Erin Anttila, häpeän ylittänyt
Puheenaiheet
Erin Anttila, häpeän ylittänyt
Laulaja Erin Anttila on suurperheen nuorimmainen, joka on saanut kasvaa ilman ura- ja perheenperustamispaineita.
2.9.2011
 |
Apu

Jos tekee laulun keski-ikäisestä, ”ratsastavasta”, seksuaalisuuttaan ylistävästä naisesta, joutuu jossain vaiheessa kohtaamaan erään tosiasian: mitä äiti ajattelee tästä? 

Erin Anttilalle, 34, kohtaaminen oli ehkä keskimääräistä kiusallisempi, sillä hänen irlantilainen äitinsä ymmärtää rajallisesti suomea. Neljän lapsen äitinä ja yhdeksän lapsen isoäitinä ”mama” on todellinen matriarkka, joka on tottunut kaitsemaan pesuettaan. Kun Vanha nainen hunnigolla -kappaleesta tuli hitti, äidin kampaaja hehkutti tälle, kuinka Erin osasikaan kuvata niin osuvasti keski-ikäisen naisen tuntoja.

– Äiti uteli sitten minulta, mistä kappale oikein kertoo. Kiemurtelin vaivautuneena, että tuota noin. Siskonikin oli jo naureskellut minulle, että onko mama kuullut biisin.

Lopulta äiti selvitti kappaleen sisällön itse internetistä – sekä kampaajaltaan seuraavan kerran siellä käydessään. Hän piti tyttärensä maalaamasta mielenmaisemasta.

Soolourallaan Erin Anttila on joutunut miettimään häpeän kynnyksen rajaa eri tavalla kuin laulaessaan Nylon Beatissa. Nylonissa Erin lauloi muiden tekemiä kappaleita; nyt hän tekee kappaleensa itse.

– Sanoitusten tekeminen on kuin sosiaalinen oksennus. Välillä olo on kuin silloin, kun on juonut pari lasia liikaa viiniä ja miettii seuraavana päivänä, että apua, mitä tulikaan sanottua. En esimerkiksi alkuun kehdannut laulaa vanhaa naista muodollisimmissa tilaisuuksissa, mutta sitten kun kappaleesta tuli tunnettu, en ole ajatellut enää koko asiaa.

Erin Anttila on piristävä poikkeus nykypoppareiden joukossa. Hän puhuu mielellään myös ajoistaan Nylon Beatissa ja tuottaja-puolisostaan Vesa Anttilasta, vaikka Erinin saavutuksilla voisi leikkiä hankalaakin.

Erinin suusta ei voi kuvitella pääsevän lausetta ”ethän laita tuota sitten lehteen”, ja hän tekee myös kuvausmeikkinsä itse. Kolme kuukautta sitten hän lopetti työt vaatekaupassa, jossa hän ansaitsi elantonsa ennen keikkojen alkamista. Erin ei mielistele, vaan on omana itsenään mukava ja nauravainen. Toisaalta hän ei alleviivaa mutkattomuuttaan. Kuulija ei vain voi olla huomaamatta sitä.

– Hoidimme Nylon Beatin aikana Jonnan kanssa ihan kaiken itse. Vastasimme puhelimeen, sovimme haastattelumme, meikkasimme, hankimme vaatteet ja järjestimme aikataulumme.

– Puhuimme haastatteluissa kaikkea mahdollista ja teimme kaiken väärin. Maineemme tai uskottavuutemme ei silti tuntunut kärsivän. Olen jatkanut samalla linjalla. Nykyään minulla on tosin oma promoottori, joten on luksusta, kun voin käyttää 80 prosenttia ajasta musiikkiin ja 20 muuhun. Yhtyeen aikana suhde oli toisinpäin.

Nylon Beatin lopettamisesta on pian kymmenen vuotta. Sen jälkeen Erin on opiskellut musiikkia muun muassa Irlannissa. Julkisuudessa aikuiseksi kasvaneelle Erinille vuosi vanhassa kotimaassa opetti paljon.

– Olin tottunut, että ihmiset lähestyivät minua. Irlannissa jouduinkin näkemään vaivaa luodakseni sosiaalisia suhteita ja saadakseni ääneni kuuluviin. Silloin ymmärsin, että en ehkä ollutkaan Suomessa kaikkien mielestä niin kiva tyyppi, vaan myös julkisuus oli tuonut ihmisiä lähelleni. Täällä huomaan, että joudun puhumaan paljon itsestäni. Olenkin oppinut tietoisesti vaihtamaan puheenaihetta.

Ennen matkaa Erin avioitui myös Nylon Beatissa soittaneen kitaristi Vesa Anttilan kanssa. Pari on seurustellut vuodesta 1999.

– Tutustuimme luonnollisesti ensin töiden merkeissä, joten tiedämme tämän alan vaatimukset. Jos olemme eri aikaan tien päällä, emme soittele jatkuvasti, että mitä teet ja kenen kanssa. On myös hyvä, että puolisolla on sama kiinnostuksen aihe. Matkustellessa käymme tsekkaamassa aina kaikki kiinnostavat keikat.

Kolmekymppiselle tyypillistä ikäkriisiä tai vauvakuumetta Erin ei tunne kokevansa. Tästä laulaja kiittelee perhettään.

– Olen varmaan tuntenut itseni aina ikäistäni nuoremmaksi, sillä olen niin pikkusisko. Vanhin veljeni on minua 11 vuotta vanhempi.

– Vanhemmat sisarukset ovat opiskelleet akateemiset tutkinnot ja tehneet lapsenlapset. Itse olen saanut kasvaa paineitta. On kuulemma yleistä, että nuorin lapsi tekee jotain luovaa.

Erin kuvailee perhettään italialaishenkiseksi ja läheiseksi. Yhdessä vietetään niin syntymäpäivät kuin juhannukset. Vanhemmat ja sisarukset asuvat vain satojen metrien päässä toisistaan.

– Olen myös muutaman lapsen kummitäti ja tiedän, mitä lasten hoitaminen on. Itse olen nyt siinä iässä, että lasten hankkimista pitäisi alkaa varmaan miettiä.

Erin onkin huomannut, että vanheneminen on joukko kliseiden toteutumista. Tällä hetkellä hän on tyytyväinen elämäänsä. Tasapainon salaisuudeksi hän arvelee hyvää itsetuntoaan.

– Olen käsitellyt huonommuuden tunteita Nylon Beatin aikana. Jos koin, että en ole tarpeeksi hyvä menemään lavalle, ajattelin, että sellainen ajattelu on turhaa itsensä korostamista.

– On yhtä egoistista ajatella, että ”hitsi, kun olen paska” kuin ”hitsi, kun olen hyvä”. Molemmissa oma ego puskee läpi, ja tyyppi ajattelee, että kaikki huomio on hänessä. Ei se ole niin.

Kommentoi »