Englannin rannikolta löytyy hurmaavia pikkukaupunkeja: tässä opas kahteen ihanaan kohteeseen
Englannin ihania löytöjä
Englannin rannikolta löytyy hurmaavia pikkukaupunkeja: tässä opas kahteen ihanaan kohteeseen
Runsaan tunnin junamatkan päässä Lontoosta itään on monia kiinnostavia pikku­kaupunkeja. Tässä vinkit niistä kahteen, Whitstableen ja Margateen.
Julkaistu 1.3.2023
Mondo

Englannin rakastetut rantakylät

Lontoosta voi tehdä ­mukavan päiväretken itään, Kentin pohjoisrannikolle, jossa on nähtävää joka makuun: antiikki­kaupoista taidemuseoihin ja tivoleista historiallisiin linnoihin. Luontoa voi ­ihastella kaupunkien ja kylien välisillä kävely- ja pyöräreiteillä.

Kentin rannikolla riittää brittien rakastamia kesäkohteita. Seudun uimarannat tapaavatkin olla kesäviikonloppuina täysiä mutta arkisin rauhallisempia. Uimarin kannattaa huomioida vuorovesi, joka siirtää rantaviivaa ja liikuttaa merivirtoja. Turvallisinta on uida valvotulla rannalla.

Whitstable kuuluu Englannin rannikon pikkukaupunkeihin, joihin pääsee helposti Lontoosta päiväkäynnille tai vaikka viikonlopuksi.

”Englannin puutarhana” tunnettu Kentin maakunta kylpee kesäisin auringonpaisteessa. Täällä ­viljellään laadukasta humalaa maailmankuuluihin oluisiin, ja lämpöä riittää viininviljelyyn. Rantapäivän kruunaa annos tuoreita ostereita tai paperitötteröstä nautittu fish and chips.

Whitstablen ja Margaten pikkukaupungit sijaitsevat samalla­ ­­suunnalla, ja ne voi yhdistää samaan retkeen tai pidempään kiertelyyn rannikolla.

Whitstablen pit­käl­lä rantabulevardilla voi ihailla huviloiden puutarhoja, maistaa ­osterikioskien antimia ja istahtaa pubiin.

Whitstable viehättää

Kaupungin päänähtävyys pistää silmään heti rannalla kävellessä. Harmaiden pikkukivien seassa pyörii isoja röpelöisiä simpukankuoria, joiden sisäpintaa peittää kaunis helmiäinen. Whitstable tunnettiin mehevistä ostereistaan jo roomalaisten aikana, ja merellistä herkkua juhlitaan yhä vuosittaisilla festivaaleilla.

Vanha satamakaupunki on nykyään suosittu ­lomakohde, jonka putiikit ja rantamajat houkuttelevat varakkaita viikonloppumatkailijoita. Whitstablen sydän on edelleen sen pieni satama. Värikkäät rapumertojen pinot ja päivän saalista purkavat kalastajat luovat autenttista meri­tunnelmaa.

Whitstableen pääsee junalla Lontoon Victorian ja St Pancrasin asemilta runsaassa tunnissa. Nopea yhteys on tuonut kaupunkiin uusia asukkaita, jotka suosivat paikallisia palveluita. Pää­kadulta löytyykin erinomainen joukko viehättäviä kahviloita, perinteisiä ruokakauppoja ja ­kiinnostavia pikkuliikkeitä.

Esimerkiksi Harbour Books on kaunis kirjakauppa, jossa on pieni mutta laadukas valikoima ja asiantuntevat myyjät. Jo viisikymmentä vuotta toiminut levykauppa Gatefield Sounds on erikoistunut uusiin ja käytettyihin vinyyli­levyihin.

Kestävää muotia myyvä life­style-putiikki Ruskin on paikallisten suosiossa.

Tuoreet osterit, kalat ja muut merenelävät ovat Whitstablen herkkuja.

