Apu

Elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo tietää: Koira pitää ihmisen terveenä

Elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo tietää: Koira pitää ihmisen terveenä
Kaisa Rastimo pysyy fyysisesti ja henkisesti kunnossa, kun perheessä on koira. Hän vertaa sitä personal traineriin, joka laittaa emäntänsä liikkeeseen.
Julkaistu: 18.4.2018

Elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo on tullut sisään päivän neljänneltä lenkiltä. Niin usein hän ulkoilee perheen kuusivuotiaan hovawart-rotuisen Taiston kanssa. Taisto on utelias, leikkisä ja vilkas kuin pentukoira, vaikka se on koirien mittapuulla jo hyvässä keski-iässä. Päivän viimeinenkään lenkki ei ole voimakasrakenteista Taistoa väsyttänyt.

– Koira perheessä on elämäntapa. Se on aina läsnä ja seuraa valppaasti kaikkia. Koira vaistoaa mielialat, ja välillä tuntuu, että se on pelkkää tunnetta koko koira.

Kaisa Rastimo sanoo, että on käsittämätöntä, miten paljon koira rakastaa emäntäänsä ja kokee velvollisuudekseen huolehtia perheenjäsenistä. Hän miettii usein, miten hienoa on kahden eri lajin välinen yhteys – sellainen kuin koiralla ja ihmisellä.

Taisto kuuntelee emäntäänsä pää kallellaan ikään kuin ymmärtäisi, että siitä on puhe. Kaisa Rastimo sanoo, että kyllä se ymmärtääkin.

– Kun sanon vaikka sanan puruluu, se räjähtää innosta!

Taisto ymmärtää myös monia muita sanoja. Lisäksi se aavistaa eleistä, milloin lähdetään ulos.

"Lapsuudessani ei tunnettu allergian siedätyshoitoa"

Eläinrakas Kaisa Rastimo ei saanut koiraa lapsuudessaan, koska perheessä oli eläinallergiaa. Ei kuitenkaan hänellä.

– Isoäidilläni oli koiria, irlanninsettereitä, mutta meille koiraa ei voitu hankkia. Lapsuudessani ei tunnettu siedätyshoidon tehoa allergioihin.

Ensimmäiset omat lemmikkieläimensä Kaisa Rastimo hankki aikuisena. Kaksi kissaa riitti aluksi.

Miksi kissat vaihtuivat koiraan?

– Syynä oli aluksi se, että sain ahdistelukirjeitä joltakin mieheltä. Hän lähetti itsestään alastonkuvia ja kirjeen, jossa luki, että perheenisä haluaa seksiä ja väkivaltaa. Syntymäpäivänäni hän soitti ja uhkasi tulla meille.

Kaisa Rastimo rakastaa ulkoilua, mutta sinä päivänä häntä pelotti lähteä ulos. Ahdistelija ei onneksi ilmaantunut paikalle, mutta Rastimo päätti hankkia vahtikoiran. Päätös oli viisas ja kauaskantoinen.

– Mietin ensin saksanpaimenkoiraa, mutta minua peloteltiin sen koulutuksella: sitä pitäisi kasvattaa kovalla kädellä. Sitten päädyin hovawartiin, vaikka myös sen kasvatuksen sanottiin olevan vaikeaa.

Kaisa Rastimo soitti hovawartien kasvattajalle. Tämä neuvoi, että koira pitää kouluttaa hyvällä.

– Sen jälkeen meille tuli Barbi-niminen hovawart ja menin hovawartseuran kursseille.

Barbi oli äidillinen, uskollinen ja rauhallinen narttu. Se eli 11-vuotiaaksi.

Hyvin pian Barbin kuoleman jälkeen perheeseen hankittiin uroskoira Taisto, emäntänsä mukaan ”suuri persoona”.

Kasvattaja suositteli perheelle Taistoa, koska se oli jo pentuna kiltti ja hyväluonteinen. Sellainen koira on edelleen, mutta huutamalla sitä ei saa tottelemaan.

– Jos lässytän sille, yhteistyö onnistuu. Taisto tottelee heti.

Kuusivuotias Taisto on leikkisä kuin pentukoira. Ulkoilu sen kanssa pitää Kaisa Rastimon liikkeellä aamusta iltaan.

Aamu-unisuus katosi koiran myötä

Aamu-unisen Kaisa Rastimon oli aluksi vaikea tottua aamulenkkeihin koiran kanssa.

– Nyt tuntuu oudolta, jos ei heti aamusta lähde ulos. Aamu-unisuus katosi koirien myötä.

Hän sanoo, että koiran vaikutus isäntäväkeen on monitasoinen.

– Henkisellä tasolla se vaikuttaa onnellisuuteen. Koiran silittäminen rauhoittaa sitä itseään ja minua. Kun aamulla herään, koira melkein itkee ilosta. Kun joku perheenjäsen tulee kotiin, se riemastuu kuin olisi oltu pitkäänkin poissa.

– Vaikka olisin itse stressaantunut tai nukkunut huonosti, koira ei nouse uuteen päivään ikinä väärällä jalalla.

Rastimo on huomannut, että innostuessaan Taisto sotkeentuu jalkoihinsa ja melkein kaatuu.

Koiran fyysiset vaikutukset omistajaansa ovat huomattavat. Se on omalla tavallaan kuin personal trainer.

– Ilman koiraa en ikinä ulkoilisi näin paljon. Taisto on niin iso koira, että se vaatii kunnon lenkkejä, ei mitään pikakäyntejä ulkona. Lähdemme ulos vähintään kolmasti päivässä säässä kuin säässä.

