Apu

Englannin jalkapallomaajoukkueen huonous rangaistuspotkuissa on myytti – Nyt se on tieteellisesti tutkittu

Englannin jalkapallomaajoukkueen huonous rangaistuspotkuissa on myytti – Nyt se on tieteellisesti tutkittu
Englantilaiset jalkapallofanit syyttävät idoleitaan huonoista rankkareista.

Englannin jalkapallomaajoukkue eli tuskanhetkiään MM-kisoissa 1990 ja EM-kisoissa 1996, kun Saksa eteni välieristä jatkoon rangaistuspotkukilpailun päätteeksi. Epäonnistuminen rankkareissa murskasi Englannin unelmat jatkopaikoista myös 1998 (MM) ja 2004 (EM), kun vastassa olivat Argentiina ja Hollanti.

Vuosina 1990–2019 Englanti on voittanut isoissa turnauksissa vain kolme yhdeksästä rankkarikisasta. Epäonnistumisia on vatvottu mediassa ja fanien keskuudessa niin paljon, että yleisen mielipiteen mukaan ”englantilaiset ovat surkeita rankkareissa”.

Niinpä uuden saksalaistutkimuksen tulokset saattavat yllättää: englantilaisfutarit onnistuvat rangaistuspotkuissa yhtä hyvin kuin muutkin.

Onnistuminen ei kiinni kansalaisuudesta

Suoritus on kuitenkin kiinni siitä, vedetäänkö pilkku varsinaisella peliajalla vai pelin päättävässä rankkarikisassa.

Peliajalla Englanti on onnistunut 90-prosenttisesti (eri maiden keskiarvo 79prosenttia), kun taas rankkarikisoissa prosentti on vain 61.

Kölnin urheiluyliopiston tutkijat keräsivät tiedot 696:sta rangaistuspotkusta miesten MM- ja EM-kisoissa. He tarkastelivat myös 4708 rangaistuspotkua Saksan, Englannin, Espanjan, Italian ja Hollannin liigoissa ajalta 2006–16.

Tulokset kertovat, ettei onnistuminen pilkulta ole kiinni pelaajan kansallisuudesta.

Tutkijat uskovat, että fanien muistiin ovat iskostuneet nimenomaan ne arvoturnausten rankkarikisat, joissa tie jatkopeleihin on katkennut tuskallisiin epäonnistumisiin. Myös verenhimoinen lehdistö asettaa pelaajille paineita, jotka saattavat näkyä tärkeällä hetkellä.

– Uskon, että ajatus siitä, miten englantilaispelaajat ovat huonoja tekemään rankkarista maalia, on jokaisen englantilaisen maajoukkuepelaajan päässä, kun he astelevat kohti pilkkua tärkeän pelin päätteeksi, sanoo tutkija Michael Brinkschulte BBC:lle.

Tutkijat toivovat tutkimustulosten kumoavan tällaista ajattelua. Englannilla on mahdollisuus näyttää kyntensä jo seuraavissa EM-kisoissa, jotka pelataan 2021.

Englanti putoaa pilkkukisassa, jälleen kerran. Argentiinan maalivahti Carlos Roa tuulettaa torjuttuaan David Battyn ratkaisevan rankkarin vuoden 1998 jalkapallon MM-kisojen neljännesvälierässä.
Julkaistu: 28.5.2020
Kommentoi »