Tuulilasi

Elokuu oli koko Euroopassa poikkeuksellisen hyvä autokaupalle


Suomessa autojen ensirekisteröinnit kasvoivat elokuussa 24,1 %. Iso-Britanniassa vastaava lukema oli 23,1 %, joten kuukausi oli autokaupalle harvinaisen hyvä.

Yleensä elokuu on yksi hiljaisimmista autokaupalle. Iso-Britanniassa eniten kasvoi hybridien ja sähköautojen myynti, peräti 88,7 % viime vuoden elokuuhun verrattuna.

Koko Euroopassa automyynnin kasvu oli noin 20 %. Britannian moottorinvalmistajien ja autokauppiaiden yhdistyksen SMMT:n johtajan Mike Hawesin mukaan lukemista ei pidä vetää liian isoja johtopäätöksiä.

”Elokuu on aina ennen syyskuun uutuuksia hiljaisempi myyntikuukausi. Olisi väärin kuvitella, että markkinat ovat nyt jossakin valtavassa kasvussa. Elokuun myynti johtui pitkälti lainsäädännöllisistä syistä”, Hawes sanoo.

Automyyntiä vauhditti etenkin uusi 1.9. voimaan tullut WLTP-päästömittaustapa. Vanhan NEDC-testin mukaan testattuja autoja ei ole saanut rekisteröidä enää syyskuun alusta lähtien. Autonvalmistajat ovatkin rekisteröineet autoja isoja määriä, lain mukaan autokaupoilla on vuoden siirtymäaika niiden myyntiin.

Julkaistu: 5.9.2018