Apu

Avun pääkirjoitus: Suomen eläkejärjestelmää on haukuttu pyramidihuijaukseksi – ilkeää mutta puoliksi totta

Avun pääkirjoitus: Suomen eläkejärjestelmää on haukuttu pyramidihuijaukseksi – ilkeää mutta puoliksi totta
Eläkejärjestelmämme on rakennettu ikuisen kasvun oletukselle, että eläkerahastojen kartuttajia syntyy lisää, kirjoittaa toimituspäällikkö Miikka Järvinen.
Julkaistu: 1.11.2021

Suomen eläkejärjestelmää piinaa kiusallinen yhtälö. Syntyvyys laskee ja väestö ikääntyy. Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi sanoi Avun haastattelussa, ettei systeemiä ole suunniteltu tilanteeseen, jossa väestön ikärakenne on nykyisellä tavalla vinoutunut.

Eläkejärjestelmämme on rakennettu ikuisen kasvun oletukselle, että eläkerahastojen kartuttajia syntyy lisää. Entä nyt kun ei enää synny? Puheet synnytystalkoista eivät käyneet kaupaksi, tarvitaan parempia ideoita.

Käytännön sopeutumistoimi on eläkeiän nosto. Nyt 60-vuotiaan vanhuuseläkeikä on vajaat 65 vuotta. Tänään parikymppinen taas tulee pääsemään eläkkeelle 69-vuotiaana.

Toisena vaihtoehtona on esitetty eläkemaksujen korottamista, mutta tätä pidetään poliittisesti hankalana ratkaisuna. Helpompaa on leikata koulutuksesta tai nuorten mielenterveyspalveluista, jotka toki voisi nähdä investointina tulevien veronmaksajien hyvinvointiin sekä työ- ja maksukykyyn.

Suomen eläkejärjestelmää on haukuttu pyramidihuijaukseksi. Ilkeää mutta puoliksi totta. Niitä yhdistää toimintamalli, jossa alemmalla portaalla olevia tulee koko ajan lisää ja heiltä kerätty raha valuu ylöspäin.

Kun anonyymilla selainohjelmalla kirjoittaa Googlen kenttään eläkejärjestelmä, viiteen ehdotettuun täydennykseen mahtuvat pyramidihuijaus, kestävyys ja eläkejärjestelmä romahtaa. Eivät nettihaut mitään ennusta, antavat korkeintaan pieniä vihjeitä siitä, mikä suomalaisia huolestuttaa.

Kommentoi »