Apu

Erika Vikman on kuin Peppi Pitkätossu: "Teemme molemmat just niin kuin haluamme"Erika Vikman on kuin Peppi Pitkätossu: "Teemme molemmat just niin kuin haluamme"

Laulajatähti esittää Peppi Pitkätossua Taaborin kesäteatterissa Nurmijärvellä.
Teksti Jorma Lehtola
Kuvat Taaborin kesäteatteri / Tamar-tuotanto Oy

Kaikki on vinksin vonksin, kun laulaja Erika Vikman ensi kesänä astuu Peppi Pitkätossun sukkiin Taaborinvuorella Nurmijärvellä.

– Jos jotain satuhahmoa koskaan olen halunnut esittää, niin kyllä se on Peppi. Minussa itsessäni on niin paljon samaa, Vikman sanoo.

Vikman oli kuullut ystävältään Valtteri Lehtiseltä, joka esittää näytelmän Tommia, että ohjaaja Taavi Vartian kesänäytelmän Peppi on vielä hakusessa.

– Valtterilla tuli mieleen, että hän ei tiedä ketään pepimpää kuin Erika ja vinkkasi minulle. Otin yhteyttä ohjaajaan, pääsin koe-esiintymiseen ja ilmeisesti valloitin hänet.

Vikmanilla on kokemusta niin tv-näyttelemisestä, teatterista, musikaalista kuin laulukeikoista. Viimeistään Tähdet, tähdet -ohjelma osoitti parin vuoden takaisen tangokuningattaren venyvän vaikka mihin.

– Kesäteatterissa en ole koskaan ollut, joten nyt menee kesäteatterineitsyys, ja se on supersiistiä.

Suosikkihahmo

Arvaas oikun eikun: Astrid Lindgrenin luoma nuori kapinallinen on ollut Vikmanin suosikki lapsesta asti.

– Äiti luki sitä minulle ja tykkäsin katsoa ruotsalaisia Peppi-filmejä. Ei koskaan tullut olo, että se olisi lälly lastenhahmo vaan kaiken ikäisten hahmo, Vikman sanoo.

Omapäinen Peppi on ollut Vikmanille roolimalli henkisesti ja fyysisestikin voimakkaasta tytöstä, sielunsisar suorastaan.

– Molemmat olemme sellaisia, että tekee elämässä just niin kuin itse haluaa eikä paljon mene normiin. Peppi on yhä minun sankari.

Omassa roolityössään Vikman pyrkii tavoittamaan hahmon viehättävän vastakohtaisuuden.

– Pepin pitää olla moninainen: hulvaton ja villi, mutta samalla erittäin hyväsydäminen ja herkkä. Hahmossa on nämä kaksi vahvaa vastakohtaa, jotka pitää osata yhdistää.

Lempimuistoa Pepistä Vikmanin ei tarvitse kahdesti miettiä.

– Yksi siisteimmistä oli se, kun piti siivota keittiön lattia. Heitetään vain vettä ja saippua lattialle ja pesuharjat luistimiksi jalkaan ja sitten pestään, Vikman nauraa.

Alkaa heinäkuussa

Taavi Vartian kädenjälkeä on nähty muun muassa kahdessa Rölli-elokuvassa sekä tv-sarjoissa Downshiftaajat ja Syke. Peppi Pitkätossu on hänen kymmenes näytelmänsä Taaborinvuorelle.

Vikmanin lisäksi näytelmässä nähdään Valtteri Lehtinen, Anna Hanski, Ida Heinonen, Nora Löfving, Joonas Vartia, Miko Jaakkola ja Heli Haltia.

Yhdessä JP Siilin kanssa Vartia tekee parhaillaan rikosdraamaa huumepoliisin entisestä johtajasta Jari Aarniosta. Ensi vuonna ohjelmassa on toimintaseikkailu Pertsa ja Kilu.

Peppi Pitkätossu Taaborinvuorella 19.7.–2.8.2018.

Julkaistu: 6.3.2018