Apu

Etiopia ajautuu kohti kansanmurhaa – Jos valtio hajoaa Jugoslavian tavoin, se uhkaa syöstä koko Afrikan sarven kaaokseen

Etiopia ajautuu kohti kansanmurhaa – Jos valtio hajoaa Jugoslavian tavoin, se uhkaa syöstä koko Afrikan sarven kaaokseen
Kapinalliset uhkaavat jo vallata Etiopian pääkaupungin. Maan hajoaminen aiheuttaisi ennenäkemättömän katastrofin koko alueella. Etiopian humanitaarisen tilanteen sanotaan olevan huolestuttavin koko maailmassa.
Julkaistu: 14.12.2021

Kello on kohta puoli seitsemän. Pitää mennä.

Sen jälkeen viestini Fasilille eivät menneet enää perille.

Tapasin Fasilin ensimmäistä kertaa Tigrayn osavaltion pääkaupungissa Mekellessä kesäkuussa. Fasil ole hänen oikea nimensä, mutta omalla nimellään hän ei tigrenä uskalla puhua. Hän saattaisi tulla vangituksi tai kadota.

Kun tapasimme, sota raivosi lähellä osavaltion pääkaupunkia. Mekelle sijaitsee Tigrayssa kattilan muotoisessa laaksossa. Ympärillä olevilla vuorilla päivystivät etiopialaiset sotilaat. Taistelupanssarivaunujen asepiiput osoittivat alaspäin, valmiina tulittamaan noin puolen miljoonan asukkaan kaupunkia käskystä.

Kaikki tietoliikenneyhteydet ovat edelleen katkaistuina. Ystäväni on töissä eräässä järjestössä, jolla on sateliittimodeemi. Hän antaa minun käyttää sitä hetken joka ilta, Fasil kirjoittaa minulle ja kertoo, että tilanne on muuttunut sitten lähtöni.

Nyt ei ole enää ulkonaliikkumiskieltoa, mutta Tigrayn saarron takia taloudellinen kriisi on valtava. Pankit ovat olleet kiinni vuoden, ihmiset eivät saa niiltä rahojaan. Tuotteita ei tule kaupunkiin, joten kauppojen hyllyt ammottavat Fasilin mukaan tyhjinä.

Ihmiset jätetään näkemään nälkää, vaikka pankkitilillä olisi rahaa. Me kuolemme.

Etnisesti jakautunut liittovaltio

Etiopian politiikka on viime vuosikymmenet ollut vahvasti sidoksissa etnisyyteen. Yli sadan miljoonan asukkaan maassa on yli 90 etnistä ryhmää, ja suurimmilla niistä on autonomiset osavaltionsa: tigreläisillä Tigray, amharoilla Amhara, oromooilla Oromia, somaleilla Somalialainen alue.

Etninen liittovaltio oli seurausta tigreläisen TPLF-puolueen lähes kolmestakymmenestä vuodesta vallassa. TPLF eli Tigrayn kansan vapautusrintama nousi Etiopian johtoon 90-luvun alussa syrjäytettyään kommunistisen sotilasjuntan.

Alkoi seuraava synkkä vaihe Etiopian historiassa. Vain kuutta prosenttia väestöstä edustavan TPLF:n autoritaarinen hallinto sulki toimittajia ja toisinajattelioita vankilaan, kidutti ja asetti oppositiopuolueita pannaan. Puolue suosi hajota ja hallitse -periaatetta, ja etnisten ryhmien välinen viha kyti pinnan alla.

Laajojen protestien jälkeen TPLF syrjäytettiin yllättäen vallasta vuonna 2018, ja parlamentti valitsi johtoon Abiy Ahmedin. Hänet katsottiin hyväksi kompromissiksi. Hänen isänsä on oromo, suurimman etnisen ryhmän edustaja, ja hänen äitinsä amhara, toiseksi suurimman ryhmän edustaja.

Rauhan-Nobelilla palkittu Etiopian pääministeri Abiy Ahmed päätti lähteä rintamalle itsekin. Hän rohkaisi kansalaisia käyttämään mitä tahansa aseita.