Sää on pelkästään pukeutumiskysymys.

– Ostan nykyään enemmän eri säihin sopivia urheiluvaatteita kuin muita vaatteita.

Lenkkitossuja Kaisa Rastimolta kuluu vuodessa ainakin yhdet, samoin verkkareita.

Liikkuminen pitää terveenä

Ulkoilu ja lenkkeily ylläpitävät kuntoa. Liikkuminen ja happi hoitavat sydäntä ja hengityselimiä, ja tutkimusten mukaan ulkoilu parantaa myös mielialaa. Liikunta ja painonhallinta ovat tärkeitä tekijöitä kakkostyypin diabeteksen torjunnassa.

– Suvussani on vahva sydän- ja verisuonitautien perimä. Myös siksi on hyvä, että liikun paljon.

Happi terästää ajatuksia, kun tekee ajatustyötä, Kaisa Rastimon tapauksessa käsikirjoittaa. Happi suorastaan synnyttää ajatuksia ja uusia oivalluksia.

– On cityihmisiä, ja sitten on meitä espoolaisia, jotka pääsemme nopeasti metsään ja merenrannoille. Varsinkin metsä rauhoittaa minua. Talvisin nautin kävelemisestä meren jäällä Taiston kanssa, Kaisa Rastimo sanoo.

Hänellä on lyhyt matka muun muassa Espoon keskuspuistoon, jossa riittää lääniä lenkkeillä. Talviliukkailla emännällä pitää olla kengissä liukuesteet, sillä vahvarakenteinen ja isokokoinen Taisto vetää muuten ulkoiluttajansa kumoon.

Koira tuo järkeä vuorokausirytmiin

Koiralla on vaikutus myös säännölliseen vuorokausirytmiin.

– Taiteilijana minulla oli tapana aikatauluttaa itseäni vapaasti, ja vuorokausirytmini oli sekaisin. Koira toi järkeä rytmiin, sillä sitä ei voi ulkoiluttaa milloin itseä huvittaa.

Taisto pakotti Kaisa Rastimon ulos myös pari vuotta sitten, jolloin hän oli ahdistunut jouduttuaan talousrikoksen uhriksi.

– Taisto vaistosi mielialani. Pahinkin ahdistus helpotti lenkillä sen kanssa.

Kaisa Rastimon tytär Ilona oli yksivuotias, kun perheen ensimmäinen hovawart Barbi hankittiin.

Ilona on pienestä pitäen ollut eläinrakas. Nyt 21-vuotiaana hän opiskelee eläinlääkäriksi, joten Taistolla on omalääkäri Ilonan opiskelujen ansiosta. Tosin Taisto ei ole ollut kovin usein kipeä, ja masentunut se on ollut kerran yhden tunnin ajan. Silloin se nuoli itseään, mitä se ei muulloin tee.

Kotoa jo pois muuttanut Ilona on Taistolle yhtä tärkeä perheenjäsen kuin emäntänsä Kaisa tai isäntänsä, Rastimon puoliso Pekka Levola.

– Olen kuitenkin se, joka ulkoiluttaa Taistoa eniten.

Uusi ammatti kiinteistönvälittäjänä

Vuonna 2008 ensi-iltaan tullut koko perheen elokuva Myrsky kertoo Berliinin muurin vartijoina toimineista kaukasianpaimenkoirista ja varsinkin Myrsky-nimisestä pennusta. Kun Kaisa Rastimo ohjasi elokuvaa, hän otti yhteyttä eläintenkouluttaja Tuire Kaimioon. Tämä on kouluttanut koiria ja muita eläimiä elokuviin ja teattereiden näyttämöille, muun muassa Suomen Kansallisteatteriin.

– Tuire kertoi minulle, miten koirat tarkkailevat ihmisten eleitä ja ymmärtävät niitä.

Myrskyn jälkeen Kaisa Rastimo on paneutunut muun muassa käsikirjoittamiseen. Tekeillä on televisiosarja Tapiolan taivaan alla.

– Se on vähän twinpeaksmäinen, outoa huumoria sisältävä tarina, jossa murhatutkimusta maustaa kaupunkisuunnittelu.

Kolmivuotiaana Tapiolaan muuttanut Kaisa Rastimo tuntee hyvin paikkakunnan, samoin aiheen. Hän on tavattoman kiinnostunut visuaalisuudesta ja kau-

punkisuunnittelusta.

– Olin neljä vuotta Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnassa ja tiedän paljon niistä kuvioista. Tapiolalla on ollut suuri kansainvälinen merkitys arkkitehtuurissa. Sen kehittäminen herättää kiivaita tunteita, sillä jokaisen tapiolalaisen sisällä asuu pieni kaupunkisuunnittelija.

Eräs tv-kanava oli jo tilata työn, mutta projekti on nyt jäissä. Syynä ovat media-alan vaikea taloudellinen tilanne ja irtisanomiset.

Kaisa Rastimo on tottunut myymään projekteja. Ei siis ihme, että hän hankki taannoin uuden, myyntitaitoja vaativan ammatin.

– Kiinteistönvälitys on aina kiinnostunut minua, ja perehdytyksen jälkeen pääsin töihin espoolaiseen kiinteistönvälitystoimistoon.

Taistoa ei asuntomyynteihin kuitenkaan oteta, sillä se on liian kiinnostunut ihmisistä. Toisaalta koira voisi olla myös oivallinen myyntivaltti. Eihän kukaan voi olla ostamatta asuntoa, jos sitä esittelee innokas hovawart!

Kommentoi »