
Kun Vesa Mäki, 66, sai viime vuoden marraskuussa tekstiviestin, joka kertoi PSA-arvon olevan lievästi koholla, hän tuijotti puhelimen ruutua suu auki. Eihän näin voi tapahtua, hän ajatteli. Hän jopa kuvitteli, että hänen nimitarransa oli lätkäisty laboratoriossa väärään veriputkeen.
– Käyn vuosittain terveystarkastuksessa verenpainetaudin takia, ja PSA-koe tehtiin tässä yhteydessä ensi kertaa. En osannut arvata, että se antaisi aihetta huoleen, hän muistelee.
Koska arvo oli koholla, Mäelle tehtiin ultraäänitutkimus peräsuolen ja vatsanpeitteiden läpi. Hänen mukaansa ultraäänilaite ”mahtui hyvin takapuoleen”.
Ikävimmältä tuntui puudutuspiikki.
Tutkimuksessa selvisi, että Mäen eturauhanen oli lievästi suurentunut, mutta muita muutoksia ei havaittu. Kuukautta myöhemmin otettu PSA-koe kuitenkin näytti, että arvot olivat yhä koholla.
Tämän takia Mäeltä otettiin peräsuolen seinämän läpi 12 näytettä eturauhasesta.
– Kahdeksannen näytteen aikana tuumin, eikö tämä koskaan lopu. Minulla on kuitenkin korkea kipukynnys, joten en pitänyt toimenpidettä erityisen tuskallisena.
Näytteissä ei havaittu syöpää, mutta seurantatutkimus määrättiin neljän kuukauden päähän. Toukokuussa otettiin jälleen 12 näytettä. Nyt näytteissä oli syöpään sopivia muutoksia.
– En tuntenut kauhua enkä pelkoa, sillä en oikeastaan pelkää mitään. Minulle on yksi hailee, kuolenko vai en, sillä olen elänyt hyvää elämää tarpeeksi kauan. Sitä paitsi syöpä oli odotettavissa. Varmasti se oli olemassa jo ensimmäisiä koepaloja otettaessa, mutta ohut neula ei vain osunut oikeaan kohtaan.
– Minulle tehtiin luuston gammakuvaus, jotta nähtäisiin, oliko syöpä levinnyt. Onnekseni ei ollut.
Heinäkuussa Lempäälässä asuva eläkeläinen istui hoitoneuvottelussa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hoitovaihtoehtoja olivat leikkaus ja sädehoito täydennettynä lääkehoidolla.
– Päädyimme robottiavusteiseen leikkaushoitoon, koska se vaikutti sopivimmalta ja ehkä tuottaisi paremman lopputuloksen. Keskustelimme myös lyhyesti sivuvaikutuksina tulevista erektiohäiriöistä ja virtsankarkailusta. Erektioni oli heikentynyt jo aiemmin, mutta en tiedä, johtuiko se syövästä vai pelkästään ikääntymisestä.
Leikkaus tehtiin heinäkuun viimeisenä päivänä. Mäki pitää kokemusta kiinnostavana ja myönteisenä.
– Sain esilääkityksen, ja minut puettiin avaruuspukuun. Sitten minut vietiin ihmeelliseen keinuun, sillä leikkauksessa ollaan pää alaspäin. Hetkeksi tuli tunne, että suolet putoavat suuhuni. Kun minulta kysyttiin, jännitänkö, vastasin, etten yhtään, en ollenkaan. Sen jälkeen olin kanttuvei.
Vesa Mäkeä harmittaa, ettei virtsanpidätyskyvyttömyyden mahdollisuudesta varoitettu ennen leikkausta. – Se vaikeuttaa elämää monin tavoin.
Leikkaus sujui ongelmitta, ja syöpä saatiin kokonaan pois. Mäki vietti pari yötä vuodeosastolla, minkä jälkeen hänet kotiutettiin kestokatetrin kanssa. Viikkoa myöhemmin katetri poistettiin, ja Mäki sai jumppaohjeita vatsanpohjan lihaksia varten. Mukaan annettiin myös vaippoja noin puolen vuorokauden tarvetta varten.
– Mutta olinkin täydellisesti virtsanpidätyskyvytön. Tämä oli yllätys, sillä virtsankarkailusta oli mainittu vain ohimennen eikä pidätyskyvyttömyydestä puhuttu halaistua sanaa. Saamani vaipat oli käytetty saman tien.
Mäki soitti Lempäälän kunnan kotisairaanhoidon johtajalle ja kertoi tarvitsevansa lisää vaippoja. Niitä ei lupauksista huolimatta kuulunut.
