Euroopan energiakriisi on päättäjien käsissä, vaikka vastuuta sysätään kuluttajille – Ratkaisuiksi kotimainen tuulivoima, ydinvoima ja säännöstely
Energiakriisi
Euroopan energiakriisi on päättäjien käsissä, vaikka vastuuta sysätään kuluttajille – Ratkaisuiksi kotimainen tuulivoima, ydinvoima ja säännöstely
Ongelma ei ratkea vain sähköä säästämällä, arvioi Aalto-yliopiston tutkija Iiro Vehviläinen.

Sähkömarkkinoilla tilanne on huolestuttava, kuvailee Aalto-yliopiston tutkija Iivo Vehviläinen. Suomi on osa EU-maiden yhteistä sähkömarkkinaa, ja jos Euroopassa energiakriisi jatkuu ja sähköstä tulee pulaa, se näkyy myös Suomessa.

– Jos ensi talvi on toissa vuoden tapaan lämmin, sateinen ja tuulinen, sähköä on käytettävissä sopivasti. Jos taas talvi on viime vuoden tapaan kylmä ja tuuleton, sähkön saatavuus on niukempaa ja hinnat nousevat, Vehviläinen sanoo.

Ydinreaktori Olkiluoto 3:n saaminen täyteen tehoon talveksi auttaisi sähkö­pulaan. Vehviläisen mukaan sen tuottama sähkö kattaisi huippukulutustilanteessa kuitenkin vain noin 10 prosenttia sähköntarpeesta.

– Suurempi merkitys on sähkön siirtoyhteyksillä Euroopan suuntaan. Jos on kylmä talvi ja kulutus korkeimmillaan, tarvitsemme ehdottomasti tuontia muualta. Markkinahinnat kuvastavat tällöin niukkuutta tarjonnasta koko Euroopassa. Jos sähköä tuottavat maat rajoittavat vientiään, voi seurata sähköpula.

Tuulivoimaa rakennetaan tänä vuonna ennätysmäärä

Tuulivoima on kotimainen energianlähde, josta on myös hyötyä talvikaudella. Vehviläisen mukaan tuulivoimaa rakentuu tänä vuonna ennätysmäärä. Kun sen kapasiteetti oli alkuvuodesta 3 000 megawattia, on se loppuvuodesta jo 5 000 megawattia.

– Kun tuulee, Suomella on runsaasti omaa tuotantoa tarjolla, ja se auttaa vastaamaan sähkönkysyntään. Jos ei tuule, se ei taas auta meitä yhtään, hän kiteyttää.

Tutkija on pannut merkille, että sähköpulasta keskusteltaessa vastuuta kasataan kuluttajan harteille.

– Toki omaa kulutusta kannattaa sopeuttaa hinnanousuun, mutta siinä ei pitäisi mennä liiallisuuksiin. Kotien ­lämpötiloja ei saa talvella laskea liian alas terveyden kustannuksella.

Vehviläinen korostaa, että Suomella on sähkön säännöstelyprotokolla, jonka avulla selvitään tiukistakin paikoista.

– Tästä voi seurata lyhyitä sähkö­katkoksia, mutta ne voisivat vertautua kestoltaan katkoksiin, joita tulee silloin tällöin ukkoskuurojen aikaan.

Viranomaisilla ja poliitikoilla on keinoja vastata sähkön hinnan jyrkkään nousuun, Vehviläinen arvioi.

– Heitä kannattaa kannustaa niiden pohtimiseen ja toimeenpanoon.

1 kommentti