Apu

Elton John avoimena huumevuosistaan: ”Olin niin vainoharhainen, että en uskaltanut kävellä portaita alas olohuoneeseen”

Elton John avoimena huumevuosistaan: ”Olin niin vainoharhainen, että en uskaltanut kävellä portaita alas olohuoneeseen”
Musiikkimaailman kestotähti Elton John on ollut 30 vuotta selvänä ja kertoo Avulle, ettei tuhoa enää itseään ja ihmissuhteitaan. Syksyllä Suomeen saapuvan supertähden elämää tasapainottavat aviomies ja kaksi alle kymmenvuotiasta lasta.
Julkaistu: 13.4.2020

Kuka olisi uskonut, että ujosta ja arasta Reginald Dwightista tulisi maailmantähti? Sitä miettii itsekin Elton John, joka tarkastelee vaiheikasta taivaltaan hillitysti Avun haastattelussa.

Elokuva Rocketman (2019) kertoo kestotähden vaikeasta lapsuudesta ja päihteiden viemistä nuoruusvuosista.

Huumeet olivat koitua Eltonin kohtaloksi. Myöskään hänen elämäkertansa Minä Elton John (Johnny Kniga) ei kaunistele hetkiä, jolloin hän rypi pohjamudissa.

Vieläkin, 73-vuotiaana, hänen on vaikea muistella aikaa, jolloin hän tuhosi ihmissuhteitaan ja itseään.

– Ei niitä tapahtumia voi silti kaunistellakaan, sillä ne ovat osa elämääni, hän toteaa.

Elton John äitinsä Sheilan ja isäpuolensa Fred Fairebrotherin kanssa Lontoossa 1971.

Hänen maailmankuvaansa muokkasi toisen maailmansodan jälkeinen ajanjakso Suur-Lontoon Pinnerin lähiössä. Vanhemmat, konservatiiviset Stanley ja Sheila, eivät tulleet toimeen keskenään.

– Heidän ei olisi pitänyt mennä naimisiin. He olivat onnettomia ja tappelivat koko ajan, mutta eivät eronneet, koska siihen ei suhtauduttu suopeasti 1950-luvulla. Jopa äitini veli kommentoi ajatusta sanomalla, että mitä naapuritkin sitten sanoisivat.

Tilanne oli vaikea kaikille. Silti Elton kaipasi isänsä hyväksyntää.

– Samalla pelkäsin häntä. Olin koko ajan varuillani, sillä mikään ei tuntunut kelpaavan hänelle. Istuin ruokapöydässä väärin tai söin selleriä liian äänekkäästi.

"Isäni sanoi, että sokeudun, jos masturboin. Sain 13-vuotiaana silmälasit ja ajattelin, että se on totta."

Äidin ja äidinäidin kanssa välit olivat paremmat. Hän alkoi soittaa isoäitinsä pianoa kolmevuotiaana ja soitti sitä korvakuulolta siihen asti, kun naapurin rouva alkoi antaa hänelle pianotunteja.

– Rakastin klassista musiikkia ja soitin paljon Bachia, Mozartia ja Chopinia. Se kuuluu myös tuotannossani.

Poika sai arkihuoliin lohtua musiikista. Kotona kuunneltiin klassisen lisäksi swingiä ja jazzia. Kun hän oli yhdeksän, äiti antoi hänelle lahjaksi Frank Sinatran albumin Songs for Swingin’ Lovers! Samana vuonna kodin levykokoelma lisääntyi Elvis Presleyn ja Bill Haley & His Cometsin levyillä.

Yksitoistavuotiaana hän sai stipendin Royal Academy of Music -musiikkikouluun.

– Huomasin pian, että käteni eivät olleet klassisen pianistin kädet ja että koulussa oli paljon minua lahjakkaampia soittajia. Onneksi olin silloin tutustunut jo rockiin, Jerry Lee Lewisiin ja Little Richardiin.

Tyyliniekat Cher ja Elton John vuodelta 1980.

Rock muutti kaiken

Rockmusiikki ja hänen vanhempiensa ero 1960-luvulla muuttivat Reginaldin elämän. Sheilan uusi aviomies Fred Farebrother auttoi Eltonia musiikkiuran alkuun. Hänestä tuli pubipianisti 15-vuotiaana.

