Apu

Elinluovutus on lahja elämälle


Elinluovutuskortti on paras tapa ilmaista elinluovutustahto.
Kuvat Shutterstock

Suurin osa eli 85 prosenttia suomalaista on valmis luovuttamaan elimensä toisen ihmisen sairauden hoitoon.

Silti vain joka neljäs on allekirjoittanut elinluovutuskortin ja puolet kertonut tahtonsa läheisilleen.  Tämä selvisi Munuais- ja maksaliiton TNS Gallupilla teettämässä tutkimuksessa.   

Elinluovutuskortti on paras tapa ilmaista elinluovutustahto. Vaikka valtaosa tuntee kortin, vain joka neljäs on allekirjoittanut sen.  

Elintenluovutukseen liittyy edelleen harhaluulo, että sairaalassa otetaan kaikilta kuolleita potilailta elimiä. Näin ei ole, sillä elinluovutus koskee vain aivokuolleita, eli potilaan sydän lyö vielä, vaikka kaikki aivotoiminnot ovat sammuneet.  Jokainen meistä on lain mukaan elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut.

– Elinluovutuskortti nopeuttaa ja selkeyttää elinluovutusta. Se on paras tapa ilmaista tahtonsa. Kortti helpottaa sekä ammattilaisia että omaisia. Kannattaa kertoa omaisille ajoissa asiasta, Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström sanoo.  

Elinsiirtoa odottaa Suomessa yli 400 ihmistä. Eniten tarvitaan munuaisia, mutta ihmishenkien pelastamiseksi tarvitaan eniten sydämiä ja maksoja. 

Elinluovutuskortilla antaa suostumuksensa myös kudosluovutukseen. 

Elävä, terve aikuinen voi luovuttaa toisen munuaisistaan omaiselleen tai läheiselle henkilölle.

Eläviltä luovuttajilta tehtyjä munuaisensiirtoja on tehty noin 10–15 vuodessa. 

Elinluovutuskortteja voi tilata osoitteesta 

www.kyllaelinluovutukselle.fi

Julkaistu: 11.6.2015