Ella Kanninen: "Äidin vahvuus on luonut minulle paineita"
Puheenaiheet
Ella Kanninen: "Äidin vahvuus on luonut minulle paineita"
Maailman näkemisen vimma on yhdistänyt Ella ja Tuula Kannista halki elämän. Luonteiltaan äiti ja tytär ovat kuitenkin toistensa vastakohdat.
3Kommenttia
Julkaistu 1.3.2017

Ei ole sattumaa, että Ella Kanninen, 42, löysi kotinsa Italiasta. Matkanjohtajana työskentelevä Tuula Kanninen, 68, vei tyttären jo pienenä maailmalle, vaikka monet pitivät sitä tuhlauksena.

“Kun jääkaappi oli hajoamaisillaan, jätin uuden ostamatta ja käytin rahat matkaan. Kaikki eivät tällaista elämäntapaa ymmärtäneet”, Tuula muistelee.

Ella vietti valtaosan lapsuudestaan kaksin äidin kanssa, sillä vanhemmat päätyivät eroon jo 1980-luvun alussa. Nummelan koti vaihtui 180-neliöisestä omakotitalosta yhtäkkiä 60-neliöiseen kaksioon. Taloudellinen tilanne huoletti varsinkin Tuulaa.

“Muistan, kun kerran olin töiden jälkeen niin väsynyt, että nukahdin olohuoneen sohvalle. Ella peitteli minut ja lohdutti, että älä huoli äiti, minä pidän sinusta huolta. Tuntui kauhealta, että kahdeksanvuotiaan tytön piti miettiä sellaisia.”

Ellan mielestä Tuula on ollut aina määrätietoinen porhaltaja.

”Äiti on päästänyt vastoinkäymisistä nopeasti irti ja läiskäissyt oven kiinni perässään. Minun silmissäni hän on välillä liiankin ehdoton. Jos äiti kokee tulleensa loukatuksi, hän voi panna vaikka välit poikki ystävän tai sukulaisen kanssa.”

Tuula myöntää tyttären olevan oikeassa.

”Ella on meistä herkempi ja diplomaattisempi pohdiskelija, joka tarkastelee ratkaisuja monelta kantilta ennen päätöksen tekemistä.”

Erilaisuus on ajanut äidin ja tyttären välillä törmäyskurssille.

”En minä pysty käsittelemään murheita yhtä nopeasti kuin äiti: koen sydänsurut tai työhuolet paljon voimakkaammin kuin hän. Vaikka ihailen äidissä selviytyjän asennetta, niin hänen vahvuutensa on luonut minulle myös paineita.”

Miksi Ella on alkanut harkita paluuta Italiasta Suomeen? Mihin Tuula ei olisi uskonut tyttärensä ikinä pystyvän? Lue koko juttu Eevan numerosta 03/2017. 

Kuvat: Jouni Harala

“Kuvittelen aina, että äiti säilyy itsenäisenä, energisenä ja vahvana ikuisesti, vaikka eihän meistä kukaan. Tiedän olevani hänestä ainoana lapsena vastuussa”, Ella sanoo.

3 kommenttia