Tuulilasi

”Ennen ohitusta nopeutta syytä alentaa" – näin valitset ajolinjasi

1

Työkohteesta toiseen siirtyviä maataloustyökoneita näkyy nyt liikenteessä.
Kuvat Juha Juntto

Puimurit ja traktorit liikkuvat usein muuta liikennettä hitaammin, mikä vaatii joustavuutta muilta kulkijoilta. Liikenneturva muistuttaa, että maltti ja tarkkaavaisuus ovat avainsanoja myös isojen työkoneiden ohitustilanteessa.

Vaikka edessä kulkeva traktori hetkellisesti hidastaa omaa menoa, tulee ohituksen turvallisuudesta varmistua ennen kaistanvaihtoa. Maatalouskoneen kuljettajan aikeita voi ennakoida seuraamalla ajoneuvon liikkeitä ja vilkkua. Työkone voi kääntyä paikassa, jossa ei ole selkeää risteystä, kuten suoraan pellolle tai pienelle metsätielle.

”Ennen ohitusta omaa nopeutta on syytä alentaa, jotta nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ei ole liian suuri. Kun nopeusero on kohtuullinen, jää kuljettajalle vielä pelivaraa toimia, jos ohitettava onkin esimerkiksi kääntymässä vasemmalle”, muistuttaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

”Esimerkiksi takapyörien päällä kääntyvien puimureiden tai kääntöauraa tai vastaavaa perässään kuljettavien traktorien peränylitys on mittava. Ne vievät oikeallekin kääntyessään yllättävän paljon tilaa myös vastaantulevan kaistalta. Jos perässä tullut on lähtenyt samanaikaisesti ohittamaan, hupenee ajotila kaistalla hyvinkin nopeasti”, Elovaara toteaa.

Takana tulevan liikenteen seuraaminen korostuu hitaammilla ja isommilla ajoneuvoilla ajettaessa, mutta on hyvä huomioida, että ison työkoneen ohjaamosta kuolleita kulmia on paljon – etenkin, jos traktorin perässä on esimerkiksi suuri viljakärry. Perässä ajavan kannattaakin valita ajolinjansa niin, että työkoneen kuljettaja voi havaita tämän peileistään, Liikenneturva opastaa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 26.8.2014