Apu

Elämää vuonna 2069 - Lontoosta matkataan New Yorkiin puolessa tunnissa?

Elämää vuonna 2069 - Lontoosta matkataan New Yorkiin puolessa tunnissa?
Teknologia-asiantuntijat ennustavat ihmisarkeen hurjia muutoksia.

Vedenalaiset moottoritiet ja avaruushotellit ovat arkea 50 vuoden kuluttua, kertoo Samsung KX50: The Future in Focus -tutkimusraportti. Sen laati joukko eri alojen akateemikkoja ja asiantuntijoita. Raportin mukaan vuonna 2069 liikenne on siirtynyt kaduilta ilmaan, jossa matkataan lentotakseilla ja -busseilla. Pidemmät matkat tehdään raketeilla, jotka vievät Lontoosta New Yorkiin alle 30 minuutissa. Supernopeissa kapseleissa taas matka taittuu ­vedenalaisia moottoriteitä pitkin.

Vaurioituneita ihmiselimiä korvataan 3d-tulostetuilla kehon osilla.

3d-tulostus voi myös tuottaa urheilijalle suoritusta parantavan sydämen tai keuhkot. Digitaaliset kehoimplantit ohjaavat tekemään elämässä terveellisiä valintoja.

Lomilla suunnataan ylellisiin avaruushotelleihin, jotka kiertävät Kuuta tai muita planeettoja.

Kotien keittiöissä kasvatetaan hyönteisiä, joista tulee yksi merkittävistä ruoan proteiinilähteistä.

– Seuraavien 50 vuoden aikana tapahtuu suurimpia teknologisia muutoksia ja innovaatioita, joita olemme työssämme ja vapaa-ajassamme koskaan nähneet, toteaa techUK:n presidentti Jacqueline de Rojas, joka on yksi raportin tekijöistä.

Paikannusta eri välinein

Keltaräpylälepakot (Lavia frons) saivat viikoksi selkäänsä gramman painoiset GPS-jäljitinreput Pohjois-Keniassa. Kansainvälinen tutkijaryhmä sai selville, että kuivuus pakottaa aavikkolepakot pidentämään öisiä ruoanhakumatkojaan. Helsingin yliopisto oli mukana tutkimuksessa.

Kuivuus vaikeuttaa keltaräpylälepakon ruoanhakua.

Euroopan oman satelliittipaikannusjärjestelmä Galileon on määrä olla valmis vuonna 2020. Sen 30 satelliittia kiertävät maapalloa kolmessa eri tasossa 23 220 kilometrin korkeudella. Galileo on yhteiskäyttöinen yhdysvaltalaisen GPS-järjestelmän kanssa.

Oulu Campus Navigator helpottaa suunnistusta Oulun yliopiston sokkeloisella kampuksella. ­Puhelinsovellus vastaanottaa signaaleita Bluetooth-majakoista ja paikantaa niiden perusteella käyttäjänsä sijainnin. Linnanmaan kampuksen sisätilojen ­pinta-ala on yli 130 000 neliötä.

Syökää jäkälää!

Jäkälää tarjottiin sinnikkäästi suomalaisten ­katovuosien ruokavalioon 1800-luvulla. Yksi jäkälän markkinoijista oli Kalevalan luoja, lääkäri ja lehtimies Elias Lönnrot, jonka teksti jäkälien terveellisyydestä julkaistiin 1857 ja sitä toistettiin sanomalehdissä 60 vuoden ajan. Kansa pysyi kuitenkin penseänä ­jäkälälle. Vielä vuoden 1917 ruokapulan aikana valtion ­kotitaloustoimikunta jakeli neuvoja jäkäläleivän tekoon.

Jäkälästä kertovat Turun yliopiston historiantutkijat, jotka louhivat digitaalisin menetelmin sanoma- ja aikakauslehtiaineistoa vuosilta 1771–1920.

Julkaistu: 28.9.2019
Kommentoi »