Image

Esikoislevynsä julkaissut Alma: "Arvosteleville kusipäille pitää näyttää!"

Esikoislevynsä julkaissut Alma: "Arvosteleville kusipäille pitää näyttää!"
Alman esikoislevyä saatiin odottaa, mutta toukokuussa se viimein ilmestyi. Artisti sanoo, että naisia arvostellaan vieläkin eri tavalla kuin miehiä.

Pelkäsitkö itse koskaan, ettei albumisi valmistu?

En. Ei ole ollut hetkeäkään niin, ettei uutta musiikkia ole syntynyt. Enemmänkin kyse on ollut siitä, että olen sanonut julkisuudessa joskus pari vuotta sitten, että albumi tulee. Sitten olen todennut, että tämä onkin paskaa – ja alkanut tehdä uutta musiikkia. Mutta hetkeäkään en ole epäillyt kykyjäni tehdä albumia tai musiikkia. Ja olen keskittynyt levynteon lisäksi liikaa keikkoihin ja kaikkeen härdelliin ympärilläni.

Vaikuttivatko ulkoiset odotukset? Kun Felix Jaehnin kanssa levyttämäsi Bonfire nousi kansainväliseksi hitiksi kesällä 2016, jengi alkoi pakata kamoja torille lähtöä varten: tässä meillä on Itä-Helsingin Lady Gaga, uusi suomalainen menestyjä! Voisi kuvitella, että nuo odotukset jarruttivat myös levyntekoa.

Ne pikemmin nopeuttivat sitä aluksi. Kaikkea vaan tehtiin ihan sikana ja mentiin eteenpäin. Ja olisi tosiaan pitänyt jarruttaa ja miettiä: ”No niin, nyt on all eyes on you, mitäs tehdään?” Mutta olinkin: ”Vittu tää on siistiä, jengi tietää, kuka mä oon!” Toisaalta olen kyllä ihan hyvillä fiiliksillä kaikesta. Tuo on osa tarinaani. Koen, että en voi oppia kuin virheitä tekemällä. Ehkä olen tehnyt musiikkiakin joskus vääristä syistä, koska raha on vitun jees, kun sitä tulee ensimmäisen kerran, kun sitä ei ole koskaan ollut. Ja aivan varmasti Suomi tulee pettymään minuun jatkossakin. Saatan sanoa jotain ja muuttaa mieltäni. Mutta sellainen olen. Sen voin luvata.

Vaihdoit levy-yhtiötä. Johtuuko siitä, että suurimmat hittisi Karma, Dye My Hair ja Chasing Highs eivät ole mukana albumilla?

Eivät ne olisi mukana missään tapauksessa. Ne ovat neljä vuotta vanhoja. En kadu niitä, mutta ne eivät enää ole sellaista musiikkia, jota haluan tehdä. Ne olivat nuoren ihmisen haluan kokeilla kaikkea enkä kadu mitään -musiikkia. Vaikkapa Chasing Highs on ihan hyvä poppibiisi ja jengi tykkää siitä ja minustakin on kiva laulaa sitä, mutta en varmaan enää osaisi edes kirjoittaa sellaista. Kun kerran avaa aivonsa ajattelemaan, niin niitä on vaikea sulkea. Enää on vaikea tehdä mitään tosi naiivia musiikkia. Eikä kukaan 30 vee bailaa enää samalla tavalla kuin 17-vuotias. Tai jos bailaa, niin silloin on paha ongelma.

Mitä haluaisit nyt sanoa sille 20-vuotiaalle Almalle, joka mielestäsi kirjoitti biisejä kuin 17-vuotias?

Sanoisin, että jatka samaan malliin: ”Mitä sä yrität esittää jotain aikuista, kun et ole aikuinen? Teet kaikki virheet. Opit niistä. Ja jonain päivänä olet aikuinen.”

Mikä on tekemäsi virhe, jota kadut, mutta jonka näet tärkeänä osana tarinaasi?

Nuorempana tein asioita, jotka eivät tuntuneet oikeilta. Olisi pitänyt olla rohkeampi ja itsevarmempi heti uran alussa, niin nyt olisi helpompi tehdä just sitä, mitä haluaa. En kyllä syytä itseäni. Vaatii rohkeutta olla rohkea tällä alalla.