Whitstablessa maistellaan kaloja ja ostereita

Whitstablessa kannattaa maistaa mereneläviä. Jos klassikkoravintola Wheelers Oyster Barin pikku tiskille ei mahdu, saa tuoreita ostereita myös lukuisista ulkoilmakioskeista. Suosittu ­bistro Samphire keskittyy Kentin maakunnan tuotteisiin.

Gastropub The Sportsman on Whitstablen naapurikylässä Seasalterissa sijaitseva kulinaristien kohde, jonne pöytä on varattava etukäteen hyvissä ajoin.

Vesileikkejä varten kannattaa olla uimakengät, sillä Whit­stablen rannat ovat ­pikkukiveä. Pastellisävyillä maalatut rantamajat ovat ­yksityiskäytössä, mutta päivää voi paistatella myös aallonmurtajien suojissa. Keskustan itäpuolelta Tankertonin rannalta löytyy erikoinen särkkä­muodostelma The Street, joka kulkee laskuveden aikaan suoraan kohti ulappaa.

Whitstablessa riittää pikkupuoteja. Perinteiseen ­rantapäivään kuuluvat jäätelö ja Whitstable Rock -piparminttu­karkit.

Mainio taidekohde Margate

Helteisenä kesäviikonloppuna Margaten hiekkaranta on täynnä väkeä. Värikkäät rantalelut ja valkoiset purjeveneet pilkuttavat merimaisemaa, ja Peter’s Fish Factory -kalabaarin edessä kiemurtelee pitkä jono.

Margate on ollut suosittu rantalomakohde jo yli kahdensadan vuoden ajan. 1800-luvun teollistuvasta Lontoosta matkustettiin tänne nauttimaan raikkaasta ilmasta ja kylpemään häveliäästi mereen kärrättävissä uima­vaunuissa. Margaten ­rannoilla työskenteli myös kuuluisa maisema­maalari J. M. W. Turner.

Viktoriaanisen ajan turisteille rakennettu komea rantalaituri rapistui ajan myötä ja tuhoutui myrskyssä vuonna 1978. Se oli alkua alamäelle, ja Margate ränsistyi. 2000-luvulla tehdyt suuret uudistukset ovat tuoneet kaupunkiin boheemia energiaa.

Taidemuseo Turner Contemporary seisoo Margatessa paikalla, jossa kuuluisa maalari J. M. W. Turner tapasi yöpyä yli sata vuotta sitten. (Kuva Thanet District Council)

Vuonna 2011 ­valmistunut Turner Contemporary on kansainvälisesti merkittävä modernin taiteen museo, joka on lisännyt Margaten vetovoimaa. Kaupunki tunnetaankin nyt kiinnostavista gallerioistaan ja designtapahtumistaan. Yksi tulokkaista on The Margate School, vanhaan Woolworthsin tavarataloon perustettu itsenäinen taidekoulu.

Margaten asukkaat pelastivat vanhan Dreamland-huvipuiston uudisrakentamisen alta, ja paikan perinteikkäät laitteet on kunnostettu.

Löydä vanha huvipuisto ja antiikkipuodit

Yli satavuotias ­huvipuisto Dreamland on restauroitu. Sen alueella voi nauttia ­ruokakojujen antimista ja livekeikoista, ajaa kierroksen Britannian vanhimmalla puisella vuoristoradalla ja kokeilla rullaluistindiscoa.

Vanhojen tavaroiden ystävän kannattaa tutkia King Streetin ja Fort Roadin erinomaiset vintage­kaupat. Ramsay & Williams on antiikkipuoti ja myös suosittu jäätelöbaari. Hyviä ruokapaikko­ja riittää: elegantti ravintola ­Angela’s tarjoaa vaihtuvia annoksia eettisesti tuotetuista kaloista, ja New Street Bistro tekee sesonki­ruokaa skandivaikutteilla.

Whitstablen rannat ovat rauhallisia. Satamasta lähtevillä lyhyillä risteilyillä voi nauttia merituulesta ja nähdä alueella eläviä hylkeitä.
Kommentoi »