Abiy ajoi muutoksia, joilla pyrittiin pois etnisestä politiikasta, ja hän keskitti vallan pääkaupunkiin. Etiopia kiipeili vapautta kuvaavien mittarien mukaan nopeasti ylöspäin, ja arkkivihollisen Eritrean kanssa solmittiin historiallinen rauhansopimus.

Viime vuonna Etiopian oli määrä järjestää ensimmäiset demokraattiset vaalit, mutta koronapandemiaan vedoten Abiy siirsi vaaleja.

Abiyn reformeista närkästynyt TPLF raivostui ja päätti järjestää aluevaalit Tigrayssa. TPLF kutsui Abiyn hallintoa laittomaksi, ja Abiy puolestaan syytti TPLF:ää laittomien vaalien järjestämisestä.

Joukkomurhia ja raiskauksia

Marraskuun alussa viime vuonna Abiy Ahmed lähetti joukkojaan sotimaan pohjoiseen Tigrayn osavaltioon. Vain yksitoista kuukautta aikaisemmin hänet oli palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla.

Hyökkäys oli kosto. Tigrayn valtapuolueen TPLF:n aseellinen siipi oli hyökännyt Etiopian armeijan pohjoiseen tukikohtaan, tappanut sotilaita ja vienyt aseita.

Ulkomaailmasta eristetystä Tigraysta alkoi hiljalleen tihkua järkyttäviä uutisia. Joukkomurhia, raiskauksia, tahallisesti aiheutettu nälänhätä.

Sosiaalisessa mediassa alkoi näkyä #TigrayGenocide, Tigrayn kansanmurha. Pahimpia rikollisia olivat kuulemma naapurimaa Eritrean sotilaat. Mitä he tekivät rajan takana Tigrayssa?

Eivät mitään, vakuutti Abiy Ahmed, joka kiisti uutisen eritrealaisten läsnäolosta viime maaliskuuhun asti. Totta se oli silti.

Olin kesällä viimeisiä toimittajia, joita päästettiin Tigrayhin. Maaseudulla ihmisten tilanne oli lohduton. Moni oli menettänyt perheenjäseniä julmissa joukkosurmissa. S

ekä etiopialaiset että eritrealaiset sotilaat olivat katkoneet lehmiltä jalkoja, estäneet kylvämistä ja ryöstäneet ruokavarastoja. Maataloudesta elävän kansan viljelykausi oli menossa haaskuun, ja ruoka-apua tuli niukasti.

Siellä istui päähän ammuttu 15-vuotias tyttö, joka ei koskaan enää näkisi mitään. Siellä oli joukkomurhasta selvinnyt pieni tyttö, jonka jalasta eritrealaiset olivat leikanneet palasia veitsellä.

Mekellen suurimmassa sairaalassa hajujen kirjo kattoi desinfiointiaineen pistävän lemun sekä märkivien haavojen ja kuoleman makean löyhkän.

Sängyissä makasi muun muassa juuri naimisiin mennyt diakoni, jota oli ammuttu suuhun. Siellä makasi vatsaan ammuttu tigreläinen poliisi, joka oli pahassa sekavuustilassa. Siellä istui päähän ammuttu 15-vuotias tyttö, joka ei koskaan enää näkisi mitään. Siellä oli joukkomurhasta selvinnyt pieni tyttö, jonka jalasta eritrealaiset olivat leikanneet palasia veitsellä.

Ja siellä oli raiskattujen naisten osasto, jonka asukkaat olivat niin pahasti traumatisoituneita, että sinne ei päästetty enää toimittajia. Naiset olivat kertoneet, miten eritrealaiset sotilaat olivat raiskanneet heidät ja silponeet heidän sukupuolielimensä, jotta ei koskaan enää syntyisi tigrejä.

YK on hälyttänyt, että raiskauksia on käytetty aseena sodassa erityisen julmasti ja jopa ennennäkemättömän laajasti.

