Tuulilasi

Erikoishaastattelussa Mersu-pomo Zetsche: Yhteistyön voimaa ja uusia bisnesalueitaErikoishaastattelussa Mersu-pomo Zetsche: Yhteistyön voimaa ja uusia bisnesalueita

Daimler-pomo Dieter Zetsche kertoo Mercedes-Benzin uudesta imagosta, tulevaisuuden haasteista ja yhteistyön välttämättömyydestä.
Teksti AMS
Kuvat Daimler

Miten arvioitte vuotta 2013?

– Se ei alkanut erityisen hyvin, mutta päättyi lupaavasti. Kasvoimme Audia kovempaan tahtiin. Tulemme myös pienentämään välimatkaa Audiin maailmanlaajuisen myynnin osalta.

Mitkä aihepiirit ovat teille erityisen tärkeitä?

– Ensiksi keskitymme ydinliiketoimintaan. Olemme vakuuttuneita siitä, että meillä on oikea strategia ja että kehityksemme on oikeansuuntaista. Nyt tätä strategiaa täytyy soveltaa johdonmukaisesti käytäntöön, pitää siitä tiukasti kiinni ja luoda 3–7 vuoden kuluessa esiteltävien uusien mallien avulla pohja kestävälle menestykselle. Toisaalta kiinnitämme huomiomme siihen, että hyödynnämme nousevien markkinoiden potentiaalin täysillä. Tämä koskee erityisesti Kiinaa. Siellä muut valmistajat näyttävät, mihin on mahdollista päästä. Kolmas painopisteemme on visio päästöttömästä ja ilman onnettomuuksia tapahtuvasta ajamisesta. Myös sen suhteen olemme päässeet mukavasti eteenpäin, mutta visio ei edusta vielä todellisuutta. Neljäs haaste on mobiili digitaalinen maailma, jossa tarvitaan mitä suurinta luovuutta.

Mitä mieltä olette BMW i3:sta?

– BMW:n mukaan sähköauto täytyy tehdä täysin uudelta pohjalta, ja myös muotoilun pitää olla omaleimaista. Me olemme valinneet käytännönläheisemmän tien. Tuomme tänä vuonna markkinoille B-luokan sähköversion. Se on auto, jonka olemme suunnitelleet alusta alkaen myös sähkökäyttöön soveltuvaksi. BMW i3:een verrattuna B-luokassa on pidempi toimintasäde sekä paremmat tilat, ja sen kiihtyvyys tulee olemaan yhtä hyvä. Mitattavissa olevien arvojen osalta olemme saavuttaneet paremman lopputuloksen huomattavasti pienemmällä vaivalla. Nämä arvot eivät tietysti kerro kaikkea. Jos asiakas haluaa näyttää olevansa innovatiivinen ja ekologisesti ajatteleva, BMW i3 on varmasti mielenkiintoinen vaihtoehto.

Uskotteko, että sähköautot yleistyvät yksityiskäytössä?

– Pidän epätodennäköisenä, että sähköautot pääsevät tärkeään asemaan tämän vuosikymmenen aikana Teslan tapaisista yksittäisistä menestystarinoista huolimatta.

Pitkä ura Daimlerilla

Dieter Zetsche (60) on ollut tammikuusta 2006 lähtien Daimler AG:n pääjohtaja. Zetsche syntyi Istanbulissa Turkissa ja kasvoi Frankfurt am Mainissa Länsi-Saksassa. Diplomi-insinööriksi valmistunut Zetsche astui konsernin palvelukseen vuonna 1976 ja työskenteli ensin tutkimus-, myöhemmin hyötyajoneuvo-osastolla. Hänet nimitettiin vuonna 1998 Daimlerin johtokuntaan, ja vuodesta 2000 alkaen Zetsche johti Daimler-Chrysler Corporationia USA:ssa. Vuonna 2006 hänestä tuli Jürgen Schremppin seuraaja Daimlerin pääjohtajana.

Lue koko Zetschen haastattelu Tuulilasin numerosta 3/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 17.3.2014