– Halusin olla muusikko, mutta en tavoitellut kuuluisuutta.

Siitä matka vei levy-yhtiön juoksupojaksi, Bluesology-bändiin ja Liberty-levy-yhtiön säveltäjäksi.

– Vastasin ilmoitukseen, jossa etsittiin biisintekijöitä.

Elton John esiintyi Mt Smart Stadiumilla Uuden-Seelannin Aucklandissa 16. helmikuuta 2020. Jäähyväiskiertue Farewell Yellow Brick Road on toistaiseksi keskeytetty koronan takia.

Vuonna 1967 hän tutustui sanoittaja Bernie Taupiniin, joka oli vastannut samaan ilmoitukseen.

He tekevät vieläkin töitä yhdessä ja voittivat sekä Kultaisen maapallon että Oscarin tänä vuonna kappaleesta (I’m Gonna) Love Me Again. Sen parivaljakko teki varta vasten Rocketman-elokuvaan.

Bernie Taupin ja Sir Elton John vastaanottivat 5. tammikuuta 2020 Los Angelesissa parhaan alkuperäislaulun Kultaisen maapallon elokuvan Rocketman kappaleesta (I'm gonna) Love Me Again.

– Levy-yhtiön pomo antoi minulle sävellettäväksi Bernien sanoituksia. Ne oli tarkoitettu muiden muassa Cilla Blackille, Tom Jonesille ja muille, mutta epäonnistuimme niissä.

Nuorena miehenä hän kritisoi laulajia, jotka tulkitsivat kaksikon kappaleita. Myöhemmin hän on oppinut kontrolloimaan sanomisiaan.

– Teimme huonoja kappaleita muille, mutta lopulta levy-yhtiö kehotti meitä levyttämään oman albumin.

"Revimme vaatteet toistemme päältä. Jälkeenpäin hymyilin leveästi, kun hän makasi käsivarsillani. Ajattelin, että olin normaali, koska olin vihdoinkin harrastanut seksiä. Se oli tärkeä hetki elämässäni."

Silloin hän vaihtoi nimensä Elton Johniksi. Vuonna 1969 ilmestynyttä esikoislevyä Empty Sky seurasi albumi Elton John. Sen hitiksi nousi kappale Your Song, joka kuuluu Johnin repertuaariin vieläkin.

– Sävelsin sen puolessa tunnissa. Minulla on sääntö: jos en saa kappaletta valmiiksi 30 minuutissa, pistän sen sivuun ja palaan siihen ehkä myöhemmin.

Samana vuonna hän heitti ensimmäisen keikkansa Amerikassa. Hän oli mahtaileva muusikko pröystäilevine asuineen.

– En halunnut mennä lavalle tummassa puvussa tai t-paidassa ja farkuissa. Muoti on aina kiinnostanut minua, joten suhtauduin esiintymisasuihini kuin roolihahmon luomiseen. Halusin olla näyttävä.

Elizabeth Taylor ja Sir Elton John AIDS Crisis Trust -gaalassa Lontoossa 1991.

Eka kerta

Vuonna 1984 hän meni naimisiin saksalaisen Renate Blauelin kanssa. Homoseksuaalille miehelle liitto oli yritys vakiintua. Liitto kesti kolme vuotta.

Uran lisäksi Yhdysvalloilla on ollut suuri vaikutus hänen omaan elämäänsä, sillä hän oli tavannut siellä ensimmäisen poikaystävänsä, John Reidin.

– Nuorena halusin epätoivoisesti olla rakastettu ja haaveilin parisuhteesta. Ensimmäinen kertani tapahtui San Franciscossa. Revimme vaatteet toistemme päältä. Jälkeenpäin hymyilin leveästi, kun hän makasi käsivarsillani. Ajattelin, että olin normaali, koska olin vihdoinkin harrastanut seksiä. Se oli tärkeä hetki elämässäni.

Hänellä oli vielä silloin ristiriitainen suhtautuminen seksiin.

– Kun olin nuori, isäni sanoi, että sokeudun, jos masturboin. Sain 13-vuotiaana silmälasit ja ajattelin, että se on totta.

Johnin ja Reidin myrskyisä ja pröystäilevä suhde loppui 1970-luvun puolivälissä, mutta Reid jatkoi hänen managerinaan vuoteen 1998 asti. Bisneskumppanuus loppui rahariitoihin.

