Apu

Elektroniikkaromua jopa 50 miljardin euron arvosta vuodessa – uusiokäyttöön vain murto-osa – Miksi arvometalleja haaskataan?

Elektroniikkaromua jopa 50 miljardin euron arvosta vuodessa – uusiokäyttöön vain murto-osa – Miksi arvometalleja haaskataan?
Vain alle viidennes maailmalla vuonna 2019 hylätyistä laitteista päätyi asianmukaiseen kierrätykseen.
Julkaistu: 23.7.2020

Älypuhelimet, kannettavat tietokoneet, pelikonsolit, aktiivisuusrannekkeet ja äly-tv:t. Näitä ja monia muita elektronisia laitteita päivitetään uusiin yhä useammin. Varsinkin pienikokoiset käytöstä poistetut laitteet jäävät herkästi kaappien kätköihin.

Vuonna 2019 maailmalla heitettiin pois ennätykselliset 53,6 miljoonaa tonnia elektroniikkalaitteita.

Vuoteen 2030 mennessä jätevuoren uskotaan kasvavan peräti 74,7 miljoonaan tonniin, kertoo hiljattain julkaistu Global E-Waste Monitor 2020 -raportti.

Elektroniikka sisältää vaarallisia metalleja

Suomessa jätettä syntyi viime vuonna 19,8 kiloa henkilöä kohti. Luku on maailman kärkiluokkaa. Ongelma on, että vain alle viidennes maailmalla vuonna 2019 hylätyistä laitteista päätyi asianmukaiseen kierrätykseen.

Älypuhelimet ja kannettavat tietokoneet voivat sisältää ihmisille ja ympäristölle vaarallisia materiaaleja kuten kadmiumia ja elohopeaa. Elektroniikkaromun rautaa, kuparia ja kultaa taas voitaisiin saada kierrätyksen kautta uusiokäyttöön.

Viime vuonna maailmalla syntyneen elektroniikkaromun raakamateriaalien arvo oli jopa 50 miljardia euroa, mutta vain alle 9 miljardia euroa kilisi kierrätyksen kautta takaisin kassakoneisiin.

1 kommentti