Etelä-Korean talviolympialaisiin on aikaa vajaa viikko ja jälleen puhutaan dopingista
Puheenaiheet
Etelä-Korean talviolympialaisiin on aikaa vajaa viikko ja jälleen puhutaan dopingista
Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmea surettaa, että juuri ennen Etelä-Korean talviolympialaisia kaikki hiihtäjät leimataan helposti "douppareiksi".
Julkaistu 5.2.2018
Apu

Etelä-Korean talviolympialaisten alkuun Pyeongchangissa on aikaa kuusi päivää, ja juuri ennen kisojen avajaisia doping on maailmanlaajuinen keskustelunaihe. 

Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach antoi lausunnon sunnuntaina ja uudelleen maanantaiaamuna venäläisten hiihtäjien järjestelmällisestä, valtion ylimmältä johdolta siunauksensa saaneesta dopinginkäytöstä. Hän oli pettynyt CAS:n eli urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen päätöksestä, jonka mukaan useat dopingista kärähtäneet venäläishiihtäjät pääsevät osallistumaan Etelä-Korean olympialaisiin. Myös maailman antidopingtoimisto Wada on ilmaissut huolensa CAS:n päätöksestä.

Harri Syväsalmi, Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri sanoo, että KOK:n pitäisi katsoa itseensä.

- Juttu alkaa jo ennen Rion olympialaisia, jolloin KOK antoi Venäjälle oikeuden osallistua kisoihin. Samaan aikaan Paralympiakomitea IPC ja Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF valittivat päätöksestä kansainväliselle vetoomustuomioistuimelle.

KOK valitsi kuitenkin toisen tien, eikä ottanut huomioon kanadalaisen lakimiehen Richard McLarenin johdolla tehtyä raporttia siitä, että Venäjällä on ollut käytössä järjestelmällinen doping-ohjelma. Kurinpitotoimien taustalla ovat Sotshin talviolympialaisten 2014 tapahtumat.

Harri Syväsalmi sanoo, että KOK:n pitäisi nyt selvittää, mistä sotku johtuu.

- On täysin hölmöä, ettei CAS ottanut huomioon McLarenin raporttia, vaan käsitteli yksittäisiä tapauksia. Venäläisen dopinginkäyttö on Sotshissa todistettu täysin aukottomasti.

Eilisissä uutisissa kerrottiin myös siitä, että satojen hiihtäjien verinäytteissä on todettu korkeita veriarvoja vuosina 2001-2010. Mukana on myös viidentoista suomalaisen hiihtäjien verinäytteet.

- Nyt ei kerrottu sitä, ovatko kyseessä korkeat hemoglobiiniarvot vai onko mitattu tuoreiden verihiukkasten määrää - se näet paljastaa enemmän kuin hemoglobiini. Korkea hemoglobiini voi olla merkki dopingista tai korkean paikan leiristä, jolloin arvot saadaan nousemaan. Siksi korkean paikan leireille mennään, Syväsalmi sanoo.

Häntä surettaa, että kaikki hiihtäjät leimataan juuri ennen kisoja "douppareiksi". 

- Viimevuotiset Lahden MM-kisat osoittivat, että suomalaiset hiihtäjät ovat karistaneet dopingin varjon yltään. Jos nykyisiä tilastojamme verrataan Lahden vuoden 2001 kisoihin, ovat tilastot aivan erilaisia. Ainahan voi löytyä yksittäinen, dopingia käyttänyt urheilija, mutta suomalaisista hiihtäjistä ei löydy tällä hetkellä mitään sellaista faktaa. Meillä on älykästä testaamista, koulutusta ja keskustelua, ja tilanne on muuttunut parempaan suuntaan. Myös biologisen passin käyttöönotto vuonna 2009 on vaikuttanut myönteisesti.

Biologinen passi on sähköinen dokumentti, jolla seurataan kilpaurheilijan uran aikana biologisia muuttujia, esimerkiksi hemoglobiiniarvoa ja hematokriittiä. Biologista passia käytetään dopingtestaamisen kohdentamiseen. Kiellettyjen aineiden käyttöön voi viitata esimerkiksi veriarvojen muutokset

Harri Syväsalmi toimii opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön johtajana, ja hän aloitti Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteerinä kesäkuussa 2016. Syväsalmi oli perustamassa Maailman antidopingtoimisto Wadaa vuonna 1999 ja toimi sen pääsihteerinä vuosina 2000-2003. Hän on toiminut myös Euroopan neuvostossa ottelutulosten manipuloinnin vastaisen yleissopimuksen työryhmän puheenjohtajana.

Teksti Liisa Talvitie, kuva Hannes Paananen

Kommentoi »