EMMA esittelee Ernst Mether-Borgströmin tuotantoa laajassa juhlanäyttelyssä
Kulttuuri
EMMA esittelee Ernst Mether-Borgströmin tuotantoa laajassa juhlanäyttelyssä
Ernst Mether-Borgström oli abstraktin taiteen pioneereja Suomessa.
17.8.2017

Ernst Mether-Borgströmin vuodenaikasarjasta Kevät, Syksy, Kesä ja Talvi. Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Taiteilija Ernst Mether-Borgströmin (1917–1996) syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Espoon modernin taiteen museo EMMA esittelee suomenruotsalaisen modernistin tuotantoa laajassa juhlanäyttelyssä.

Varhaiskauden työt 1940-luvulla olivat vielä pääsääntöisesti esittäviä maalauksia, maisemia ja muotokuvia. Pian niiden rinnalle alkoi kuitenkin syntyä ei-esittäviä kuvia ja lopulta Mether-Borgström keskittyi täysin abstraktin taiteen tekemiseen.

Hänen mielestään taiteilijan tuli elää kiinni omassa ajassaan. Maisemat ja impressionismi edustivat hänelle jo mennyttä maailmaa.

Mether-Borgströmin abstrakti taide lähestyy konstruktivismia, joka ankarimmillaan tarkoittaa geometristen kuvioiden järjestelyä ilman minkäänlaisia viittauksia esittävyyteen.

Mether-Borgström leikkii toki geometrisilla kuvioilla, mutta hänen teoksensa eivät ole matemaattisen kylmiä, vaan niissä on ihmisen kädenjälki aina läsnä. Usein muodot alkavat lähestyä pikemminkin jotain orgaanista kuin koneellista.

Mether-Borgströmin töissä on mukana myös paljon huumoria. Näyttelystä löytyy teospari nimeltä: Hakim I (Puhun koiralleni) ja Hakim II (Koirani vastaa). Hakim oli taiteilijan rakas koira.

Värimaailma viestii elämäniloisuudesta ja leikillisyydestä. Värit ja muodot luovat yhdessä rytmisiä harmonioita, jotka herättävät aidosti esteettistä nautintoa. Hetkittäin mieleen tulee Matissen myöhäiskauden paperityöt.

Teoksista hehkuu tekijän täydellinen paneutuminen oman visuaalisen kielen kehittelyyn. Sillä hän puhuu yli arkisen kielen.

Teksti: Minna Hujanen

Ernst Mether-Borgström EMMAssa 7.1.2018 saakka. Arvio löytyy myös Eevan numerosta 9/2017.

Hakim II (Koirani vastaa). Hakim oli Mether-Borgströmin rakas koira.

Kommentoi »