Espanjan kaupunki, joka kannattaa löytää: tunnelmallinen San Sebastián
Ihana kaupunkiloma Espanjassa
Espanjan kaupunki, joka kannattaa löytää: tunnelmallinen San Sebastián
Pohjois-Espanjassa sijaitseva San Sebastián on kiehtova sekoitus baskimaalaista kulttuuria ja ranskalaista tunnelmaa. Kaupunki tarjoaa historiaa, upeita rantoja ja tietenkin maukkaita pintxoja.
Julkaistu 15.2.2023
Mondo

Belle époquen loistoa

San Sebastián sijaitsee 20 kilo­metrin päässä Ranskan rajalta, ja täällä voikin aistia ranskalaista tunnelmaa esimerkiksi belle époque -arkkitehtuurin muodossa.

Vuonna 1912 avattu Hotel Maria Cristina (República Argentina Kalea 4) on yksi näyttävimmistä kohteista. Julki­sivu on säilynyt vuosikymmenet lähes ennallaan, ja ranskalaisteema jatkuu myös sisustuksessa. Tätä viiden tähden hotellia suosivat monet San Sebastiánin maineikkaille elokuvajuhlille saapuvat tähdet. Vaikka et yöpyisi hotellissa, nauti drinkki Dry Bar -baarissa tai tee pöytä­varaus aamiaiselle, joka sisältää yleensä Baskimaan herkkuja.

Ravintola-kylpylä La Perla (Paseo de La Concha) kuuluu myös belle époque -helmiin. Se avattiin 1912, ja nykyään täällä on ravintola sekä hyvinvointi­keskus. La Perlan terassi on yksi parhaista paikoista ihailla hämärän laskeutumista Biskajan­lahdelle.

Plaza de Gipuzkoa on vihreä keidas kaupungin keskustassa ja täydellinen paikka levähdyshetkelle. Aukion laidalla komeilee vuonna 1890 valmistunut belle époque -palatsi Palacio de la Diputación Foral de Guipúzcoa, jota reunustaa ranskalaisen Pierre Ducassen suunnittelema puisto joutsenlampineen.

Biskajan­lahden rannalla sijaitsevassa San Sebastiánissa on kauniita belle époque -tyylisiä rakennuksia, kuten ravintola-kylpylä La Perla.

Hullaannu pintxoista

San Sebastián on yksi Baskimaan parhaista kaupungeista nauttia pint­xoja eli leivän päältä tarjottavia tapas­annoksia. Ravintolatarjonta on valtava, eikä paikkaa kannata tuomita ulkonäön perusteella. Vaatimattoman tiskin takaa saattavat löytyä päivän parhaat pintxot.

Vanhankaupungin ytimessä sijaitsevan Bar Néstorin (Arrandegi Kalea 11) perunamunakas­pintxot ovat kuuluisia. Saavu heti lounaan tai illallisen alussa, sillä talon suosikkituote menee kuumille kiville. Borda Berri (Fermin Calbeton Kalea 12) taas satsaa perinteisten pintxojen sijaan muihin helposti syötäviin annoksiin, kuten risottoihin. Jos merenelävät maistuvat, kokeile talon mustekalaa.

Kasvissyöjille sopivia ja etenkin vegaanisia pintxoja saa etsiä, mutta Km.0-kasvisravintolasta (Duque de Mandas 49) niitä löytyy runsas valikoima. Ravintola käyttää lähialueiden luomutuotteita, ja sen vegaaninen chorizopintxo on täydellinen pikku­suolaisen nälkään.

Muotisuunnittelija Cristóbal Balenciagan nimikkomuseo on kiinnostava kokemus.

3 × retki museoon

San Telmo Museoa

San Sebastiánin vanhassakaupungissa sijaitseva San Telmo Museoa avattiin vuonna 1902, ja se onkin Baskimaan vanhin museo. Vanhassa dominikaaniluostarissa toimiva näyttelykeskus valottaa baskien historiaa ja kulttuuriperintöä.

Cristóbal Balenciaga Museoa

Muodin ystävä tekee puolen tunnin matkan San Sebastiánista Getariaan. Siellä odottaa kyseisestä kylästä kotoisin olevan muotisuunnittelija Cristóbal Balenciagan nimikkomuseo, jossa voi tutustua häneen uraansa ja luomuksiinsa.

