Tuulilasi

Ensirekisteröinti 3/2013: Vain 9 492 uutta henkilöautoa


Maaliskuussa rekisteröitiin uusia henkilöautoja 59 % vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa, jolloin elettiin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Nyt ensirekisteröintimäärä jäi 9 492 autoon, mikä on noin 16 % pienempi määrä kuin kuukausikeskiarvo maaliskuussa vuosina 2008-2011.

Markkinat laskusuuntaiset

Maaliskuussa vuosina 2008-2011 rekisteröitiin uusia henkilöautoja keskimäärin 11 247 kappaletta. Vuosi sitten ennätyksellinen maaliskuu  johtui autoverotuksen muutoksesta, joka astui voimaan huhtikuussa 2012. Tuolloin henkilöautoja meni rekisteriin lähes 23 000 kappaletta. Siksi ei ole ihmeteltävää, että 30 eniten myydyn automerkin joukossa ei ole ainoatakaan, jonka rekisteröintiluvut olisivat nyt suuremmat kuin vuosi sitten.

Rekisteröinnit maaliskuussa merkeittäin

Vuoden alusta lukien henkilöautoja on ensirekisteröity 27 640 kappaletta. Määrä on yli 40 % pienempi kuin vuosi sitten.

Rekisteröinnit tammi-maaliskuussa merkeittäin

Mallitilastossa Nissan Qashqai jatkaa vahvaa menoaan, vaikka malli alkaa olla jo elinkaarensa loppupuolella. Uusi malli lienee kuitenkin tulossa aikaisintaan vasta ensi vuoden lopulla. Qashqai ja sen jatkettu versio Qashqai+2 edustavat Nissanin myynnistä yli 77 % osuutta, joten malli on Nissanille poikkeuksellisen tärkeä.

Qashqai on Nissanin ainoa malli top 30 -porukassa, jossa Mercedes-Benz, Skoda, Toyota, Volkswagen ja Volvo ovat mukana kolmella mallilla. Muita yhden mallin merkkejä ovat Audi ja Mazda. Kahdella mallilla mukana ovat BMW, Ford, Honda, Hyundai, Kia ja Opel.

Rekisteröinnit tammi-maaliskuussa malleittain

Pakettiautoja ensirekisteröitiin maaliskuussa 822 kappaletta, mikä on 69,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Kolmen kuukauden rekisteröinnit putosivat 50,9 prosenttia, rekisteriin merkittiin 2 550 uutta pakettiautoa. Autoveromuutos aiheutti viime vuonna alkuvuonna kunnon spurtin myös pakettiautojen myyntiin. Volkswagen on edelleen selvä ykkönen, mutta uusi Transit Custom auttaa Fordia kaventamaan etumatkaa.

Viton uudistumista odotteleva Mercedes-Benz on jo jäänyt selvästi kärkikaksikosta, ja pelkän Hilux-mallin varassa kitkuttava Toyota on kolmossijalla, mutta Nissan kärkkyy vain kahden kappaleen päässä.

Pakettiautot menevät etupäässä yrityskäyttöön, kaikista pakuista 91 % rekisteröidään niille. Poikkeuksia yleisestä linjasta on vain muutama merkki, joilla yksityiset ovat merkittäviä ostajia. Näitä ovat Toyota (36 kpl, 25 %), Isuzu (23 kpl, 42 %) ja Mitsubishi (5 kpl, 33 %).

Pakettiautojen rekisteröinnit yhteisöille tammi-maaliskuussa merkeittäin

Julkaistu: 2.4.2013