Apu

Esko Eerikäinen kertoo, kuinka ero vanhemmista jätti pysyvän jäljen: ”Kun aloitin koulun, kukaan ei ollut pitämässä kädestä kiinni”

Esko Eerikäinen kertoo, kuinka ero vanhemmista jätti pysyvän jäljen: ”Kun aloitin koulun, kukaan ei ollut pitämässä kädestä kiinni”
– En pidä itseäni minään superfaijana, mutta ehkä olen ollut juuri oman lapsuuteni vuoksi erilainen. Omat vanhempani eivät olleet läsnä elämässäni, joten olen halunnut paikata sitä, että noin en tee ainakaan omalle lapselleni, Esko Eerikäinen kertoo.
Julkaistu: 20.11.2022

Juontaja Esko Eerikäisellä on takanaan rankkoja kokemuksia. Lapsuutensa vuoksi hän on halunnut olla paljon läsnä ­rakkaan tyttärensä elämässä. Rinnalle mahtuisi rakkauskin.

Synnyit ja kasvoit Kolumbiassa 11-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen tulit asumaan Suomeen sukulaisten luokse. Mitä ajattelet nyt elämäsi varhaisista vuosista?

Totta kai nyt jälkikäteen ajateltuna se oli ihan hirveää. Sillä hetkellä sitä ei tietenkään ymmärtänyt, vaikka arki Suomessa oli ensin jännittävää ja ihmeellistä.

Alun perin oli tarkoitus, että vanhempani tulevat melko pian perässäni, mutta kun oli kulunut vuosi, toinenkin... ymmärsin, ettei tämä nyt tainnutkaan mennä sillä tavalla kuin piti. Isälläni oli bisneksiä, eikä lähteminen onnistunut niin helposti. Myös lupien saaminen oli erilaista nykyaikaan verrattuna. Mukana oli huonoa onnea, mutta sitten isäni vielä kuoli kolmen vuoden kuluttua muutostani.

Olen käynyt terapiassa puhumassa kokemuksistani, mutta totta kai kaikki se on jättänyt jäljen. Toisaalta olen ajatellut, että mitään ei voi enää tehdä toisin. Siksi ne kokemukset pitää ottaa voimavarana. Poliittinen tilanne Kolumbiassa on suhteellisen vakaa, mutta koronan vuoksi en ole käynyt pitkään aikaan siellä sukulaisia moikkaamassa.

Äitini asuu Suomessa nykyään, mutta totta kai lapsuuden välirikko vaikuttaa väleihimme. Olemme läheisen etäiset.

Sinulle tärkeintä maailmassa on ­tyttäresi Victoria ja sinulla on teistä yhteistatuointikin. Millainen isä olet?

Olen tosi suojelevainen ja lapsuusaika on niin lyhyt, että haluan ottaa siitä vanhempana kaiken irti. Napanuora venyy koko ajan, onhan Victoria kohta 13-vuotias ja omaa tahtoa alkaa olla paljonkin. Olen iloinen siitä, että olen voinut olla tällainen iskä kuin olen ollut. En pidä itseäni minään superfaijana, mutta ehkä olen ollut juuri oman lapsuuteni vuoksi erilainen. Omat vanhempani eivät olleet läsnä elämässäni, joten olen halunnut paikata sitä, että noin en tee ainakaan omalle lapselleni. Toivon, että olen ollut mukana Victorian elämän isoissa hetkissä, oli kyse sitten yläasteen aloituksesta tai tanssikoulun vaihtamisesta.

Kun aloitin koulun Suomessa, ei kukaan ollut pitämässä minua kädestä kiinni. En voinut soittaa kenellekään, että kylläpä pelottaa tai jännittää. Ymmärrän, että minulle se ei ollut mahdollista, mutta nyt minulla on mahdollisuus olla tukena. Tällainen aion olla varmasti niin kauan kuin minussa henki pihisee.

Erosit reilu kymmenen vuotta sitten pitkäaikaisesta kumppanistasi Martina Aitolehdestä, ja sen jälkeen olet seurustellut pari kertaa ja tapaillut. Millaisia haasteita rakkauden löytäminen julkisuuden henkilönä on?