– Niinpä vaimoni lähti vaippaostoksille. Paikallisesta marketista ei kuitenkaan löytynyt vaippahousuja, vaan ainoastaan pikkuhousunsuojia. Miesten ongelmat on näköjään unohdettu, koska ne eivät ole päivittäisiä. Apteekista vaippahousuja löytyi, mutta ne maksoivat lähes puolet enemmän kuin olisivat maksaneet marketissa.
Mäki selvisi viikonlopun yli, mutta vasta seuraavana perjantaina posti toi kotiovelle kuukauden tarvetta vastaavan vaippapaketin. Tämä oli vaatinut uutta yhteydenottoa kotisairaanhoidon johtajaan. Kuukauden kuluttua Mäki sai uuden postilähetyksen, tällä kertaa kahdeksan laatikollista vaippoja eli kolmen kuukauden tarpeeseen.
– Toivon totisesti, ettei minun tarvitse käyttää niitä kaikkia, vaikka vaipankulutukseni on edelleen yli neljä vaippaa vuorokaudessa. Suurin ongelma on se, etten enää tunne virtsaamisen tarvetta, minkä takia kaikki tulee housuun. Olisikohan niin, että leikkauksessa on katkaistu vahingossa jokin sellainen hermo, joka viestittää pissahädästä?
Kun Mäki marraskuun lopussa menee kontrollitarkastukseen, hän aikoo kysellä mahdollisten korjaustoimien perään, sillä jokin ratkaisu pidätyskyvyttömyyteen täytyy löytyä. Hän ei tunne häpeää, vaan puhuu ongelmasta avoimesti. Asia on silti varsin kiusallinen.
– Virtsanpidätyskyvyttömyys vaikeuttaa elämää monin tavoin. Peseytymään pitäisi päästä usein, jotta iho ei ärtyisi. Tämä ei onnistu kuin kotona. Saunassa voin sentään käydä, koska siellä paikat on helppo huuhtoa, mutta uimaan en halua mennä, koska välitän ympäristöhygieniasta.
– Eniten minua harmittaa se, ettei pidätyskyvyttömyyden mahdollisuudesta kerrottu lainkaan ennen leikkausta tai sen jälkeen. Olisin voinut jotenkin valmistautua tähän. Nyt minut yllätettiin housut kintuissa.
Muuten Mäen vointi on hyvä, ja hänen ennusteensa on erinomainen. Toki syövän uusiminen on mahdollista, mutta Mäki ei murehdi tätä, vaan sanoo vastaanottavansa sen, mitä eteen tulee.
– Mieleni on syövän suhteen rauhallinen. Ja kunhan virtsaongelma saadaan kuriin, keskityn sorvailemaan ja maalailemaan sekä leikkimään lastenlasteni kanssa.
Miesten yleisin syöpä
Eturauhassyöpää sairastaa reilut 40 000 suomalaismiestä. Vuonna 2013 diagnoosin sai 5 043 miestä. Samana vuonna eturauhassyöpään kuoli 854 miestä.
Sairastuneiden keski-ikä on 71 vuotta. Nuorimmat potilaat ovat kolmekymppisiä.
Eturauhassyövän esiintyvyys on noussut 1980-luvulta lähtien, koska diagnostiikka on parantunut ja PSA-mittauksella on löydetty huomattava määrä uusia syöpiä. 5–10 viime vuoden aikana sairastuneiden määrä on pysynyt melko samana, mutta on oletettavissa, että väestön ikääntyessä määrä lisääntyy.
Noin 2–5 prosenttia eturauhassyövistä on perinnöllistä tyyppiä.
Eturauhassyövän ennuste on erinomainen. Yli 90 prosenttia sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua. Hyväennusteista syöpää sairastavista lähes kaikki ovat elossa kymmenen vuoden päästä.
Mittauta PSA-arvosi
Jos olet yli 50-vuotias ja sinulla on virtsaamiseen liittyviä oireita.
Jos olet yli 50-vuotias ja suvussasi esiintyy eturauhassyöpää.
Jos syöpävaara huolestuttaa sinua.
PSA-arvo mittaa eturauhasen terveyttä. Se nousee syövässä, mutta sitä kohottavat myös eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ja tulehdukset. PSA-mittaukseen voi hakeutua terveyskeskuksen, työterveyshuollon tai yksityissektorin kautta.
Lisätietoa: www.propo.fi,
www.suomalaineneturauhassyopa.fi
Ikä on tärkein riskitekijä
Mitä vanhemmaksi mies elää, sitä todennäköisemmin hän sairastuu eturauhassyöpään. Lisäksi perimä lisää vaaraa sairastua. Jos isällä tai veljillä on ollut eturauhassyöpä, sairastumisvaara suurenee merkittävästi.