Tigrayn kapinallisiin liittyi kesällä sankoin joukoin nuoria tigrejä, jotka eivät enää katsoneet asiaa puoluepoliittiseksi, vaan kysymys oli heidän mielestään koko kansan olemassaolosta. Heinäkuun alkupuolella he vapauttivat Mekellen, ja etiopialaiset sotilaat lähtivät. Se ei silti ollut sodan lopun alkua. Mitä tällä hetkellä täsmälleen tapahtuu, on pimennossa. Toimittajia ei enää päästetä Tigrayhin.

Läntinen Tigray on edelleen amhara-miliisin ja eritrealaisten sotilaiden vallassa, Fasil kirjoittaa.

Taisteluita paenneita siviilejä majoitettiin koulun tiloihin Debre Birhanin kaupungissa, noin 110 kilometriä Addis Abebasta.

Kapinalliset kostivat siviileille

Pahasti alakynnessä ollut Etiopian hallitus julisti kesällä yksipuolisen aselevon. Voitokkaasti etenevät kapinallisjoukot eivät olleet kiinnostuneita neuvottelemaan.

Kostonhimoisina he lähtivät yhä syvemmälle etelään, naapuriosavaltioiden Afarin ja Amharan läpi, ja jättivät jälkeensä tuhoa ja kärsimystä. He lähestyivät hälyttävää vauhtia pääkaupunkia Addis Abebaa, viiden miljoonan asukkaan metropolia.

Heillä on yksi tavoite: syöstä Abiy vallasta. Ulkomaiden lähetystöt, myös Suomen lähetystö, suosittelivat marraskuussa kansalaisiaan poistumaan välittömästi. Maahan on julistettu poikkeustila, ja entinen sotilas Abiy kehotti kaikkia kynnelle kykeneviä puolustamaan pääkaupunkia kapinallisilta millä aseilla tahansa. Pääministeri itsekin lähti sotimaan rintamalle. Mukaan lupasi liittyä maan suurimpia urheilusankareita kuten Haile Gebreselassie ja Feyisa Lilesa.

Sodankäynti Twitterissä on noussut Etiopian sodan ilmiöksi. Median käyttö välineenä sodassa ei ole uutta. Vuonna 1994 Ruandan kansanmurhaa orkestroitiin vihapuheen avulla radiossa.

Vihapuhe somessa ahdistaa

Kännykkäni ruudulle ilmestyy Hei. Signal-viestisovellus hälyttää. Pääkaupungissa Addis Abebassa asuva Tadesse on suostunut juttelemaan kanssani, mutta hänkin keksityllä nimellä. WhatsAppin turvallisuuteen hän ei luota, ja tavallisia puheluitakin saatetaan salakuunnella.

– Addis on jännittynyt mutta rauhallinen, mutta minua ahdistaa todella paljon, Tadesse kertoo ääniviestissä.

Tadesse sanoo, että sekä hänen että hänen vaimonsa perheenjäseniä on joutunut pakenemaan.

– He ovat jättäneet jälkeensä kotinsa, työpaikkansa, yrityksensä. Inflaatio juoksee, asumisen hinta on vuodessa noussut rajusti, ja kun samalla pitää auttaa konfliktialueella olevia sukulaisia, se on taloudellisesti haastavaa. Olen henkisesti ihan loppu. Myös vihapuhe somessa ahdistaa.

Sodankäynti Twitterissä on noussut Etiopian sodan ilmiöksi. Hallitusta ja Etiopian yhtenäisyyttä puolustavat ja Tigrayn kansanmurhasta puhuvat ottavat siellä rajusti yhteen. Median käyttö välineenä sodassa ei ole uutta. Vuonna 1994 Ruandan kansanmurhaa orkestroitiin vihapuheen avulla radiossa.

Etiopian armeijan varusteita ja aseita kuljetetaan Shewa Robitissa joulukuun alussa. Tässä sodassa tykit eivät ole järein ase. Pahinta on laajamittainen ja järjestelmällinen ryöstäminen, raiskaaminen ja silpominen.

Etiopian hajoaminen syöksisi Afrikan sarven kaaokseen

Poikkeustilan julistamisen jälkeen Etiopiassa on lupa pidättää kuka tahansa, jos häntä epäillään kanssakäymisestä kapinallisten kanssa. Tuhansia tigrejä on jo pidätetty, ja heitä saa pitää vangittuina puoli vuotta ilman oikeudenkäyntiä.

