Tuulilasi

EU haluaa kiristää päästörajoja – Autonvalmistajat: ”mahdoton yhtälö”

EU haluaa kiristää päästörajoja – Autonvalmistajat: ”mahdoton yhtälö”
Eurooppalaiset autonvalmistajat haluavat viisi vuotta lisäaikaa entistäkin tiukemmille päästörajoille.
Teksti
Kuvat

Autonvalmistajien lobbausryhmä ACEA haluaa työntää EU:n vuodelle 2025 suunnittelemia päästörajoituksia vasta vuodelle 2030. ACEA:n mukaan valmistajat tarvitsevat noin viisi vuotta tai kaksi mallisykliä saavuttaakseen tiukennetut päästörajat.

Tällä hetkellä autonvalmistajat yrittävät kuumeisesti saavuttaa vuonna 2021 voimaan tulevia 95 g/km päästörajoja. Tällä hetkellä keskimäärin liikutaan 130 g/km tasolla. Vuoden 2025 tavoite oli alun perin 75 g/km, mutta nyt EU haluaisi kiristää sen 68 g/km tasolle.

ACEA:n mukaan tämä viimeisin EU:n asettama tavoite ei välttämättä ole mahdollinen toteuttaa. ACEA:sta kerrotaan, että 95 g/km alittaminen vaatisi huomattavasti nykyistä laajempaa dieselkantaa sekä hybridi- että sähköautojen laajempaa myyntiä.

EU:n vaatimukset ovat nyt ristiriidassa, koska toisaalla halutaan vähentää dieselautojen määrää nykyisestä. ACEA:n mukaan yhtälö on mahdoton. ACEA haluaakin lisää valtion tason tukia vaihtoehtoisille polttoaineille, sähköautoille sekä infrastruktuuriin.

ACEA:lta toivotaan koko EU:n laajuisia lisäporkkanoita esimerkiksi sähköautoille, kertoo ANE. EU:n ja autonvalmistajien välinen taisto jatkuu.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 26.6.2015
Kommentoi »