– Elintavoillakin saattaa olla jossain määrin vaikutusta syöpäriskiin. Aasiassa oireita aiheuttavaa eturauhassyöpää on vähemmän kuin länsimaissa, mutta piilevää syöpää on yhtä paljon. Aasialaisen miehen syöpäriski kasvaa, jos hän muuttaa Yhdysvaltoihin, joten aasialaisella ruokavaliolla voi olla ennalta ehkäisevää merkitystä, kertoo kirurgian ja urologian erikoislääkäri Antti Rannikko HYKS Vatsakeskuksen urologian linjalta.
D-vitamiinin osaa on mietitty paljon, koska Pohjoismaissa – joissa D-vitamiinia saadaan auringosta vähemmän kuin etelämpänä – eturauhassyöpää on paljon. Tupakointi ei ole merkittävä riski, mutta tupakoimattomuus helpottaa hoitoa.
Eturauhassyöpiä on kolmenlaisia: osaa ei tarvitsisi hoitaa lainkaan, osa saadaan pysyvästi hoidettua ja osa on hyvin aggressiivisia ja etenee hoidoista huolimatta. Virtsaamisvaivat ja alaselän kivut voivat olla oireita paikallisesti levinneestä syövästä, mutta useimmiten virtsavaivat liittyvät eturauhasen hyvänlaatuiseen
liikakasvuun. Paikallinen eturauhassyöpä on usein oireeton.
– Pelkkä kohollaan oleva PSA-arvo ei riitä syöpädiagnoosiin, sillä PSA voi olla koholla myös eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun tai jonkin muun syyn, kuten vatsataudin tai flunssan, takia. Lisäksi PSA voi olla koholla tuntemattomasta syystä.
Syöpää tutkitaan ensiksi kliinisellä tutkimuksella, eturauhasta peräaukon kautta kokeilemalla eli tuseeraamalla. Tämän jälkeen otetaan kudosnäyte eturauhasesta. Jos on aihetta epäillä syövän levinneen muualle elimistöön, tehdään levinneisyystutkimuksia, kuten tietokonekuvaus ja luustotutkimus.
Kiltin, hyväennusteisen syövän ensisijainen hoito on aktiiviseuranta. Seuraava hoito on leikkaus, joka tehdään nykyisin useimmiten robotin avulla. Jos kaikki syöpä on saatu leikkauksella pois ja PSA putoaa mittaamattomiin, seurannaksi riittää yleensä säännöllinen PSA-tutkimus. Jos syövän arvioidaan kasvavan eturauhasen ulkopuolelle tai PSA ei putoa mittaamattomiin, harkitaan jatkohoitoja, joita ovat säde- ja lääkehoito.
Eturauhassyövän hoitomuotoon vaikuttavat syöpätyyppi, potilaan kunto, ikä ja muut sairaudet.
– Yli 70-vuotiaita leikataan harvoin, mutta potilaan kunto ja odotettavissa oleva elinaika ratkaisevat. Levinnyttä syöpää hoidetaan lääkkeillä, mutta parantavaa hoitoa ei ole.
Leikkauksen jälkeen potilaalla voi esiintyä virtsankarkailua, joka on pahimmillaan heti katetrin poiston jälkeen. Täydellinen virtsanpidätyskyvyttömyys on harvinaista.
– Virtsankarkailuun vaikuttavat sekä potilaan ikä että aiemmat virtsavaivat ennen leikkausta. Vain yhdelle prosentille joudutaan harkitsemaan korjaavia toimenpiteitä. Tällöin virtsaputken alle laitetaan tukipanta, jolla tilanne normalisoituu.
Myös potenssiongelmia voi esiintyä. Jos syöpä on eturauhasen sisällä, erektiohermot säästetään leikkauksessa. Jos syöpä kasvaa hermoon kiinni, hermo on uhrattava.
– Ikä vaikuttaa toipumiseen tässäkin. Nuoremmat potilaat toipuvat yleensä hyvin, ja erektio toimii normaalisti.
Onnistunut leikkaus ei automaattisesti tarkoita, että potilas olisi terve. Syöpä voi uusia 10–15 vuoden kuluttuakin.
– Mitä ärhäkämpi syöpä, sitä suurempi on uusimisriski, mutta myös paikallisista syövistä noin 30 prosenttia uusiutuu. Tämän takia PSA-seuranta on välttämätöntä.
Teksti: Maarit Vuoristo
Lue lisää eturauhassyövästä: Terve.fi