Erkki Saarela hurmaa Emmi Jurkkana
Kulttuuri
Erkki Saarela hurmaa Emmi Jurkkana
Teatteri Jurkan 56 paikkaa eivät riitä ensi kevään Ilta Emmin kanssa -esityksissä. Erkki Saarela luo legendaarisesta Emmistä niin herkullisen hahmon, että hän esittänee sitä vielä pitkään.
Julkaistu 19.12.2013
Apu

Helsingissä Vironkatu seiskassa vietetään hurmaavalla tavalla Teatteri Jurkan 60-vuotista taivalta. Emmi Jurkan ja tyttärensä Vappu Jurkan vuonna 1953 perustama huoneteatteri täyttyy tunteen palosta, naurusta ja näyttelijäntyön ilotulituksesta.

Laura Jäntti ja Ilpo Tiihonen ovat käsikirjoittaneet huikean hauskan elämäkertatarinan Emmi Jurkan ihmeellisestä ja poikkeuksellisesta taiteilijantiestä. Siinä sivussa katsoja saa kuulla aimo annoksen suomalaista 1930-50 -lukujen teatterihistoriaa. Tarinassa vilahtelevat Aku Korhonen, Henny Valjus, Mauno Manninen ja tietenkin koko Jurkan suvun klaani.

Laura Jäntti on myös ohjannut monologiesityksen, jonka tähti on Erkki Saarela.

Emmimäisessä mustassa peruukissa, mustassa pitkässä hameessaan, mutta aivan omissa viiksissään Saarela tekee virtuoosimaisen roolin. Hän on Emmi naurunhohotustaan ja -kiherrystään myöten, ja unohtelee repliikkejä aivan kuten Emmi teki - osin kuin tahallaan. Siihen on apuna "tyttö" eli kuiskaaja, jolta Saarela  nappaa seuraavan repliikin kuin unohtelu kuuluisi esitykseen.

Erkki Saarelan liikunnallinen notkeus ja mimiikka pääsevät oikeuksiinsa, kun hän luo hahmon boheemista Emmistä. Mustalaisruhtinattaren sävelin Saarela liitelee, tanssahtelee ja ojentelee sääriään näyttämöllä, jonka pienuuden unohtaa, kun katsoo lahjakasta näyttelijää. Kaiken lisäksi Erkki Saarela on yhtä notkea ja ketterä kuin aikoinaan Teatterikoulun esityksissä!

Saarelaa säestää pianolla Eero Ojanen, joka saa Emmiltä monta mojovaa pusua päälaelleen.

Ilta Emmin kanssa -esityksiä on ennen joulua vain kolme, ja ne jatkuvat Teatteri Jurkassa helmi- ja maaliskuussa. Mutta ei hätää, näytelmä lähtee myöhemmin kiertueelle ympäri Suomea.

Veikkaan, että Saarelan Emmistä tulee yhtä suosittu kuin hänen takavuosien esityksensä Dario Fon kirjoittamasta Mysterio Buffosta.

Kommentoi »