Apu

Etätyö voi vaikuttaa veroihisi – Kirjaa koronakriisin kotityöpäivät

Etätyö voi vaikuttaa veroihisi – Kirjaa koronakriisin kotityöpäivät
Jos etäpäiviä kertyy yli puolet vuoden kaikista työpäivistä, veroilmoituksessa kannattaa hakea työhuonevähennystä.
Julkaistu: 31.7.2020

Valtakunnallinen etätyösuositus päättyi kuun alussa. Jokaisen etätöitä tehneen ja tekevän kannattaa laskea vuoden aikana kertyvät päivät, sillä niiden määrällä voi olla vaikutusta verotukseen.

Johtava veroasiantuntija Olavi Tuomi Verohallinnon henkilöverotusyksiköstä kertoo, että tavalliselle kansalaiselle olennaisinta on tarkastella tulonhankkimismenoja ja -vähennystä.

– Etätyössä keskeisin on ehkä työhuonevähennys.

Työhuonevähennyksen voi ilmoittaa verotuksessa joko todellisten kulujen mukaan tai kaavamaisesti laskettuna. Kaavamainen vähennys on vuoden 2019 verotuksessa 450 euroa, jos etätyöpäiviä on alle puolet kaikista työpäivistä. Jos etätyöpäiviä oli yli puolet, vähennys oli 900 euroa. Vuoden 2020 kaavamaisen vähennyksen määrät selvinnevät joulukuussa.

Kevät–kesän kriisi tuskin tuo tarpeeksi etäpäiviä

Jos epidemia ei aja uudelleen työväkeä etätöihin, suurimmalla osalla suomalaisista koronakriisistä johtuva työhuonevähennys jäänee alempaan tasoon. Toki moni on tehnyt etätöitä jo ennen koronakriisiä ja voi jatkaa etätöitä syksyllä. Etätöiden määrää kannattaa siis tarkkailla.

Tuomi muistuttaa, että joka palkansaaja saa verotuksessa automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen.

–Jos siis tulonhankkimismenona on pienempi kaavamainen työhuonevähennys eikä muita menoja ole, sitä ei tarvitse ilmoittaa. Tulonhankkimismenoja toki voi olla työhuonevähennyksen lisäksikin.

Työvälineet lasketaan erikseen

Kaavamaiseen työhuonevähennykseen lasketaan muun muassa kalusteet. Siksi vaikkapa etätöitä varten hankittua työtuolia ei voi vähentää kaavamaisen työhuonevähennyksen ohella.

– Työvälineet ovat erikseen. Jos on töitä varten hankkinut esimerkiksi suuremman näytön tietokoneeseen, se voi olla verovähennyskelpoinen, Tuomi sanoo.

Vaikkapa 400 euron näytön ja pienemmän, 450 euron työhuonevähennyksen yhteenlaskettu summa ylittäisi tulonhankkimisvähennyksen ja kannattaisi siten ilmoittaa.

Työpäivien määrä ja hankinnat kannattaa panna muistiin. Tietojen ilmoittaminen on edessä ensi keväänä, kun vuoden 2020 veroilmoitus annetaan.

Tarkempaa tietoa verotuksesta ja vähennyksistä saa Verohallinnon verkkosivuilta.

Kommentoi »