Apu

Etelä-Afrikan koronatilanne yhä vaikea, mutta uskonnolliset kokoontumiset sallitaan – Maailman lehdet

Etelä-Afrikan koronatilanne yhä vaikea, mutta uskonnolliset kokoontumiset sallitaan – Maailman lehdet
Maailman lehdet: George Floydin Minneapolisissa tukehduttaneesta poliisista Derek Chauvinista on tehty aiemmin useita valituksia ja hän on saamassa syytteen toisen asteen murhasta. USA:n tilanne on tulenarka eikä Donald Trumpin toiminta helpota sitä.
Julkaistu: 17.6.2020
Eteläafrikkalainen viikkolehti Finweek (4.6.) pohtii koronaepidemian ja sen rajoitusten inhimillistä ja taloudellista hintaa – ja sitä, missä määrin ne kohtaavat. Suuren väestön, isojen tuloerojen ja heikon sosiaaliturvan maassa on miljoonia, joiden on vaikeaa tai mahdotonta pitää elinkeinonsa välttämällä ihmiskontakteja.
Lehti vertaa maan johdon toimintaa Yhdysvaltojen toimintaan ja pitää sitä pääosin onnistuneena. Huolta herättää presidentti Cyril Ramaphosan ilmoitus 50 hengen kokoontumisten sallimisesta uskonnollisissa tilaisuuksissa.

Kevätseurantaa

BBC Wildlife (4.6.) muistuttaa kevään ja alkukesän luontoelämysten löytyvän läheltä: 18-sivuisessa erikoispaketissa neuvotaan, mitä kasvi- ja eläinlajeja saa houkutelluksi omaan puutarhaansa tai pihaansa, miten niiden viihtyvyys taataan ja kuinka kaikki hyötyvät rinnakkaiselosta.
Lehdessä kerrotaan myös, miten BBC:n 15 vuotta täyttävä Kevätseuranta-sarja toteuttiin keskellä pahimpia pandemiarajoituksia. Lopputulokseen vaadittiin viikkojen ulkokuvaukset, ja tekijätiimit jaettiin kolmeen leiriin.

Palava maa

Chauvinin historiasta löytyy 18 käsittelyssä olevaa valitusta hänen toiminnastaan, ja hän on saamassa syytteen toisen asteen murhasta. Muita poliiseja syytetään avunannosta.
Osa protesteista on yltynyt mellakoiksi, mutta The Week (12.6.) pitää Donald Trumpin lausuntoja ja toimia tilannetta pahentavina. Mielenosoittajien nimittelyn ja uhkailun sekä armeijan lähettämisen kaduille ovat tuominneet eläköityneet armeijan johtajat, eri kirkkokunnat ja jotkut republikaanitkin.
Yksi heistä on presidentti George W. Bush. Hän vetosi vaimonsa kanssa muiden ex-presidenttien tapaan kansan yhdistämisen puolesta.
”Me tarvitsemme moraalista johtajuutta, ja Trump vain yllyttää meitä toisiamme vastaan”, sanoo Washingtonin episkopaalisen kirkon piispa Mariann Budde.

Ikuisuusaiheita

Ranskalaisessa työelämässä on kaksi kynnyskysymystä ylitse muiden: eläkejärjestelmä ja ammattiyhdistysliikkeen tietyille avain­aloille aikoinaan neuvottelemat edut. Niihin sanotaan kompastuvan jokaisen presidentin ja hallituksen vuorollaan.
L’Express (4.6.) muistuttaa, että myös Ranskassa on uusi ”työläisten armeija”: nuorten, pienyrittäjien, pätkätyöläisten ja monilta aloilta toimeentulonsa hankkivien prekaarien joukko.
”Näille ihmisille etuja, tuntipalkkaa tai eläkeikää isompi kysymys on, mistä töitä saa ensi viikolla”, lehti kirjoittaa.
Kommentoi »