Tuulilasi

"Että ajaa päivittäin autolla Vantaalla, ei ole sama asia kuin ajaa skootterilla Vietnamissa"


Moni hiihtolomalainen suuntaa tänä vuonna ulkomaille.
Kuvat TL-kuva-arkisto

Jos kohdemaahan aikoo tutustua omalla ajoneuvolla tai vuokrapelillä liikkuen, kannattaa selvittää paikalliset liikenneolosuhteet ja -tavat ennakkoon, muistuttaa Liikenneturva.

Turvallisen ajon oppeja ei kannata jättää matkasta, vaikka lomalla ollaankin.

”Liikennekulttuuri on erilainen eri maissa. Vaikka kotimaan kaduilla mieltää itsensä varmaksi ja hyväksi kuljettajaksi, voivat tavat ja käytännöt yllättää vieraan maan liikenteessä”, sanoo Liikenneturvan Mikkelin toimipisteen yhteyspäällikkö Eini Karvonen tiedotteessa.

Perehtymisen kohdemaan liikenneolosuhteisiin voi aloittaa lukemalla ulkoministeriön maakohtaisen matkustustiedotteen, joka kertoo olennaisimmat turvallisuuserot myös liikenteen osalta.

Liikenteen pelisääntöjen selvittämisen lisäksi myös kulkuneuvon valintaa kannattaa miettiä.

”Se, että ajaa päivittäin autolla Vantaalla, ei ole sama asia kuin ajaa skootterilla Vietnamissa”, Karvonen kiteyttää.

”Jos kaksipyöräisistä ei ole lainkaan kokemusta, on ajoneuvon hallinnan opetteluun otettava oma aikansa tai muuten voi tulla yllätyksiä tien päällä.”

Turvavarusteista ei kannata tinkiä lomallakaan

Eri maissa on erilaiset turvallisuuskäytännöt liikenteessä.

Kaikissa vuokraamoissa ei välttämättä ole tarjolla esimerkiksi moottoripyöräilyyn sopivaa kypärää.

Vieraassa maastossa ajaessa on myös reitin suunnitteluun hyvä varata hetki aikaa. Jos kulkuneuvo jättää jostain syystä tielle, tietää ainakin suurin piirtein, missä on ja mistä apua löytyy.

”Vaikka kuinka olisikin lomatunnelmissa ja maa sallii vaikkapa prätkäilyn kypärättä, ei turvallisuudesta kannata tinkiä. Vahinkoja voi sattua lomallakin ja seuraukset voivat olla hyvinkin vakavia. Siksi on syytä käyttää turvalaitteita aivan samoin kuten kotimaankin liikenteessä,” Karvonen summaa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 13.2.2014