Apu

Ennuste: Talouskasvu puolittuu ja korot nousevat – ”Tonttien kiinteistöveron kiristämistä harkittava”

4

Euroopan keskuspankki nostaa korkoja neljästi vuoden 2020 loppuun mennessä, arvioi Nordea. Maailmantalous ei ehdi pankin mukaan taantumaan sitä ennen, mutta jäähtyy merkittävästi.
Teksti Niko Rinta
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Samalla Suomen talouskasvu arvion mukaan puolittuu tämän vuoden kolmesta prosentista ensi vuonna kahteen ja vuonna 2020 puoleentoista prosenttiin.

Myös euroalueen rahapolitiikka on kiristymässä. EKP:n arvioidaan pysäyttävän setelipainon jo tämän vuoden lopussa ja nostavan ohjauskorkoa yhteensä prosenttiyksiköllä vuoden 2020 loppuun mennessä.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun mukaan yrittäjyyteen ja omistajuuteen kohdistuvat veronkorotuspuheet ovat vastuuttomia.

– Suomessa julkista taloutta on valmistettava kasvun hidastumiseen. On kuitenkin edesvastuutonta ehdottaa verotuksen kiristämistä yrittäjille ja omistajille, jotka luovat uudet työpaikat. Tällaiset veronkiristykset ovat osoittautuneet huonotuottoisiksi pääoman vapaan liikkuvuuden vuoksi, Aki Kangasharju sanoo tiedotteessa.

Sen sijaan maapohjaan kohdistuvan kiinteistöveron kiristämistä olisi harkittava.

– Tällaista kiinteistöveroa ei voi paeta, eikä se vähennä rakentamista tai pahenna kannustinongelmia työmarkkinoilla. Menopuolella suunniteltua kuntien tehtävien vähentämistä on jatkettava ja sote-uudistuksessa puhuttujen miljardisäästöjen mekanismit varmistettava, Kangasharju jatkaa.

Julkaistu: 5.9.2018