Mitä ovat konkreettisesti ”nuo asiat, jotka eivät tuntuneet oikeilta”?

En varsinaisesti kadu mitään. En edes sitä, että olin Idolsissa. Ja se on sentään tosi noloa. Onhan se. Herrajumala, jos sanoisin tuolla Kalliossa, että olin Idolsissa, minuthan naulattaisiin kiinni tikkatauluun. Mutta siihen aikaan (2013) Idolsiiin lähteminen oli minulle oikea päätös. Ei minulla ollut mitään kontakteja päästä edes demottamaan. Sinne vaan!

Olet jo asemassa, että muut artistit jäljittelevät sinua. Tuntuuko, että Dance Monkey -hitistä tunnettu australialainen Tones and I matkii tyyliäsi?

Eiköhän se vain tykkää käyttää comfortable clothes samalla tavalla kuin minä. Ehkä se on kelannut, että se voi käyttää löysiä housuja ja isoja t-paitoja, vaikka on nainen.

Teidän välillenne ei taida saada biiffiä.

No ei. Jengi aina epäilee kaikkea. Minullekin on sanottu, että matkin Billie Eilishin tyyliä. Me ollaan naurettu sille Billien kanssa. Olemme sikahyvissä väleissä. Jengi lietsoo biiffiä, mutta muijat 2020: me halutaan vain pitää yhtä! Me ei haluta riidellä!

Keväällä 2019 otit raskaasti HS:n jutun, jossa Oskari Onninen kirjoitti: ”Luvattua esikoislevyä ei kuulu ja kiertue siirrettiin syksyyn: Onko Almasta tulossa suuren luokan floppi?” Kun levy siirtyi syksystä edelleen tähän kevääseen, pelkäsitkö, että juttu on itseään toteuttava ennustus?

En. Tiesin, mitä olen tekemässä. Minua harmitti silloin vuosi sitten sekin, että en voinut puhua. Olin just tehnyt Charlie’s Angels -tunnarin ja musaa Mileyn (Cyrus) levylle. Sitten kun tuo Don’t Call Me Angel (Cyrusin, Ariana Granden ja Lana Del Reyn tulkitsema Charlien enkelit -biisi) ilmestyi, se oli näin korkea keskisormi [nostaa kätensä otsan tasolle] niille, joiden mukaan olin vain ollut Redissä enkä ollut saanut mitään aikaan.

Onko vastaavia projekteja tulossa lisää?

Aivan varmasti on. Mutta en rupea sanomaan mitään nimiä. Olen sellainen tyyppi, että olen hiljaa ja otan paskan vastaan. Mutta sitten, kun tapahtuu, palaan – ja näytän näkymättömän keskisormen kaikille. Tykkään tuollaisesta stailista.

Onko siinä ollut opettelemista?

Ei oikeastaan. Mutsi on samanlainen. Se on opettanut minua ja Annaa [Alman kanssa musiikkia tekevä sisko] uskomaan itseemme ja olemaan välittämättä kaikista, jotka yrittävät painaa alas. Sellaisia riittää aina. Selvitty on. Huonosti on mennyt, huonomminkin on mennyt. Mutta selvitty on.

Miten olet selvinnyt esimerkiksi murskaavan kritiikin jälkeen?

Kurjaa, että sanon näin, mutta onnistumalla. Kurjaa sikäli, että jos ei olisi sitä onnistumista. Pakko sanoa, että kyllä me naiset saamme kritiikkiä eri tavalla kuin miehet. Ovatko Isac Elliottin tai Benjamin Peltosen kansainväliset urat lähteneet liikkeelle yhtään paremmin kuin minun tai Saara Forsbergin? Minusta niistä ei ole kirjoitettu ikinä samalla tavalla. Tästä tulee sellainen fiilis, että noille arvosteleville kusipäille pitää näyttää!

Mikä on ollut selviytymisstrategiasi korona-aikaan?

Join kaksi viikkoa putkeen, kun olin karanteenissa tultuani Suomeen. Tehtiin drinkkejä FaceTimessä kavereiden kanssa. Se auttoi. Sitten, kun pääsin ulos, menin musakauppaan ja ostin studiovehkeet. Nyt olen opetellut tuottamista.

Julkaistu: 21.7.2020
Kommentoi »