Eroon erektiohäiriöistä
Terveys ja hyvinvointi
Eroon erektiohäiriöistä
Erektiohäiriöiden lääkehoidossa käytetään nykyisin useimmiten PDE5-estäjiä. Netissä kaupiteltavia epämääräisiä valmisteita on syytä varoa.
Julkaistu 19.7.2017
Apu

Useimmat miehet kokevat joskus vaikeuksia riittävän erektion saavuttamisessa tai ylläpitämisessä. Erektiohäiriöksi määritellään toistuvat ongelmat, jotka vaikeuttavat merkittävästi sukupuolielämää. Erektiohäiriölle voi olla monenlaisia syitä, niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin. Elimellisistä sairauksista muun muassa verenpainetauti, diabetes, atero- skleroosi, Parkinsonin tauti, eturauhassairaudet ja MS-tauti voivat aiheuttaa erektio-ongelmia. Stressi, väsymys, suorituspaineet ja muut seksuaalisuuteen liittyvät tai parisuhteen ongelmat voivat vaikeuttaa erektion saamista ja ylläpitämistä.  Varsinaisista psyykkisistä sairauksista syynä voivat olla muun muassa vaikea masennus, pakko-oireisuus- ja ahdistushäiriöt sekä pelkotilat. Myös elintapatekijät, kuten lihavuus sekä runsas tupakointi ja alkoholinkäyttö, altistavat erektio-ongelmille. Psykologisista syistä johtuvaa erektiohäiriötä voidaan hoitaa seksuaaliterapeutin tai seksologin vastaanotolla. Varsinkin pidempään jatkuneen tai toistuvan häiriön selvittämiseksi kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lääkehoitoa voidaan harkita, jos sille ei ole lääketieteellisiä esteitä ja eturauhasen pahanlaatuiset muutokset on suljettu pois lääkärin tutkimuksessa. Useimpia erektiohäiriölääkkeitä ei suositella, jos lisääntynyt seksuaalinen aktiivisuus saattaisi aiheuttaa terveysriskin, esimerkiksi tietyissä sydänsairauksissa.  Nykyisin yleisin erektiohäiriön hoitoon käytetty lääkeryhmä ovat PDE5-estäjät, kuten sildenafiili, avanafiili ja tadalafiili. Ne otetaan tablettina 30–60 minuuttia ennen aiottua yhdyntää. Lääkkeen ottaminen ruoan kanssa saattaa hieman hidastaa sen vaikutuksen alkamista.  Jotta lääke toimisi, tarvitaan seksuaalinen stimulaatio. Ilman sitä erektio jää saavuttamatta. PDE5-estäjien vaikutus perustuu siihen, että ne laajentavat siittimen valtimoita ja parantavat siten veren virtausta siittimen paisuvaiskudokseen seksuaalisen kiihotuksen aikana.  PDE5-estäjien yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, nenän tukkoisuus, ihon punoitusreaktio ja mahavaivat. PDE5-estäjien kanssa on kiellettyä käyttää nitraattityyppisiä sydänlääkkeitä ja tiettyjä muita sydänlääkkeitä, koska niiden yhteisvaikutuksen takia verenpaine saattaa laskea vaarallisen alas. Jos PDE5-estäjän käytön yhteydessä ilmaantuu näköhäiriöitä tai erektio on kestänyt yli neljä tuntia, on otettava pikaisesti yhteyttä lääkäriin.

Joskus erektiohäiriötä voidaan hoitaa suoraan siittimeen annosteltavalla lääkkeellä, alprostadiililla. Myös sen vaikutus perustuu siittimen valtimoiden laajentumiseen. Lääkettä on saatavilla virtsaputkeen asetettavina puikkoina ja siittimeen pistettävänä liuoksena.  Alprostadiilin käytössä pätevät samat varotoimet kuin muissakin erektiohäiriölääkkeissä. Haittavaikutuksina voi esiintyä paikallista polttavaa tunnetta, siittimen kipua, päänsärkyä, huimausta tai lihaskouristuksia. Muun muassa internetissä mainostetaan erektiohäiriön hoitoon monenlaisia lääkkeeksi kutsuttuja valmisteita, joiden tehosta ja turvallisuudesta ei ole tietoa. Tuotteiden tilaaminen epämääräisiltä tahoilta on useimmiten rahanhukkaa. Valmisteiden käyttö saattaa pahimmillaan aiheuttaa vakavia haittoja, sillä ne voivat sisältää tuoteselosteesta poikkeavia aineita. Joskus niistä on löydetty jopa lääkeaineita, joiden käyttö edellyttää lääkärin huolellista harkintaa ja potilaan terveydentilan kartoitusta ennen käyttöä.  Lääkkeet tulisi aina hankkia luotettavasta paikasta, kuten apteekista tai verkkoapteekista. 

Lääketietoa

Lääkeinfo.fi -palvelusta löydät nopeasti lääke­valmisteiden pakkausselosteet, jotka voi tarvittaessa myös kuunnella.

Kirjoittaja on kehitysproviisori, FT. Lähteet: terveyskirjasto.fi, seksuaali­terveysklinikka.fi, lääkevalmisteiden valmisteyhteenvedot (fimea.fi).

Teksti Elli Leppä, kuva 123RF

Kommentoi »