Essi Renvall – veistospäiden valtiatar
Kulttuuri
Essi Renvall – veistospäiden valtiatar
Taiteilija oli mestari tallentamaan muotokuviinsa mallinsa olemuksen ja persoonan.
Julkaistu 1.1.2017

Essi Renvall työstää kirjailija Helvi Hämäläisen muotokuvaa vuonna 1942. Kuva: Kansallisgallerian arkistokokoelmat.

Kuvanveistäjä Essi Renvall (1911–1979) oli merkittävä muotokuvataiteilija ja veistotaiteen edelläkävijä. Tampereen taidemuseon retrospektiivi tuo tutustuttavaksi Renvallin töitä 1930-luvulta taiteilijan viimeisiin vuosiin asti.

Renvall oli mestari tallentamaan muotokuviinsa mallinsa olemuksen ja persoonan. Näyttely onkin saanut nimen Ihmisyyttä etsimässä. Renvallin taiteessa ihminen on toisaalta ylväs ja rohkea ja toisaalta herkkä ja haavoittuva.

Veistoksissaan hän kuvasi usein lapsia ja naisia. Aidonkokoisten veistospäiden tarkastelu on kiehtovaa, koska ne ovat piirteissään tunnistettavia mutta samalla ainutkertaisia.

Renvall ikuisti veistoksiinsa myös merkkihenkilöitä, kuten kulttuurivaikuttajia, kirjailijoita ja presidenttejä. Se luo näyttelyyn jännittävän tunnelman: aivan kuin historialliset henkilöt olisivat oikeasti läsnä Renvallin kädenjäljen kanavoimana.

Taiteilija suosi materiaalina pronssia, mutta näyttelyssä on esillä myös kipsi- ja marmoriveistoksia. Renvall käytti usein patinointia, lehtikultaa ja kirkkaita värejä, jopa helmiä. Tekniikka tekee teoksista eloisia ja yksityiskohdissaan nautittavia.

Näyttelyssä voi nähdä myös taidokkaita piirustuksia ja mitalitaidetta sekä valokuvissa vilauksen kosmopoliitin taiteilijan elämästä.

Teksti: Ninni Sandelius

Essi Renvall – Ihmisyyttä etsimässä Tampereen taidemuseossa 29.1. asti. Arvio löytyy Eevan numerosta 1/2017.

Essi Renvallin veistos Liisa on vuodelta 1969. Kuva: Jari Kuusenaho.

Kommentoi »