En anna julkisuuden haitata, mutta ymmärrän heitä, joita se pelottaa. En koskaan lähde treffeille sillä mielellä, että vastapuoli tietää minusta jotain. Olen avoimin mielin enkä oleta mitään. Haluan ajatella, että molemmat ovat samalla viivalla ja usein näin on ollutkin. Usein ihmisillä on jonkinlainen olettamus ­millainen olen ja se aiheuttaa hankaluutta. Joillekin tulee vahva pelko julkisuudesta tai Martinasta.

Ajatellaan esimerkiksi, että koska olemme hyvissä väleissä Martinan kanssa, minua janottaa vanha suola. En ymmärrä mustasukkaisuutta Martinasta ollenkaan. Toisekseen moni miettii, onko minulla edes aikaa parisuhteelle, kun vietän niin paljon aikaa Victorian kanssa tai olen töissä. Mutta jos oikea ihminen tulee vastaan, uudelle suhteelle voi tehdä elämään tilaa.

Olen koko ajan avoinna rakkaudelle! Tällä hetkellä arkeni on aika kiireistä, mutta totta kai haluan, että löytäisin jonkun rinnalleni. Silloin tekisin myös asioita sen eteen. Omana hankaluutena on ollut potkut ­Tinderistä. Olimme viime vuonna Argentiinassa hotellin altaan reunalla valmistautumassa viidakkoon menoon (Olen julkkis... päästäkää minut pois! -ohjelmaan) ja Satu Silvo sekä Kyösti Mäkimattila halusivat nähdä, miten Tinder toimii. Lähistöllä oli kauniita ihmisiä ja kun laitoin paljon sydämiä, algoritmi oletti, että tilini on kaapattu. Sovellus pyysi tunnistautumaan uudestaan, mutta sitä ei hyväksytty. Sitten tilini olikin suljettu kokonaan, eikä sitä enää koskaan saanut auki. Toisaalta deittisovelluksista tulee monesti kertakäyttöinen fiilis ja on helppoa vaihtaa koko ajan uuteen ihmiseen. Sitoutuminen yhteen tyyppiin on hankalaa, kun tarjontaa on helvetisti. Koko ajan kuvitellaan, että kohta löytyy jotain parempaa. Etsit jotain jonka olet itse kuvitellut täydelliseksi, mutta sitä ei koskaan löydy.

Teit tänä vuonna näyttelijädebyyttisi Salatut elämät -sarjassa. Millainen kokemus se on ollut? Olet saanut gay-roolistasi paljon palautetta.

Se on herättänyt paljon keskustelua, etenkin kapeakatseisten ihmisten silmissä, mutta minulle se on ollut ihan mahtava kokemus. On ollut ihana olla osa Salkkarit-­porukkaa, koska jännitin, miten minut otetaan vastaan. En ole näyttelijä enkä koskaan näytellyt, joten mietin, mitä minusta ajatellaan. On ollut imartelevaa saada hyvää palautetta ja olen kiinnostunut jatkossakin näyttelijän töistä.

Täytät ensi vuonna 50 vuotta. Mistä haaveilet?

Siitä, että pysyn terveenä ja olisi hyvä olla itsensä kanssa. Toki haluaisin nähdä itseni parisuhteessa enkä sulje pois ­sitäkään, että saisin joskus lisää lapsia.

Kerro jokin salaisuutesi.

Olen alkanut meditoida ja kuunnella sekä kunnioittaa itseäni enemmän. Olin tosi rauhaton ja kova menemään, nyt hoidan kasveja kotonani. Viihdyn yksin kotona perjantai-iltanakin. En kärsi enää siitä, että pelkäisin jääväni jostain paitsi.

Esko Ensio Eerikäinen

  • Syntyi: 20. lokakuuta 1973 Bogotássa.

  • Asuu: Espoossa.

  • Perhe: Victoria-tytär.

  • Harrastaa: urheilua.

  • Ajankohtaista: Sometähtien sinkkuelämää MTV Katsomossa, Salatut elämät arkisin ja ­Radio Novan iltapäivä.

Kommentoi »