Elokuvaohjaaja Inari Niemi puolustaa Miley Cyrusta ja teinityttöjä.
Kulttuuri
Elokuvaohjaaja Inari Niemi puolustaa Miley Cyrusta ja teinityttöjä.
Elokuvaohjaaja Inari Niemi puolustaa Miley Cyrusta ja teinityttöjä.
Julkaistu 8.7.2014
Image

Mitä tekemistä Kesäkaverit-elokuvalla on PMMP:n Kesäkaverit-kappaleen kanssa?

Kesäkavereiden idea lähti biisin fiiliksestä: on kesä ja se ikä, kun ystävystytään vielä tosi salamana. Kaksikymppisenä ollaan yhä samassa elämäntilanteessa kuin lukiossa. Viisi vuotta myöhemmin yksi valmistuu, toinen saa lapsen ja kolmas miettii edelleen, mitä haluaisi opiskella. Se on villi vaihe. Viiden vuoden päästä elämä on taas tasaantunut. Kesäkaverit myös soi elokuvassa.

Ohjasit dokumenttielokuvan teini-idoli Robinista. Joutuuko aloitteleva ohjaaja ottamaan vastaan kaikki tarjotut työt?

Aina on vaihtoehtoja, voi vaikka mennä postiin töihin! Kesäkavereille ei löytynyt ensin rahoitusta, ja projektia tarjottiin minulle. Löysin mahtavan feministisen lähestymistavan, jolla motivoin itseni ennätysajassa: Minkä takia tällaisiin tyttöjen juttuihin aina suhtaudutaan alentuvasti? Se on ihan tutkittuakin, että on kehitykselle tärkeää olla joku tarpeeksi kaukainen ihastuksen kohde. Olen aina ollut maailman suurin teinityttöjen symppaaja. Proggis oli mahtava.

Isäsi on elokuvaohjaaja Raimo O. Niemi. Miten vastaisit nepotismisyytöksiin?

Sehän vaikuttaa saman verran kuin jos esimerkiksi paras kaverini olisi ohjaaja. Isä ei ole jakanut meille rahaa ja meillä on eri tuotantoyhtiöt. Säätiössä ja kanavilla jaetaan niin isoja rahoja, että olisi hassu ajatus jos ”toi on ton tytär” merkitsisi. Niemi ei ole mikään maailman harvinaisin nimi eli sitä kautta meitä ei heti yhdistetä.

Oletko naiselokuvantekijä?

Kyllä: olen nainen ja elokuvantekijä ja olen jollain määritelmällä varmasti tehnyt naiselokuvan. En ole kauhean pelokas naisetuliitteen suhteen. Olisi hyvä jos sitä ei tarvittaisi. Jos taas on mieselokuvantekijöitä ja naiselokuvantekijöitä, olen iloisesti jälkimmäinen.

Mitä ajattelet Suomessa elokuva-alalle ehdotetuista sukupuolikiintiöistä?

Minusta tulisi aloittaa tutkimalla tilastoja ja katsoa, mille elokuville rahat menevät. Tekijyyden lisäksi minua kiinnostavat nais- ja miestarinat. Aika harvoin on sellainen olo elokuvaa katsoessa, että tunnistaisin itseni naispäähahmosta. Pidän tavallisuuden kuvauksesta, mutta naisille tapahtuvia arkisia asioita pidetään jotenkin pienempinä kuin miesten. Kasvutarinoita ei juuri ole. Aina jonkun lapsen pitää kuolla tai joku raiskataan. Ne ovat äärijuttuja. Toinen tärkeä asia on ystävyyden kuvaus. Yksi inhokkimyyteistäni on, että naiset olisivat jotenkin äärimmäisen paljon miehiä kateellisempia. Se on paskapuhetta. Koko se lässytys siitä, että naisyhteisöt eivät voi toimia… Sitä vastaan haluan taistella. 

Onko naisille ja miehille mielestäsi eri säännöt?

Naisten pitää yhä todistella kunnollisuuttaan. Olen profiloitunut Miley Cyruksen puolustajana. Kun Cyrus twerkkasi tai kuivapani VMA-gaalassa, hän näytti siltä, että hänellä oli hauskaa. Heti kaikki paheksuivat, että ’pilasit itsesi ja olit hirveä horo’. Alusvaatteisillaan laulavista naisista Cyrus on riemukkain. Silti häneenkin liitetään helposti joku uhrius. Tosin Wrecking Ball -videossa olisin ehkä pari kertaa vielä miettinyt sitä häpyhuulten näkymistä valkoisten pikkuhousujen läpi. 

Inari Niemi, mikä teos on vaikuttanut sinuun eniten?

Elokuvantekijänä Mike Nicholsin Miehuuskoe (1967). Se oli ensimmäisiä elokuvia, joissa olen tiedostanut elokuvan tekemisen eri osa-alueita katsoessani. Että ahaa, tämä on kuvattu noin. Siinä on hienoa Simon & Garfunkelin musiikin käyttöä ja ihanan avoin loppuratkaisu. Plus rakastan Dustin Hoffmania. Ihmisenä Red Hot Chili Peppersin Blood, Sugar, Sex, Magik (1991). Se on ollut yläasteelta asti vahvistava soundtrackini.

Inari Niemi (s. 1978) on elokuvaohjaaja. Hän asuu Helsingin Maunulassa miehensä ja kahden lapsensa kanssa. Niemen isä on elokuvaohjaaja Raimo O. Niemi ja sisko runoilija Juuli Niemi. Juuli Niemi kirjoitti käsikirjoituksen sisarensa ensimmäiseen pitkään fiktioelokuvaan Kesäkaverit. Se saa ensi-iltansa 1.8. 

Kommentoi »