Elton John esiintyi lokakuussa 1975 Los Angelesin Dodger Stadiumilla.

Ystävät varoittivat kokaiinista

Uransa alussa Elton John kompensoi epätasapainossa olevaa yhtälöä huumeilla. Ystävät varoittivat häntä kokaiinista.

– En voinut vastustaa kiusausta. Se kiihotti minua. Sitten aloin juoda, alkoholi tasoitti tunnetilojani. Tuo aika oli tuhota minut.

Noihin aikoihin hän tuli tunnetuksi kiukkukohtauksistaan ja äkillisistä mielialan vaihteluistaan. Hän juhli paljon ja saattoi valvoa monta vuorokautta.

– Minulla oli toisinaan hauskaa, mutta elämäni oli yhtä kaaosta. Työ pelasti minut kuolemalta, mutta siviilissä olin hukassa itseni kanssa.

Kokaiini toi esiin synkät puolet.

Elton Johnin tyylinäyte elokuulta 1986. Keikkapaikkana Poplar Creek Music Theatre hieman Chicagon ulkopuolella.

– Ennen viimeistä vieroitushoitoa vietin kaksi viikkoa yksin höyrypäissäni makuuhuoneessa. Olin niin vainoharhainen, että en uskaltanut kävellä portaita alas olohuoneeseen.

Tuolloin myös yhteistyö ja ystävyys Taupinin kanssa oli katkolla.

– Hän oli ainut ihminen, joka pysyi tukenani eikä hänkään jaksanut katsoa tempauksiani. Kun hän tuli katsomaan minua vieroitushoitoon, ja toi I’m Still Standingin lyriikat, tiesin että selviän.

"Minun piti oppia kaikki alusta, olemaan ihminen uudestaan. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana kävin 1 200 AA-tapaamisessa ja ensimmäisen selvän vuoteni olin keikkailematta."

Ja niin hän selvisikin – vähitellen. Miesten ystävyys on kestänyt yli 50 vuotta.

– Se on parhaita asioita elämässäni.

Elton aloitti 1990-luvun raittiina.

– Olin valmis muuttamaan elämäntapani, kuuntelemaan neuvoja ja ottamaan vastaan apua. Se vaati paljon töitä. Minun piti oppia kaikki alusta, olemaan ihminen uudestaan. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana kävin 1 200 AA-tapaamisessa ja ensimmäisen selvän vuoteni olin keikkailematta. Hiljalleen ymmärsin, miten pystyin muuttamaan elämäni suunnan.

Aiemman 20 vuoden aikana hänellä oli lukemattomia irtosuhteita.

– Olen onnekas, että en saanut HIV-tartuntaa.

Elton esitti uudelleensanoitetun Candle in the Wind -laulun Prinsessa Dianan hautajaisissa vuonna 1997.

Hän perusti vuonna 1992 Elton John AIDS Foundationin Atlantassa. Tähän päivään mennessä se on kerännyt reilut 600 miljoonaa dollaria.

– Kun raitistuin, tajusin, että en ollut tehnyt tarpeeksi aids-kamppailun puolesta. Elämääni ei ollut aiemmin mahtunut muuta kuin keikkailu ja huumeet. Silloin olin itsekeskeinen, kadotin realiteetit ja logiikan enkä ottanut vastuuta.

Hän levytti Stevie Wonderin, Gladys Knightin ja Dionne Warwickin kanssa kappaleen That’s What Friends Are For vuonna 1985 ja osallistui pariin Elizabeth Taylorin tapahtumaan.

– En silti ollut etujoukoissa etsimässä apua, vaikka minun olisi pitänyt olla. Moni ystäväni oli jo kuollut aidsiin ennen kuin aloin auttaa. Minun piti tehdä se myös oman sieluni takia, että pystyin taas kunnioittamaan itseäni.

Hän vei ruoka-annoksia ihmisille, joiden tiesi kuolevan parin viikon päästä.

– Muiden auttaminen oli myös tärkeä askel omassa toipumisessani.

Lady Gaga, Elton John, Dame Shirley Bassey ja Bruce Springsteen Carnegie Hallin lavalla New Yorkissa 13. toukokuuta 2010.

