Tuulilasi

EU ei löytänyt sopua liikenteen päästörajoista


Euroopan Unioni ei löytänyt tiistaina kompromissia tulevaisuuden päästörajoista konferenssissa Puolan Katowicessa. EU on käynyt useita keskusteluja asiasta Euroopan Komission kanssa, mutta yksimielisyyttä ei vieläkään löytynyt.

Euroopan suurin autonvalmistaja Saksa on erityisesti vastustanut liian jyrkkiä rajoja, koska se vahingoittaisi autoteollisuutta ja vaarantaisi useita työpaikkoja. Saksa on saanut lobattua paljon EU-maita taakseen, joten sovun löytyminen ei ole helppoa.

EU:n johto on esittänyt, että päästöjä pitäisi pudottaa 30 % vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Saksa kannatti tätä esitystä, mutta esimerkiksi Ranska ja Hollanti vaativat 35 % pudotusta. Osa maista halusi myös välitavoitteen vuodelle 2025.

Euroopan Parlamentin tahto on sen sijaan 40 prosentin vähennys. Belgialainen ympäristöjärjestö Transport & Environment syytti tilanteesta Itävalta, koska järjestön mukaan se ajaa omia ja Saksan autoteollisuuden etuja koko muun Euroopan etujen sijaan. Erään tiukempia rajoja vaativan maan diplomaatti kertoi Reutersille Itävallan tekevän täysin Saksan tahdon mukaan.

EU:n ilmastonmuutoskonferenssi Katowicessa jatkuu vielä tämän viikon.

Julkaistu: 12.12.2018