Apu

Turkin Erdoğan huolissaan omasta vallastaan – 2019 vaalien jälkeen kansansuosio ei ole ollut enää sama, arvioi UPI:n Toni Alaranta

Turkin Erdoğan huolissaan omasta vallastaan – 2019 vaalien jälkeen kansansuosio ei ole ollut enää sama, arvioi UPI:n Toni Alaranta
Ulkopoliitisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo, että Turkin politiikkaan on tuotu moraalikysymyksiä korostuneesti mukaan. Ne pomppaavat aika ajoin kovemmin pintaan, Alarannan mukaan silloin, kun Erdoğanilla on tarve tiivistää omaa tukiryhmäänsä.
Julkaistu: 7.4.2021
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ollut uutisissa Turkin irtauduttua Istanbulin sopimuksesta. Vuonna 2011 hyväksytyn sopimuksen tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa. Myös Suomi on allekirjoittanut sopimuksen.
– Istanbulin sopimuksesta vetäytyminen todennäköisesti huonontaa seksuaalivähemmistöjen ja naisten asemaa Turkissa. Turkki on väittänyt tekevänsä oman lainsäädäntönsä, joka käsittelee naisten kohtaamaa väkivaltaa, sanoo vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

Erdogan on huolissaan omasta vallastaan

Vuonna 1954 syntynyt Erdoğan on hallinnut Turkkia vuodesta 2014. Hän on maan entinen pääministeri ja Istanbulin entinen pormestari. Erdoğan aloitti poliittisen uransa 1970-luvun lopulla. Hän johtaa konservatiivista Oikeus ja kehitys -puoluetta, AKP:ta. Vallassa hän on ollut yli 20 vuotta.
– Erdoğan on kymmenen vuoden ajan rakentanut Turkkiin islamistiskonservatiivista yhteiskuntaa. Moraalikysymyksiä on korostuneesti tuotu mukaan politiikkaan. Ne pomppaavat aika ajoin kovemmin pintaan, yleensä silloin, kun Erdoğanilla on tarve tiivistää omaa tukiryhmäänsä. Tällä hetkellä AKP-puolueen kannatus on alhaisimmillaan 20 vuoteen, Alaranta sanoo.
Erdoğan sai ajettua vuonna 2017 perustuslakiin muutoksen, joka lisäsi presidentin valtaa.
– Vaikuttaa siltä, että hän on huolissaan omasta vallastaan. Vuoden 2019 paikallisvaalit olivat tässä virstanpylväs. Oppositio voitti vaaleissa suurimmat kaupungit, myös Ankaran ja Istanbulin. Kansansuosio ei ole ollut enää sen jälkeen samaa.
Päivitetty 13.4. – Ilmestyny7.4.2021

Recep Tayyip Erdoğan

Kuvateksti: 67-vuotias Turkin presidentti. Hänen kaudellaan maassa muun muassa median vapautta on kavennettu ja Turkki on sekaantunut Syyrian sisällisotaan. Nuoruudessaan lupaava jalkapalloilija.
Kommentoi »