Tuulilasi

Elon Musk liikenneturvalautakunnan grillauksessa Teslan kuolonkolarista


Teslan pääjohtaja Elon Musk on joutunut Yhdysvaltain kansallisen liikenneturvalautakunnan (NTSB) puhutteluun koskien Teslan kuolonkolaria, joka aiheutui auton ajaessa Autopilotilla eli autonomisesti.
Kuvat All Over Press

NTSB kertoi huhtikuun alussa olevansa tyytymätön siitä, että Tesla oli kertonut julkisuuteen Model X -auton kolarista, jonka kuljettaja oli menehtynyt.

”Kuvailisin keskustelujamme Mr Muskin kanssa rakentaviksi. Puheenaiheena oli 23.3. sattunut kuolonkolari ja sen tutkinta sekä Teslan pyrkimykset turvallisuuden parantamiseksi viime vuonna julkistettujen suositustemme mukaisiksi”, sanoi lautakunnan puhemies Robert Sumwalt.

Teslan edustajat kieltäytyivät kommentoimasta tapaamista.

Onnettomuus on laittanut Teslan Autopilot-järjestelmän suurennuslasin alle. Se antaa mahdollisuuden irrottaa kädet ratista melko pitkäksikin aikaa tietyissä olosuhteissa. Tesla vaatii asiakkailtaan, että he pitävät kädet ratissa aina, kun Autopilot ei ole päällä, mutta joillekin kuljettajille ”kädettömänä” ajamisesta on tullut jo liiaksi rutiinia ja virehitä sattuu. Niin myös onnettomuuksia.

Tesla kertoi kuolonkolarin jälkeen, että Autopilot oli käskenyt kuljettajaa ottamaan ohjat, mutta auton lokitietojen mukaan näin ei ole tapahtunut.

Toukokuussa 2016 Teslan Model S aiheutti samanlaisen kuolonkolarin.

”Autopilotin varoitustoiminnot ovat liian vähäisiä, Tesla sallii kuljettajan käyttää Autopilotia sellaisissa olosuhteissa, mihin sitä ei ole suunniteltu. Ja systeemi antaa kuljettajalle liiallisen turvallisuudentunteen”, Sumwalt sanoi tuolloin.

Julkaistu: 11.4.2018