Apu Terveys

Apu Terveyden pääkirjoitus: Jos suojelee itseään epäonnistumiselta, tulee samalla sulkeneeksi ovia ja ikkunoita uuteen

Apu Terveyden pääkirjoitus: Jos suojelee itseään epäonnistumiselta, tulee samalla sulkeneeksi ovia ja ikkunoita uuteen
Kuuluisat yritysjohtajat Steve Jobsista Richard Bransoniin ovat tehneet itselleen säännön siitä, että he vastaavat uusiin ehdotuksiin aina kyllä ja setvivät vasta myöhemmin, miten voisivat selvitä haasteista, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 16.6.2022

Ylilääkäri Hanna Nohynek kuvailee haastattelussamme itseään innostujaksi. Hänen ensireaktionsa asioihin on yleensä: joo, kivaa! Hän ei tietenkään suostu kaikkiin ehdotuksiin, mutta hänen ensimmäinen ajatuksensa ja reaktionsa on aina kyllä.

Aika harvinaista, vai mitä? Tavallisempaa on varmasti empiä ja miettiä kaikkia mahdollisia ongelmia ja hankaluuksia, joita ehdotukseen saattaa liittyä. Pyykitkin pitäisi pestä ja ruokaa laittaa, eikä ole sopivia vaatteitakaan, joten parempi kieltäytyä vaan. Mitähän tapahtuisi, jos alkaisimme vastata kaikkeen – tai lähes kaikkeen – kyllä?

Elämä tarjoaa jatkuvasti mahdollisuuksia kasvaa, tehdä ja oppia enemmän. Kun vastaa kaikkeen ei, saattaa suojella itseään epä­onnistumiselta, mutta samalla tulee sulkeneeksi ovia ja ikkunoita uuteen. Ties mitä siellä nurkan takana olisi tarjolla!

Kuuluisat yritysjohtajat Steve Jobsista Richard Bransoniin ovat tehneet itselleen säännön siitä, että he vastaavat uusiin ehdotuksiin aina kyllä ja setvivät vasta myöhemmin, miten voisivat selvitä haasteista.

Ihan kaikkeen ei tietenkään kannata suostua. Ei pidä tehdä mitään sellaista, joka sotii omia arvoja vastaan. Itseään ei myöskään kannata ajaa loppuun, vaan täytyy jättää aikaa levolle ja palautumiselle. Mutta suurin osa kutsuista, tilaisuuksista ja ehdotuksista on sellaisia, että suostuessaan niihin saa elämäänsä jotain uutta.

Kun sanoo kyllä jollekin, sanoo samalla ei jollekin muulle. Jos suostuu lähtemään lenkille, elokuviin tai kyläilemään, sanoo samalla ei sohvan kutsulle löhötä television ääressä tuntikausia jotain epäterveellistä mussuttaen. Kannattaa sanoa kyllä.

Kommentoi »