Esa Niemisen 28-vuotiaana poistettu luomi paljastui melanoomaksi: "Keskeltä vatsaa vietiin makkarapötkön kokoinen pala lihaa pois”
Arpeni tarina
Esa Niemisen 28-vuotiaana poistettu luomi paljastui melanoomaksi: "Keskeltä vatsaa vietiin makkarapötkön kokoinen pala lihaa pois”
Säveltäjä ja muusikko Esa Niemisen iho kärähti nuorena auringossa vesikelloille. Nyt häneltä on hoidettu jo kaksi ihosyöpää.
Julkaistu 17.11.2022
Apu Terveys

Poistatin 28-vuotiaana terveyskeskuksessa ylävatsaltani luomen, joka oli muuttunut mustaksi ja kasvanut hieman kokoa. Tunsin itseni täysin terveeksi. Kun menin tikkien poistoon, lääkäri kertoi, että luomi oli ollut pahanlaatuinen. Kävin ihotautilääkärillä, joka määräsi minut radikaaliin ihonsiirtoleikkaukseen. Sen jälkeen olisi pysyttävä kymmenen päivää vuodelevossa liikkumatta.

Leikkauspäivän aamuna ylilääkäri kuitenkin päätti, että minulle tehdään tavallisempi toimenpide. Keskeltä ylävatsaa vietiin makkarapötkön kokoinen pala lihaa pois. Vuoden kuluttua minut leikannut lääkäri katsoi tummanpunaista kastematoa vatsassani ja sanoi, että noinko ruman haavan sinulle tein. Hän ehdotti kosmeettista korjausleikkausta, mutta en kokenut siihen tarvetta. Arvethan ovat kauniita ja kertovat eletystä elämästä.

Leikkauksen jälkeen kävin viisi vuotta syöpäseurannassa ja nykyisin tarkistutan luomeni tasaisin väliajoin. Puolitoista vuotta sitten lääkäri huomasi reidessäni tyvisolusyövän, joka leikattiin heti pois. Olen saanut oppini siitä, että luomet tulee tarkastaa säännöllisesti, ja auringossa pitää olla varovainen.

Haluatko kertoa oman arpesi tarinan Apu Terveydessä? Ota yhteyttä meihin: milla.talja@a-lehdet.fi

1 kommentti