
Estrogeeni vaikuttaa aivojen kehitykseen ja myöhempään toimintaan useilla eri aivoalueilla, kuten aivojen etuosissa, hippokampuksessa, hypotalamuksessa ja mantelitumakkeessa, jotka ovat keskeisiä tiedonkäsittelyn, muistin, oppimisen, tarkkaavuuden ja tunteiden kannalta.
– Jos herää monta kertaa yössä hikoiluun ja uni on katkonaista, on selvää, että kärsii päivisin keskittymis- ja muistivaikeuksista. Tämä johtaa usein myös alavireisyyteen, sanoo gynekologi, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.
Estrogeenihoito pienellä annoksella on hänen mukaansa paras ja tehokkain hoito oireisiin. Masennuslääkkeitä saatetaan tarvita, jos todetaan keskivaikea tai vaikea masennus. Niiden haittana on usein seksuaalisen halukkuuden lasku.
Viiden vuoden estrogeenihoito riittää useimmille, mutta ei suinkaan kaikille. – Eräs 80-vuotias potilaani jatkaa edelleen estrogeenihoitoa sen mielialaa tukevan vaikutuksen takia.
70-vuotiaiden ikäluokasta noin 20 prosenttia oirehtii siinä määrin, että estrogeenihoito on tarpeen.
Mikäli estrogeenihoito ei syystä tai toisesta sovellu, on keskityttävä tiiviisti luonnonmukaiseen vaihdevuosihoitoon. Siihen kuuluvat säännöllinen liikunta ja terveellinen ravinto, aivojen aktiivinen käyttö, mielekkäät harrastukset ja sosiaaliset suhteet.
Teksti: Riitta Heimonen