Museo Chillida Leku

Hernanin kylässä hieman San Sebastiánin ulkopuolella sijaitseva ulkoilmamuseo esittelee kuvanveistäjä Eduardo Chillidan töitä. Nähtävillä on 150 teosta sekä sisä- että ulkotiloissa.

Maineikkaan veistäjä Eduardo Chillidan töitä on Hernanin kylässä ja myös San Sebastiánin kaupungissa.

Nauti San Sebastiánin rannoista

La Concha on yksi Espanjan kauneimmista rannoista. Lomakuukausina tämä mainiolla paikalla, aivan kaupungin ytimessä sijaitseva ranta on täynnä auringonpalvojia. Onneksi hyviä vaihtoehtoja löytyy.

Vaikuttava elämys on noin puolen tunnin ajomatkan päästä löytyvä Itzurunin ranta, joka sijaitsee korkeiden kallionjyrkänteiden juurella. Näissä jylhissä maisemissa on kuvattu muun muassa Game of Thrones -sarjaa. Paikka sopii uintiin, mutta täällä viihtyvät myös surffarit ja bodyboardingin harrastajat.

Biskajanlahdella sijaitseva Santa Claran saari on täydellinen aurinkoisen päivän retkikohde. Tänne pääsee satamasta edullisella vene­yhteydellä (noin 5 euroa), joka kulkee tosin vain kesäkuun alusta syyskuun loppuun sekä pääsiäisviikolla. Monet kokeneet uimarit uivat puolen kilometrin matkan Ondarretan rannalta saarelle, aina kun meriolosuhteet sen sallivat. Santa Claralla kannattaa vierailla vuonna 1864 rakennetulla majakalla. Kesäkuukausina saarella toimii viihtyisä rantabaari.

Vesiurheilulajien harrastajia ja etenkin surffareita kutsuu Grosin Zurriolan ranta. Täällä toimii useita surffikouluja, joista voi myös vuokrata laudan.

Majoitu mukavasti

San Sebastiánin rinteillä sijaitseva Koisi Hostel (Heriz Pasealekua 38) on tyylikäs hostelli, josta voi varata yhteishuoneen tai paikan vain naisille tarkoitetusta dormista (alkaen 40 euroa/yö). Ilmapiiri on rauhallinen, ja tarjolla on myös perhehuoneita omalla terassilla ja kylpyhuoneella.

Casual San Sebastián de las Olas -hotellissa (Pio XII.aren Plaza 2) on surffihenkeä, vaikkei paika sijaitsekaan rannalla vaan Urumeajoen tuntumassa. Huoneet ovat raikkaan värikkäitä (2 hh alkaen 50 euroa).

Green Nest Hostel Uba Aterpetxea (Uba Bidea 43) on hyvä vaihtoehto, jos haluat yöpyä kaupunki­alueen ulkopuolella tai liikut autolla (2 hh alkaen 40 euroa). Hostelli sijaitsee vehreässä Ametzagañan puistossa, noin neljän kilometrin päässä keskustasta. Huoneet ovat yksinkertaisia mutta siistejä, ja näkymät ovat hienot. Keskustaan pääsee helposti myös bussilla tai lähijunalla.

Hondarribia tunnetaan värikkäistä taloistaan.

Päivä baskimaalaisessa idyllissä

San Sebastián sijaitsee Gipuzkoan maakunnassa, joka on tunnettu kauniista merenranta­kylistään. Jos matkasuunnitelmaan mahtuu vain yksi kylävierailu, suuntaa idylliseen Hondarribiaan. Se on tunnettu etenkin muurien ympäröimästä vanhastakaupungistaan, jonka kapeita katuja reunustavat kivitalot värikkäine parvekkeineen. Kylään pääsee autolla noin puolessa tunnissa ja bussilla 45 minuutissa. Vanhaan kaupunkiin kannattaa astella Puerta de Santa Marían portista ja jatkaa matkaa Calle Mayorin suuntaan. Barrio de la Marinan vanhassa kalastajakaupunginosassa voi nauttia pintxoista, eksyä idyllisille kaduille ja haistella meri-ilmaa.

Kommentoi »