Tuulilasi

Etelä-Afrikassa ollaan yhtä hulluna tähän autoon kuin Suomessakin

Etelä-Afrikassa ollaan yhtä hulluna tähän autoon kuin Suomessakin
Ja ei, emme puhu nyt Datsun Go:sta, joka kiertää Maailman Pisintä Koeajoa, vaan niistä oikeista aidoista ja vanhoista Datsuneista. Indiana Eskola törmäsi yhteen maailman hienoimmista privaattikokoelmista Datsuneita.
Julkaistu: 20.5.2016
Bothaville on pieni maalaiskaupunki Free Staten läänissä Etelä-Afrikan keskiosissa. Kaupunkia ympäröivät silmänkantamattomiin vilja-, maissi- ja auringonkukkapellot sekä avarat laiduinalueet karjalle. Kaupungin silhuetista nousevat esiin korkeat viljasiilot. Etelä-Afrikan sijaan voitaisiin olla yhtä hyvin jossain päin USA:n Keskilänttä. Bothaville on myös virallisesti Etelä-Afrikan maissipääkaupunki eli afrikaansiksi mielie-hoofstad. Kaupungissa järjestetään myös isot maatalousmessut, jotka keräävät joka vuosi noin 80 000 kävijää.
Kaiken tämän keskellä, hylätyltä näyttävästä varastorakennuksesta löytyy uskomaton kokoelma vanhoja Datsuneita ja Nissaneita. Autoja on yli 100, ja niiden määrä kasvaa vauhdilla. Ne omistaa Freek de Kock.
Hämmästyttävintä de Kockin kokoelmassa on se, että hän aloitti autojen keräämisen vasta kahdeksan vuotta sitten. Kokoelmasta löytyy useita helmiä, mm. ensimmäisen sukupolven GT-R, useampi avonainen Fairlady sekä laaja kokoelma Zetoja. Osa autoista on hyvässä kunnossa, osa vähemmän hyvässä. Freek de Kockilla on myös iso verstas, jossa hän entisöi autojaan. Pitäähän ihmisen harrastaa.
Klassikoita rakastavan silmään käy kokoelmaa tutkittaessa tosin nopeasti se, että de Kock taitaa olla jonkin sortin vannefetisti. Hyvin isossa osassa autoista on alla koreat jälkiasennusvanteet. Pienessä osassa autoja ne vielä menevät, mutta enimmäkseen bling bling vain pilaa autojen muutoin melko originaalin olemuksen.
Kokoelma on myös hyvin sporttipainotteinen, erilaisia SSS-versioita on runsaasti. Osassa autoja viritystä on tapahtunut myös konepellin alla. Toinen erikoinen seikka on se, ettei de Kock vaikuta mitenkään erityisesti Datsuneihin hurahtaneelta. Hän suhtautuu autojen keräämiseen kovin rationaalisesti, intohimon liekki ei lepata kovin villisti. Toisaalta rationaalisesti ajatellen näissä autoissa rahat ovat turvassa ja ne kasvavat paremmin korkoa kuin pankkitilillä.
Kommentoi »