Apu

Etätyösuositus päättyy heinäkuun lopussa: Riskit kasvavat – etäisyys pidettävä työpaikallakin

Etätyösuositus päättyy heinäkuun lopussa: Riskit kasvavat – etäisyys pidettävä työpaikallakin
Valtakunnallinen etätyösuositus päättyy heinäkuun lopussa. Asiantuntijan mukaan myös työpaikalla pitäisi säilyttää turvavälit. Suomessa jopa 60 prosenttia työväestä oli etätöissä, mikä on Euroopan huippua. Etätöihin siirtymisen merkityksestä epidemian hillinnässä ei ole varmaa tietoa.

Suomen hallituksen keväällä antama suositus etätyön tekemisestä koronaepidemian hillitsemiseksi päättyy heinäkuun lopussa. Tärkeintä työpaikalle palaamisessa on muistaa yhä lähikontaktien välttäminen, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Jari Jalava.

– Hengitystieinfektiot, kuten koronavirus, tarttuvat lähikontakteista. Lähikontaksi on määäritelmämme mukaan yli 15 minuuttia sisätiloissa ihmisen kanssa, joka on lähempänä kuin kahden metrin päässä. Näitä tilaisuuksia syntyy kotona ja konttoreissa, varsinkin palavereissa, kun istutaan vaikka tunti saman pöydän ääressä.

Jalavan mukaan toinen tärkeä viruksen torjuntakeino on se, että oireisena ei mennä töihin.

– Kun lähikontaktit nyt lisääntyvät, riskit kasvavat. Mutta jokainen voi pitää huolen siitä, että jos on minkäänlaisia hengitystieinfektion oireita, työpaikalle ei pidä mennä. Ja etätyöhän on edelleen hyvä vaihtoehto, jos työnantaja sen mahdollistaa.

Suomi Euroopan kärjessä etätöissä

Jalava muistuttaa, ettei lähityössäkään tarvitse olla koko ajan samassa paikassa.

– Työnantaja voi esimerkiksi ryhmitellä työntekoa niin, että mahdollisimman vähän ihmisiä olisi samaan aikaan samassa paikassa.

Suomalaisilla työnantajilla onkin jo käytössään muun muassa sovelluksia, jotka mittaavat työpaikan ‘käyttöastetta’, eli sitä, kuinka paljon ihmisiä on käyttämässä tiloja. Toiset sovellukset puolestaan muistuttavat työntekijää turvaväleistä.

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö Eurofondin selvityksen mukaan noin 60 prosenttia työväestä siirtyi Suomessa etätöihin. Se on Euroopan korkein luku.

Asiantuntija Jari Jalava sanoo, ettei THL:llä ole vielä tutkimustietoa siitä, kuinka paljon etätyöhön siirtyminen hillitsi koronaepidemiaa maassamme. Onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttivat monet muutkin torjuntakeinot.

– On ilman muuta hyvä asia, että suomalaiset noudattivat ohjeita hyvin. Mutta epidemia ei ole vielä ohi, maailmalla tartuntavaara on todellinen. Suomessa on jatkossakin huolehdittava etäisyyden pitämisestä ja hyvästä käsihygieniasta.

Työelämässä on toki yhä paljon aloja, joilla etätyö ei ole mahdollista, ja lähikontaktien välttämissuositukset pätevät yhä vapaa-aikaan.

THL: Välimatkan pito tärkein torjuntakeino

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa kesäkuun lopussa, että näin laaja etätöihin siirtyminen on “osoitus siitä, miten digitalisaatio mahdollistaa työelämän uudistumisen”.

Ministerin mukaan yhteiskunnassamme olisi mahdollisuuksia siis etätyön lisäämiselle.

Mikä on THL:n tämänhetkinen käsitys koronaviruksen tarttumisesta ilmateitse?

– Ajattelutapamme on pysynyt ennallaan. Maailman terveysjärjestö WHO tarkasteli tätä asiaa hiljattain. Koronavirus tarttuu pääosin pisarateitse. Kosketustatartunta esimerkiksi pinnoilta on mahdollinen, muttei todennäköinen. Toukokuussa julkaistiin tutkittua tietoa, jonka mukaan pisarasuoja on tärkein, ja vahvin tieteellinen näyttö tartunnan ehkäisystä on yli metrin välimatkan pitämisellä.

Julkaistu: 28.7.2020
Kommentoi »