Elvyttää vai ei?
Puheenaiheet
Elvyttää vai ei?
Pääkirjoitus: "Jos saisimme elvytyksen käyntiin, ja samaan aikaan yhteisöveron alennuksesta nauttivat yritykset alkaisivat työllistää, valo kajastaisi taivaanrannassa."
19.6.2013
 |
Apu

Näinä aikoina olisi helppo masentua, sen verran karulta Suomen talouden lähitulevaisuus näyttää. Työttömyys lisääntyy, vienti ei vedä, teollisuustyö karkaa halpamaihin, väestö vanhenee, ja julkisten menojen kasvu uhkaa räjähtää silmille. Elvyttää pitäisi, mutta pääministeri ei ole varma, onko siihen varaa. Valtiovarainministeri lupailee varovasti täsmätoimia, kuten teiden ja ratojen kunnostusta.

Entisaikaan elvytys olisi jo käynnistetty. Silloin kaikkien mielestä valtion kuului huolehtia, etteivät työttömien joukot pääse laajenemaan armeijoiksi. Nyt kun elämme vapaassa markkinataloudessa, pelisäännöt muistuttavat liike-elämän pelisääntöjä.

Suomi on yksi niistä harvoista maista, joilla on edelleen kolmen A:n luottoluokitus, kiitos vastuullisen talouspolitiikan. Saisimme lainarahaa paljon ja halvalla, jos haluaisimme. Elvytysvelan ottamisessa on vain yksi ongelma: hallitus haluaa edelleen pitää tiukasti kiinni aikataulusta, jolla valtion velan kasvu käännetään laskuun vuoteen 2015 mennessä. Eikö aikataulua voisi tarkistaa, kun tilanteet muuttuvat?

Jos saisimme elvytyksen käyntiin, ja samaan aikaan yhteisöveron alennuksesta nauttivat yritykset alkaisivat työllistää, valo kajastaisi taivaanrannassa.

Ja ennen kuin masennumme, kannattaa muistaa, että Suomi on hyvinvointivaltio, yksi maailman parhaista maista. Nälkään täällä ei kuole kukaan, ja suomalaisella keskipalkalla eläisi monessa muussa maassa herroiksi, joten eiköhän tästäkin selvitä!

Kommentoi »