Mies, jolla oli oma ura, asunto ja auto

Toivuttuaan tarpeeksi John oli valmis tapamaan uusia ihmisiä.

Aviomiehensä, elokuvantekijä David Furnishin hän tapasi lokakuussa 1993 illallisjuhlissaan. John kiinnostui miehestä, jolla oli oma ura, asunto ja auto.

– Kiinnostuin hänestä heti, sillä hän oli itsenäinen eikä pelännyt minua. Hän sanoo asiat minulle suoraan.

Elton ja David tapasivat seuraavana iltana uudestaan. He ovat olleet yhdessä siitä asti.

– Aiemmat suhteeni eivät kestäneet pitkään päihteiden käytön takia. Vaikka olin raitis, en uskaltanut edes toivoa, että minulla olisi joskus pitkäkestoinen suhde. Nyt olemme olleet yhdessä yli 25 vuotta ja meillä on kaksi alle 10-vuotiasta poikaa.

Perheellä on asuntoja Englannissa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

– Puhumme Davidin kanssa jatkuvasti lasten kasvattamisesta ja siitä, millaisia haasteita kohtaamme, kun lapset ovat vanhempia. Vaikka heillä on tiukat säännöt, he ovat etuoikeutettuja moniin muihin verrattuna.

Pojat Elijah ja Zachary ottavat pianotunteja.

– Se oli heidän valintansa.

He saavat erilaisen kasvatuksen kuin John sai.

– Heitä ei kuriteta fyysisesti ja puhumme kaikesta avoimesti. Kerromme heille usein, kuinka paljon rakastamme heitä ja opetamme heidät uskomaan itseensä ja siihen, että maailma on täynnä mahdollisuuksia.

Perhe katsoo yhdessä televisiota ja jalkapalloa ja käy viikonloppuisin pizzalla.

Sir Elton John ja hänen aviomiehensä David Furnish Kultainen maapallo -gaalassa Los Angelesissa 5. tammikuuta 2020.

Yli 60 levytettyä albumia

Elton John on levyttänyt hitin toisensa perään 70-luvulta lähtien.

Niihin ovat kuuluneet mm. Your Song, Honky Cat, Rocket Man, Saturday Night’s Alright (for Fighting), Bennie and the Jets, Goodbye Yellow Brick Road, Sorry Seems to Be the Hardest Word, Crocodile Rock, The Bitch Is Back, Daniel, Don’t Go Breaking My Heart, Candle In The Wind ja Can You Feel The Love Tonight.

Hän on levyttänyt yli 60 albumia, mukaan lukien kokoelmat, livealbumit ja soundtrackit. Hän on voittanut viisi Grammya, kaksi Oscaria ja Kultaista maapalloa ja yhden Tony-palkinnon.

– Pystyn säveltämään laulut nopeasti, koska niihin on sanoitukset valmiina. En soita pianoa tai sävellä joka päivä, vain silloin, kun minun täytyy. Uuden projektin kanssa tuskailen ensimmäiset pari päivää ja mietin, haluaako yleisö kuulla enää minusta. Sitten homma alkaa luistaa. En osaa selittää, mutta jotain tapahtuu, kun pistän kädet koskettimelle. Se on lahja.

David Furnish ja Elton John poikiensa Zacharyn ja Elijahin kanssa vuonna 2016.

Syksystä 2018 Elton on kiertänyt jäähyväiskiertueensa Farewell Yellow Brick Roadin merkeissä. Se on nyt tauolla koronapandemian takia, mutta syksyllä sen on tarkoitus tulla Helsinkiin. Kiertue kestää ainakin kevääseen 2021 asti.

– En halua ottaa enää itseäni liian vakavasti enkä ota lavapersoonaani kotiin. Oli aika, kun ripustin kultalevyt seinään, mutta nyt ne ovat varastossa.

Kesällä 2020 Elton John on ollut 30 vuotta raittiina.

– David tietää, että minulla on vieläkin synkkä puoli. Tummat hetket kestävät yleensä enää pari päivää. Ja kun lapset ovat lähelläni, en masennu.

David on istunut koko haastattelun ajan rakkaansa vieressä. He ovat molemmat pukeutuneet tyylikkäisiin smokkeihin ja lähtevät suoraan iltajuhliin Lontoon yöelämään. ●

Kommentoi »