Tuulilasi

Espoon teillä surraa kohta jo toinen sähköbussi – "viiden vuoden kuluttua sata sähköbussia"


Espoon sisäiselle linjalle 11 starttaa viikonvaihteessa hollantilainen Ebusco -sähköbussi.
Kuvat Satu Nyström

Ebusco-kokeilu on osa Tekesin eBus-hanketta, jossa tutkitaan, miten sähköbussit soveltuvat Suomen talviolosuhteisiin.

Tekesin yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat HSL, Veolia Transport Finland Oy, Fortum Oy, liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Aalto Yliopisto.

Ebusco on toinen pääkaupunkiseudun sähköbussi, sillä portugalilainen Caetano on ajanut Espoossa viime syksystä alkaen.

Ebusco YTP 1 -bussi ei jätä pakokaasuja peräänsä ja auto kuluttaa virtaa vain 0,90 kilowattituntia kilometrillä, joten sen energiakulut ovat selvästi pienemmät kuin dieselautolla.

Bussi saa virtansa litium-rautafosfaatti -akuista, jotka latautuvat nopeasti kahdessa ja puolessa tunnissa. Ebuscolla on kehittyneen akkuteknologian ansiosta mahdollista ajaa jopa 250 kilometriä yhdellä latauksella.

Ebusco on 12 metriä pitkä, matalalattiainen kaupunkibussi, jossa on 76 matkustajapaikka sekä tila pyörätuolille.

Ebusco-yhtiö on toistaiseksi kokeillut YTP 1 -bussia Kiinassa, jossa 300 autolla on jo yhteensä 31 miljoonaa ajokilometriä takanaan.

”HSL:n tavoitteena on, että pääkaupunkiseudun liikenteessä kulkisi viiden vuoden kuluttua sata sähköbussia, sillä ne ovat tehokas keino päästöjen vähentämiseksi, kun sähkö vaan tuotetaan ympäristön kannalta kestävällä tavalla”, HSL:n Liikennepalvelut -osaston johtaja Reijo Mäkinen sanoo tiedotteeessa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 11.12.2013