Fasil kertoo, että eräs hänen ystävänsä Addis Abebassa on pidätetty kolmesti. Kaksi kertaa ystävä maksoi noin kahdellasadalla eurolla itsensä vapaaksi, kolmannella kerralla hänellä ei enää ollut varaa. Nyt ystävän olinpaikasta ei ole tietoa.

Pääkaupunki Addis Abebassa asuvan Tadessenkin sukulaisia on pidätetty.

– Puhun tässä niin objektiivisesti kun voin, olen itse sekä tigre että amhara, ja mielestäni TPLF on tehnyt valtavasti hallaa tigreille. Mutta se, että kaikki tigret nähdään TPLF:n kannattajina, on väärin, Tadesse sanoo.

”Mekelle on täynnä pakolaisia, jotka eivät voi palata kotikyliinsä, koska ne on täysin tuhottu. Tämä kansanmurhaa tekevä hallitus on saatava vastuuseen. He tekevät kaikkensa eliminoidakseen tigret maapallon päältä.”

Fasil

Länsimaita ja länsimaista mediaa on Etiopiassa syytetty puolueellisuudesta ja TPLF:n suosimisesta. Etiopiassa katsotaan, että länsi haluaa hajottaa maan.

Sodan levitessä myös vastarinta Abiy Ahmedia vastaan on kasvanut. Pääministerillä on vastustajansa myös omassa etnisessä ryhmässään. TPLF:n entinen arkkivihollinen, oromo-kansan vapautusrintama OLA, on siirtynyt sen liittolaiseksi ja etenee etelästä kohti pääkaupunkia. Sen lisäksi liuta hajaannuksissa olevia ryhmittymiä siirtyi kannattamaan Abiyn syrjäyttämistä marraskuun alussa.

Toistaiseksi kaikki pyrkimykset rauhanvälitykseen ovat olleet tuloksettomia. Nigerian entinen presidentti Olusegun Obasanjo kiersi Afrikan unionin edustajana maata marraskuussa ja yritti sovitella, mutta ei saanut paljoa aikaan.

YK:n humanitaaristen asioiden apulaispäällikkö Martin Griffiths on sanonut Etiopian humanitaarisen tilanteen olevan mahdollisesti huolestuttavin koko maailmassa.

Maailman ruokaohjelma WFP arvioi, että lapsia kuolee aliravitsemukseen ja lähes kymmenen miljoonaa ihmistä pohjoisessa Etiopiassa tarvitsee ruoka-apua.

Jos Etiopia hajoaa Jugoslavian tavoin, se uhkaa syöstä koko Afrikan sarven kaaokseen.

Tuhannet ihmiset kokoontuivat 25. marraskuuta osoittamaan mieltä Yhdysvaltain suurlähetystön ympärille. He syyttivät Yhdysvaltoja kapinallisten tukemisesta.

Konfliktin takana etnisyys

Tigrayn sota-alueella asuva Fasil ei ole päässyt matkustamaan Mekellestä pois pitkään aikaan, eikä hän tiedä, mitä Tigrayn maaseudulla tapahtuu. Siellä puhelinlinjat ovat olleet poikki jo yli vuoden.

Liikkuminen maksaa todella paljon, koska täällä on pula polttoaineesta. Mekelle on täynnä pakolaisia, jotka eivät voi palata kotikyliinsä, koska ne on täysin tuhottu. Tämä kansanmurhaa tekevä hallitus on saatava vastuuseen. He tekevät kaikkensa eliminoidakseen tigret maapallon päältä. Sota loppuu vain, jos Abiy lähtee.

Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa asuva Tadesse sanoo, että hänen perheessään ei enää puhuta politiikasta, koska se on etnisesti liian ladattua.

– Jos sota riistäytyy käsistä, se on tämän maan loppu. Ongelma on, että etnisyys on kaiken perusta. En häpeä etnistä taustaani, mutta en halua, että se on perusta siihen, miten minua kohdellaan. Haluan olla etiopialainen.

Kommentoi »