Eroon suonikohjuista
Terveys ja hyvinvointi
Eroon suonikohjuista
Suonikohjuista pääsee eroon ja niitä voi ehkäistä liikunnalla.
Julkaistu 23.7.2015
Apu

Sääriä ei ehkä tee mieli paljastella, jos siniset suonet pullistelevat laajentuneina ja mutkaisina. Jopa reilu kolmasosa aikuisista kärsii suonikohjuista, jotka johtuvat alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta. Vaiva johtuu laskimoläppien rappeumasta.

Veri pääsee valumaan läppien ohi takaisin alas, kun sen pitäisi pumppautua ylös. Pintalaskimoiden paine nousee ja suonet pullistuvat. Nestettä tihkuu myös suonten ulkopuolelle turvotukseksi. Riskiä lisäävät ikä, ylipaino, perinnöllisyys ja synnytykset.

– Myös vähäinen liikunta saattaa lisätä riskiä, thorax- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri Pekka Kuukasjärvi Terveystalosta kertoo. Kävely pumppaa nesteitä liikkeelle.

Suonikohjut voivat olla kosketusarat, jalat  turvota ja niissä voi olla paineentunnetta ja kipua. Jalkojen koholla pitäminen helpottaa oloa. Paras kotihoito on mittojen mukaan hankittu hoitosukka. Jos oireet silti vaivaavat, mene lääkäriin. Iho-oireina voi ilmetä myös kutinaa, ihottumaa ja ihon tummumista.

– Viimeistään tässä vaiheessa on aika hakea asiaan perehtyneen lääkärin apua. Myös jos suonikohju rikkoutuu, on aiheellista hakeutua nopeasti lääkäriin, Kuukasjärvi sanoo.

Uudet ja nopeat puudutuksessa tai jopa ilman sitä tehtävät suonensisäiset hoidot ovat paljolti syrjäyttäneet perinteistä leikkaushoitoa. Sekä vaahtoruiskutushoito että laser- ja radiotaajuushoito kutistaa vioittuneen suonen kiinni, ja sairauslomaa tarvitaan vain vähän.

Terveystalo, Alaraajojen laskoimoiden vajaatoiminta Käypä hoito -suositus 2010

Kommentoi »