Apu Terveys

Eturauhassyöpäpotilaalle voi olla parasta jättää hoitamatta – Voi jopa pienentää kuolemanriskiä

Eturauhassyöpäpotilaalle voi olla parasta jättää hoitamatta – Voi jopa pienentää kuolemanriskiä
Tutkimuksessa aktiivinen seuranta hoidon sijaan vähensi miesten kuolemanvaaraa, kun kyse oli pienen riskin kasvaimesta.
Julkaistu: 11.11.2022

Valtaosa pienen riskin eturauhassyöpää sairastavista miehistä pärjää hyvin, vaikka heidän hoitoaan ei aloiteta heti diagnoosin jälkeen. Pikaista hoitoa parempi vaihtoehto on aktiivinen seuranta. Se tarkoittaa potilaan säännöllistä seuraamista ja hoitoa vasta tarvittaessa.

Tiedot perustuvat mallinnukseen, jossa hyödynnettiin lähes 24 000 ruotsalaisen eturauhassyöpäpotilaan rekisteritietoja 30 vuoden ajalta. Miehistä 16 000 oli aktiivisessa seurannassa ja loput niin sanotussa passiivisessa seurannassa, jossa potilasta ei tarkkailla säännöllisesti, mutta syöpää hoidetaan, jos sairaus myöhemmin etenee.

Yli 65-vuotiaiden ikäryhmässä aktiivinen seuranta pienensi syöpäkuoleman riskiä silloin, kun sairaus luokiteltiin pienen riskin kasvaimeksi. Miehet myös elivät merkittävän osan loppuelämästään ilman hoitoja ja niihin usein liittyviä haittavaikutuksia.

Aktiivinen seuranta ei sopinut alle 60-vuotiaana sairastuneille, joiden syöpä luokiteltiin kohtalaisen riskin kasvaimeksi. Heidän riskinsä menehtyä eturauhassyöpään olisi ollut pienempi, jos syöpää olisi hoidettu varhain.

Useimmiten eturauhassyöpään sairastutaan 70-vuotiaana tai vanhempana. Vain viisi prosenttia potilaista on diagnoosin saadessaan alle 60-vuotiaita. Tulokset viittaavatkin siihen, että aktiivinen seuranta on hyvä ja turvallinen vaihtoehto valtaosalle pienen riskin eturauhassyöpää sairastavista. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Suomessa uusia tapauksia todetaan noin 5 000 vuodessa.

Lähde: JAMA Network Open

Kommentoi »