Esko Salminen: Kriitikon ammatti on rapautunut
Puheenaiheet
Esko Salminen: Kriitikon ammatti on rapautunut
Esko ja Kristo Salminen esiintyvät Vanja-eno-näytelmässä. Vaari ja kaksospoikien tuore isä tosin näyttelevät eri lavoilla.
Julkaistu 9.10.2014
Apu

Kristo Salmisella, 42, on päärooli Kansallisteatterin suuren näyttämön Vanja-enossa. Samaan aikaan Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä hänen isänsä, Esko Salminen, 74, näyttelee Vanjan lankoa, vanhaa professoria.

Esko Salminen on palanut karrelle kerran jos toisenkin. Koska ensi-illoista on vasta pari päivää, esitysten kirvoittama kritiikki ja kriitikot hiertävät vielä vereslihalle kärähtäneitä.

Vastaanotto on ollut enimmäkseen innostunutta, mutta yksi keskeinen kritiikki oli julma varsinkin kaupunginteatterin toteutusta kohtaan.

- Tšehov aikanaan sanoi, että jos uskoisin kriitikkoja, makaisin nyt juopporetkuna katuojassa. Ei uskonut, ei pidä uskoa. Kriitikon pitää rakastaa teatteria samalla tavalla kuin näyttelijät ja ohjaajat, mutta pysytellä valtapeleistä ja intrigeistä erillään, ettei ole omaa lehmää ojassa. Kriitikon ammatti on rapautunut, Esko Salminen sanoo.

Kristo Salmisella on uransa ensimmäinen klassisen näytelmän päärooli maan päänäyttämöllä. Hänellä on myös puolivuotiaat kaksospojat ja esikoispoika, josta tuli juuri ekaluokkalainen.

- Vaimo tässä on isoimman työn tehnyt, aivan uskomattoman. Kun tilanteiden päällekkäisyys selvisi, puhuttiin, että yhteinen juttu on nyt lapset ja duunini. Ja ne on hoidettu. Olen yrittänyt olla avuksi ja ja ihmisiksi niin, ettei minusta ainakaan olisi haittaa tässä vaiheessa, Kristo sanoo.

Raila Kinnunen

Kommentoi »