Valmistujaiset – rikos sotkee perhesuhteet
Kulttuuri
Valmistujaiset – rikos sotkee perhesuhteet
Elokuva on psykologisesti oivaltava ja jättää paljon pohdittavaa. Arjen tapahtumia kuvataan verkkaisesti ja omaleimaisesti.
Julkaistu 30.12.2016

Nuoren Elizan tulevaisuus mutkistuu, kun hänen kimppuunsa hyökätään.

Romanialainen elokuva on  nyt Euroopassa paljon esillä. Cristian Mungiun ohjaama Valmistujaiset on kiinnostava tarina perheestä, jossa kaikki suhteet ovat kriisissä ennen lopullista hajoamista. Viisikymppinen lääkäri Romeo Aldea elää periaatteessa hyvää elämää, mutta sitten on pakko vähän huijata.

18-vuotias tytär Eliza joutuu päällekarkauksen kohteeksi ennen ratkaisevaa pääsykoetta. Romeon on keksittävä jotakin, ja suhde tyttäreen mutkistuu. Lisäksi Romeon elämään kuuluu väljähtynyt avioliitto, onneton rakastajatar ja vanha äiti. Työkään ei tarjoa entisenlaista kunniakasta menestystä. Romanialaisen yhteiskunnan ongelmat, byrokratia ja  lahjonta, astuvat kuvaan.

Tarina kertoo paitsi keski-iän kriisistä myös aikuistumisesta, valintojen vaikeudesta sekä rakkaudesta. Arjen tapahtumia kuvataan verkkaisesti ja omaleimaisesti. Elokuva on psykologisesti oivaltava ja jättää paljon pohdittavaa. Lopussa on onneksi toivoa. Pääosissa nähdään Adrian Titieni ja Maria Drăguș.

Arvio löytyy Eevan numerosta 1/2017.

Kommentoi »