Apu

Elokuva-arvio: Opetuslapset käyttävät hengellistä hurmosta vallan välineenä


Pääsiäisen kärsimysnäytelmä näyttää Maria Magdalenan viisaana opetuslapsena. Väsynyt Jeesus joutuu vallankäytön välineeksi.
Kuvat Universal

Nuori Maria Magdalena (Rooney Mara) pohtii elämänsä suuntaa. Avioliitto ja tavallinen vaimon osa ei ole häntä varten. Hän näkee Jeesus Nasaretilaisen (Joaquin Phoenix) parantavan sairaita ja kastavan ihmisiä. Maria päättää jättää kotinsa ja lähteä seuraamaan Jeesusta. Isä ja veljet vastustelevat, mutta nainen lähtee miesjoukon matkaan. Hän saakin heti arvostetun aseman ryhmässä.

Jeesus (Joaquin Phoenix) kastaa joukkoon liittyvän Maria Magdalenan (Rooney Mara).

Garth Davisin ohjaaman elokuvan Maria Magdalena lähtöasetelmat poikkeavat Raamatun ahtaista asenteista. Maria esitetään viisaana ja aktiivisena opetuslapsena. Elokuvan Jeesus Nasaretilainen puolestaan vaikuttaa väsyneeltä ja jo raihnaiselta. Hän näkee tulevaisuutena mustana polkuna ja pelkää edessä olevaa kärsimystä. Elokuvan Jeesus ei ole kovin karismaattinen hahmo, vaan uhrilammas, jota opetuslasten joukko haluaa käyttää poliittisiin tarkoituksiinsa. Kansa on helpompi lietsoa hallitsijaa vastaan, kun joukossa on ihmeidentekijä.

Synkkä Jeesus ei pidä hurmoksellisia puheita, eikä anna joukolleen selkeitä ohjeita tai johda laumaansa. Ei mikään ihme, että opetuslapsetkaan eivät oikein tiedä mitä he tavoittelevat ja miten pitäisi edetä.

Jeesus lähtee vaeltamaan joukkoineen kohti Jerusalemia.

Kun Jeesus kuolee ristillä, uutta valtakuntaa ei tulekaan. Köyhistä ei tule rikkaita, valta ei vaihdu eivätkä kuolleet nouse haudasta. Pettyneet opetuslapset tulkitsevat Jeesuksen sanomaa kukin omalla tavallaan: oliko valtakunnasta edes puhetta, oliko tämä minun syyni, pitäisikö palata kotiin? Vai olisikohan se niin, että Jeesuksen uusi tuleminen vasta muuttaakin asiat. Ainoastaan Maria oivaltaa jotain: Meidän pitää muuttua, jotta maailma muuttuisi paremmaksi.

Julkaistu: 23.3.2018