Tuulilasi

Ennuste: Itsestään ajavat autot valtaavat tiet 20 vuoden päästäEnnuste: Itsestään ajavat autot valtaavat tiet 20 vuoden päästä

Tutkimusyhtiö IHS Automotive ennustaa itsestään ajavien autojen valtaavan markkinat vuoteen 2035 mennessä. Tuolloin liikenteessä on yhtiön arvion mukaan 54 miljoonaa omatoimisesti liikkuvaa autoa.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Juha Juntto

Kehitys kiihtyy IHS:n mukaan siten, että vuonna 2025 itsestään ajavien autojen vuosimyynti on 230 000 auton luokkaa ja se nousee 11,8 miljoonan tasolle vuoteen 2035 mennessä. Ensimmäinen luku tarkoittaa 0,2 prosentin osuutta koko maailman automyynnistä ja jälkimmäinen 9,2 prosenttia.

Yhtiö arvioi, että suurin osa maailman teillä kulkevista autoista on itsestään ajavia joskus vuoden 2050 jälkeen, kertoo The Detroit News.

Täysin kuljettajariippumattomiksi autot eivät arvion mukaan kuitenkaan yhtä nopeasti tule.

Ensimmäisten täysin kuljettajasta riippumattomien autojen – siis autojen, joissa ei ole edes rattia – tutkimusyhtiö sanoo saapuvan markkinoille vuonna 2030. Sitä milloin ne valtaavat markkinat täysin, ei edes ahkerasti ennustuksia laativa tutkimusyhtiö halua veikkailla.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 2.1.2014