Erityisherkkyys on Anja Snellmanille kirous ja siunaus
Puheenaiheet
Erityisherkkyys on Anja Snellmanille kirous ja siunaus
Syypäänä Anja Snellmanin ongelmiin eivät olleetkaan vain alkoholisti-isä ja perheen ristiriidat.
1Kommenttia
Julkaistu 22.10.2015
Apu

Kirjailija Anja Snellmanin elämässä moni asia meni uusiksi psykoterapian opiskeluihin liittyvässä tilaisuudessa, jossa puhuttiin erityisherkkyydestä.

– Tilaisuudessa oli muutama ihminen kertomassa erityisherkkyydestään. Kun kuuntelin heidän kertomuksiaan lapsuuden ja nuoruuden kokemuksistaan, jokin sisälläni loksahti. Olin koko elämäni ajatellut, että minun käyttäytymiseni ja siskoni ominaisuudet liittyvät alkoholistiperheessä kasvamiseen. Äkkiä kuusikymppisenä selvisi, että ilman isän alkoholismiakin olisin ollut tällainen, Snellman kertoo.

Snellmanin teos Antautuminen kertoo siitä, kuinka elämänmittaisille kokemuksille arkuudesta, aistiherkkyydestä, ylivirittyneisyydestä ja ja ulkopuolisuuden tunteille löytyi selitys erityisherkkyydestä.

Erityisherkkyydellä on hyvät ja huonot puolensa.

– Kirjoittajalle ja terapeutille erityisherkkyyden tuomat ominaisuudet ovat mahtavia, esimerkkinä tiety herkkyys uumoilla ympäristöä, voimakas intuition ja empatian kyky, vaikka myötäeläminen onkin vähän ylikehittynyt. Tosin siihenkin oppii laittamaan rajoja.

Lue lisää Anja Snellmanista ja erityisherkkyydestä Avusta 43/2015.

1 kommentti