Entäs yrittäjäisät?
Puheenaiheet
Entäs yrittäjäisät?
Marja Aarnipuro: "Opposition mielestä hallitus on riistämässä vanhemmilta valinnanvapauden lastenhoidosta päätettäessä. Ratkaisu olisi opposition mukaan leikkaus."
Julkaistu 26.9.2013
Apu

Hallituksen ehdotuksessa on paljon hyvää. Kotihoidon tuen jakaminen isien ja äitien kesken edistäisi sukupuolten välistä tasa-arvoa,  helpottaisi nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla ja lisäisi heidän eläkekertymäänsä.

Ehdotuksessa on myös pahoja valuvikoja, joita sosiaali- ja terveysministeriössä nyt varmasti pohditaan kuumeisesti. Yksityiskohdista on määrä päättää jo marraskuun lopussa.

Opposition mielestä hallitus on riistämässä vanhemmilta valinnanvapauden lastenhoidosta päätettäessä. Ratkaisu olisi opposition mukaan leikkaus.

Isän jääminen hoitovapaalle ei aina ole taloudellisesti mahdollista. Jos isä tienaa 4 000 euroa kuussa ja äiti alle puolet siitä, perheen talous asuntovelkoineen heittää häränpyllyä, mikäli isä jää kotiin. Aika moni perhe jättäisi isän osuuden hoitovapaasta käyttämättä. Tämä lienee uudistuksen tarkoituskin.

Leikkaus on kääritty kauniiseen tasa-arvopakettiin.

Ehdotuksen valmistelijoilla on pähkättävää myös siinä, miten yksinhuoltajia ja työttömiä vastedes kohdeltaisiin. Saako yksinhuoltaja käyttää koko kotihoidon tuen itse, koska hänellä ei ole puolisoa, jonka kanssa jakaa aika?

Entäs sitten yrittäjäisät? Tässäkään asiassa yrittäjät eivät ole tasa-arvoisia palkkatyössä käyvien kanssa. Ei yrittäjä voi irtisanoa työntekijöitään ja laittaa vuodeksi lappua luukulle jäädäkseen kotiin hoitamaan lapsia. Hän sanoisi samalla hyvästit myös asiakkaille. Miettikäähän vielä.

Kommentoi »